Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62009CJ0221

    Samenvatting van het arrest

    Trefwoorden
    Samenvatting

    Trefwoorden

    1. Visserij – Instandhouding van rijkdommen van zee – Bevoegdheid om noodmaatregelen inzake instandhouding vast te stellen, aan Commissie toegekend bij artikel 7 van verordening nr. 2371/2002 – Ontbreken van verplichting om opmerkingen in te winnen van marktdeelnemers die kunnen worden getroffen

    (Art. 288 VWEU; verordening nr. 2371/2002 van de Raad, art. 7, lid 1)

    2. Visserij – Instandhouding van rijkdommen van zee – Maatregelen om dreigende ineenstorting van blauwvintonijnbestand in oostelijk deel van Atlantische Oceaan tegen te gaan – Verschil in behandeling tussen Spanje en andere lidstaten wat datum van inwerkingtreding van die maatregelen betreft

    (Verordening nr. 2371/2002 van de Raad, art. 7, lid 1; verordening nr. 530/94 van de Commissie)

    Samenvatting

    1. De omstandigheid dat artikel 7, lid 2, van basisverordening nr. 2371/2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid niet bepaalt dat tijdens het proces van vaststelling van de in lid 1 van dat artikel voorziene noodmaatregelen opmerkingen moeten worden ingewonnen van de marktdeelnemers die door die maatregelen kunnen worden getroffen, kan de geldigheid van die bepaling ten aanzien van het beginsel van hoor en wederhoor en het beginsel van effectieve rechterlijke bescherming niet aantasten.

    Laatstgenoemde bepaling van de verordening verleent de Commissie de bevoegdheid om maatregelen vast te stellen ter beëindiging van ernstige bedreigingen voor de instandhouding van levende aquatische hulpbronnen of voor het mariene ecosysteem, wanneer die bedreigingen het gevolg zijn van visserijactiviteiten. Bijgevolg treffen de vastgestelde maatregelen de marktdeelnemers in de visserijsector in een bepaalde zone en met betrekking tot een bepaalde levende soort. De noodmaatregel is dus niet vastgesteld afhankelijk van de belangen van de marktdeelnemers, maar alleen om de levende aquatische hulpbronnen en het mariene ecosysteem in stand te houden. De op grondslag van bovengenoemd artikel 7, lid 1, vastgestelde verordeningen zijn van toepassing op objectief bepaalde situaties en sorteren rechtsgevolgen jegens een algemeen en abstract omschreven categorie van personen. Het gaat hierbij dus om verordeningen in de zin van artikel 288 VWEU, die, als zodanig, niet vallen onder artikel 41 van het Handvest van de grondrechten, dat met name uitdrukking geeft aan het recht van eenieder om te worden gehoord voordat jegens hem een bezwarende individuele maatregel wordt genomen.

    (cf. punten 49‑56)

    2. Verordening nr. 530/2008 tot vaststelling van noodmaatregelen met betrekking tot de visserij op blauwvintonijn door ringzegenvaartuigen in de Atlantische Oceaan, ten oosten van 45°WL, en in de Middellandse Zee, vastgesteld op basis van artikel 7, lid 1, van basisverordening nr. 2371/2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid, is ongeldig op grond dat zij, terwijl zij ertoe strekt maatregelen vast te stellen om de dreigende ineenstorting van het blauwvintonijnbestand in het oostelijk deel van Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee tegen te gaan, de datum voor de inwerkingtreding van die maatregelen heeft vastgesteld op 16 juni 2008, maar die datum voor ringzegenvissers die de vlag voeren van of zijn geregistreerd in Spanje heeft uitgesteld tot 23 juni 2008, en aldus een verschil in behandeling op grond van de nationaliteit in het leven roept ten opzichte van vissers die de vlag voeren van of zijn geregistreerd in Malta, Griekenland, Frankrijk, Italië of Cyprus, zonder dat dit verschil objectief wordt gerechtvaardigd.

    (cf. punt 113, dictum 2)

    Top