Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61978CJ0154

    Samenvatting van het arrest

    Trefwoorden
    Samenvatting

    Trefwoorden

    1 . PROCESVOERING - EXCEPTIE VAN ONRECHTMATIGHEID - ONTVANKELIJKHEID - ONDERZOEK AMBTSHALVE

    ( EGKS-VERDRAG , ART . 36 , DERDE ALINEA )

    2 . PROCESVOERING - EXCEPTIE VAN ONRECHTMATIGHEID IN DE ZIN VAN ARTIKEL 36 , DERDE ALINEA , VAN HET EGKS-VERDRAG - ONTVANKELIJKHEID - VOORWAARDEN - VERWIJZING NAAR ARTIKEL 33 , EERSTE ALINEA , VAN DAT VERDRAG - BETEKENIS

    ( EGKS-VERDRAG , ART . 33 , EERSTE ALINEA , EN ART . 36 , DERDE ALINEA )

    3 . HANDELINGEN DER INSTELLINGEN - ALGEMENE BESCHIKKINGEN EGKS - MOTIVERINGSPLICHT - DRAAGWIJDTE

    ( EGKS-VERDRAG , ARTT . 5 EN 15 )

    4 . EGKS - INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP - VERPLICHTING IN HET ALGEMEEN BELANG TE HANDELEN - DRAAGWIJDTE

    ( EGKS-VERDRAG , ART . 3 )

    5 . EGKS - INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP - VERPLICHTING DE IN ARTIKEL 3 VAN HET VERDRAG OMSCHREVEN DOELSTELLINGEN NA TE STREVEN - COMPROMIS TUSSEN DE ONDERSCHEIDEN DOELSTELLINGEN - CRISISTOESTAND - HET NEMEN VAN UITZONDERLIJKE MAATREGELEN - OPZIJ STELLEN VAN BEPAALDE DOELSTELLINGEN - GEOORLOOFDHEID

    ( EGKS-VERDRAG , ART . 3 )

    6 . EGKS - STAALSECTOR - BELEID TOT BESTRIJDING VAN DE CRISIS - GRONDSLAGEN - BEGINSEL VAN DE SOLIDARITEIT DER VERSCHILLENDE ONDERNEMINGEN

    ( EGKS-VERDRAG , ARTT . 3 , 49 E.V ., 53 , 55 , LID 2 , EN 56 )

    7 . EGKS - PRODUKTIE - STELSEL VAN QUOTA - GEOORLOOFDHEID - VOORWAARDEN

    ( EGKS-VERDRAG , ART . 58 )

    8 . EGKS - PRIJZEN - VASTSTELLING VAN MINIMUMPRIJZEN - METHODE - DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID VAN DE COMMISSIE - RECHTSCONTROLE - BEGRENZING

    ( EGKS-VERDRAG , ARTT . 3 EN 61 )

    9 . EGKS - PRIJZEN - VASTSTELLING VAN MINIMUMPRIJZEN - RECHTMATIGHEID - VOORWAARDEN

    ( EGKS-VERDRAG , ARTT . 3 EN 61 )

    10 . GEMEENSCHAPSRECHT - ALGEMENE RECHTSBEGINSELEN - GRONDRECHTEN - EIGENDOMSRECHT - WAARBORG - BEGRENZING

    11 . GEMEENSCHAPSRECHT - ALGEMENE RECHTSBEGINSELEN - EVENREDIGHEID - VERPLICHTINGEN DER INSTELLINGEN - DRAAGWIJDTE

    12 . GEMEENSCHAPSRECHT - BEGINSELEN - NOODWEER - BEGRIP - NIET IN TE ROEPEN JEGENS EEN OVERHEIDSORGAAN DAT BINNEN HET WETTELIJK KADER VAN ZIJN BEVOEGDHEDEN HANDELT

    13 . GEMEENSCHAPSRECHT - BEGINSELEN - OVERMACHT - BEGRIP

    14 . GEMEENSCHAPSRECHT - BEGINSELEN - NOODTOESTAND - BEGRIP

    15 . EGKS - PRIJZEN - AANPASSING AAN PRIJZEN , VASTGESTELD MET SCHENDING VAN EEN VOORSCHRIFT WAARBIJ MINIMUMPRIJZEN ZIJN VOORGESCHREVEN - ONGEOORLOOFDHEID

    ( EGKS-VERDRAG , ART . 60 , ALGEMENE BESCHIKKING NR . 962/77/EGKS , ART . 6 , EERSTE ALINEA )

    Samenvatting

    1 . OP EEN BETOOG , VOLGENS HETWELK EEN KRACHTENS ARTIKEL 3 , DERDE ALINEA , VAN HET EGKS-VERDRAG OPGEWORPEN EXCEPTIE VAN ONRECHTMATIGHEID NIET ONTVANKELIJK ZOU ZIJN , DIENT HET HOF , OOK WANNEER ER GEEN VORDERINGEN IN FORMELE ZIN AAN WORDEN VERBONDEN , AMBTSHALVE IN TE GAAN , VOOR ZOVER HET DE VRAAG NAAR ' S HOFS BEVOEGDHEID DOET RIJZEN .

    2 . DE IN ARTIKEL 36 , DERDE ALINEA , VAN HET EGKS-VERDRAG GEBEZIGDE UITDRUKKING ' ' OVEREENKOMSTIG DE BEPALINGEN VAN DE EERSTE ALINEA VAN ARTIKEL 33 VAN DIT VERDRAG ' ' BETEKENT DAT VERZOEKERS ZICH OP GEBREKEN VAN ALGEMENE BESCHIKKINGEN , WELKER NIET NAKOMING HUN WORDT VERWETEN , SLECHTS KUNNEN BEROEPEN IN DE GEVALLEN BEDOELD IN DE EERSTE ALINEA , DAT ZIJ HUN PROCESBELANG HEBBEN TE BEWIJZEN EN DAT HET HOF , DE EXCEPTIE VAN ONRECHTMATIGHEID ONDERZOEKENDE , DE TOESTAND VOORTVLOEIENDE UIT ECONOMISCHE FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN , MET HET OOG WAAROP DE BESCHIKKINGEN ZIJN GEGEVEN , SLECHTS KAN BEOORDELEN BINNEN DE GRENZEN , VASTGESTELD BIJ ARTIKEL 33 , EERSTE ALINEA , TWEEDE VOLZIN .

    3 . DE COMMISSIE IS VOLGENS DE ARTIKELEN 5 EN 15 VAN HET EGKS-VERDRAG VERPLICHT IN DE MOTIVERING VAN HAAR ALGEMENE BESCHIKKINGEN DE ALGEHELE SITUATIE TE OMSCHRIJVEN DIE TOT DE MAATREGEL LEIDDE EN DE ALGEMENE DOELEINDEN AAN TE GEVEN DIE DOOR MIDDEL VAN DE BESCHIKKING MOETEN WORDEN VERWEZENLIJKT . HET GAAT DERHALVE NIET AAN TE VERLANGEN DAT ZIJ AL DE ONDERSCHEIDEN , ZEER COMPLEXE FEITELIJKE OMSTANDIGHEDEN NOEMT DIE AAN HAAR BESLUIT TEN GRONDSLAG HEBBEN GELEGEN , LAAT STAAN DAT ZIJ DIE OMSTANDIGHEDEN MIN OF MEER VOLLEDIG BEOORDEELT OF DE OPVATTINGEN DER ADVISERENDE INSTANTIES WEERLEGT .

    4 . WELISWAAR IS DE COMMISSIE KRACHTENS ARTIKEL 3 VAN HET EGKS-VERDRAG VERPLICHT IN HET GEMEENSCHAPPELIJK BELANG TE HANDELEN ; DAT WIL EVENWEL NIET ZEGGEN DAT HAAR HET BELANG VAN ALLEN GELIJKELIJK VOOR OGEN HEEFT TE STAAN , IMMERS HAAR ROL BRENGT NIET MEDE DAT ZIJ SLECHTS ZOU MOGEN OPTREDEN ALS DAARDOOR AAN NIEMANDS BELANG AFBREUK WORDT GEDAAN . INTEGENDEEL , ZIJ HEEFT BIJ HAAR HANDELEN DE ONDERSCHEIDEN BELANGEN TE WEGEN EN , INDIEN DE TE NEMEN BESCHIKKING ZULKS REDELIJKERWIJS GEDOOGT , TE VERMIJDEN DAT ER NADELIGE CONSEQUENTIES AAN VERBONDEN ZIJN . DE COMMISSIE KAN , IN HET ALGEMEEN BELANG , NAAR DE EIS DER OMSTANDIGHEDEN VAN HAAR BESCHIKKINGSBEVOEGDHEID GEBRUIK MAKEN , DESNOODS TEN NADELE VAN BEPAALDE PARTICULIERE BELANGEN .

    5 . IN ARTIKEL 3 VAN HET EGKS-VERDRAG VALT NIET TE LEZEN DAT DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN DE IN DIE BEPALING OPGESOMDE DOELSTELLINGEN GELIJKTIJDIG EN TEN VOLLE DIENEN TE VERWERKELIJKEN . HET IS NOODZAKELIJK , DOCH TEVENS VOLDOENDE , DAT ZIJ TELKENS WANNEER DE MOGELIJKE TEGENSTRIJDIGHEID DER ONDERSCHEIDEN DOELSTELLINGEN DIT VEREIST , STREVEN NAAR EEN COMPROMIS EN AAN DEZE OF GENE DOELSTELLING DE VOORRANG VERLENEN , WANNEER HUN DAT GEBODEN VOORKOMT IN VERBAND MET DE ECONOMISCHE FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN MET HET OOG WAAROP ZIJ HUN MAATREGELEN HEBBEN VASTGESTELD .

    MOET ER IN EEN NORMALE MARKTSITUATIE NAAR EEN COMPROMIS TUSSEN DE VERSCHILLENDE DOELSTELLINGEN WORDEN GESTREEFD , TEMEER ZAL EEN COMPROMIS MOETEN WORDEN BEPROEFD IN EEN CRISISTOESTAND WELKE UITZONDERLIJKE MAATREGELEN RECHTVAARDIGT , DIE EEN AFWIJKING INHOUDEN VAN DE NORMALE VOORSCHRIFTEN VOOR DE WERKING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE STAALMARKT EN KENNELIJK BEPAALDE IN ARTIKEL 3 OMSCHREVEN DOELSTELLINGEN OPZIJ ZETTEN .

    6 . HET BELEID TOT BESTRIJDING VAN DE STAALCRISIS BERUST OP HET FUNDAMENTELE BEGINSEL VAN DE SOLIDARITEIT VAN DE VERSCHILLENDE ONDERNEMINGEN , ZOALS HET IN DE PREAMBULE VAN HET EGKS-VERDRAG ONDER WOORDEN WERD GEBRACHT EN MET NAME ZIJN NEERSLAG HEEFT GEVONDEN IN EEN GROOT AANTAL ARTIKELEN , ZO IN ARTIKEL 3 ( VOORRANG VOOR HET - OM SOLIDARITEIT VRAGEND - GEMEENSCHAPPELIJK BELANG ), IN DE ARTIKELEN 49 E.V . ( HET OP HEFFINGEN BERUSTENDE FINANCIERINGSSTELSEL VAN DE GEMEENSCHAP ), IN ARTIKEL 55 , LID 2 ( GEMEENSCHAPPELIJK GEBRUIK VAN DE UITKOMSTEN VAN HET TECHNISCH EN ECONOMISCH ONDERZOEK ), IN ARTIKEL 56 ( HERPLAATSINGS- EN HERSCHOLINGSHULP ) EN IN ARTIKEL 53 ( TREFFEN VAN FINANCIELE VOORZIENINGEN ).

    7 . DE COMMISSIE IS TOT INVOERING VAN EEN STELSEL VAN PRODUKTIEQUOTA KRACHTENS ARTIKEL 58 VAN HET EGKS-VERDRAG SLECHTS VERPLICHT , WANNEER ANDERE MIDDELEN , ZOALS EEN INGRIJPEN IN DE PRIJZEN , TOT BESTRIJDING VAN DE CRISIS ONDEUGDELIJK ZIJN GEBLEKEN .

    8 . BIJ DE VASTSTELLING VAN HET PRIJSNIVEAU , BEDOELD IN ARTIKEL 61 VAN HET EGKS-VERDRAG , WORDT DISCRETIONAIR TE WERK GEGAAN , DES DAT TECHNISCHE GEZICHTSPUNTEN PREVALEREN EN HET SOLIDARITEITSBEGINSEL , DE INACHTNEMING DER IN ARTIKEL 61 , VOORLAATSTE ALINEA , OPGESOMDE CRITERIA EN DE EERBIEDIGING DER VORMVOORSCHRIFTEN - RAADPLEGING VAN HET RAADGEVEND COMITE EN VAN DE RAAD - VOOROP STAAN . HET HOF KAN DE BELEIDSKEUZEN DER COMMISSIE SLECHTS CONTROLEREN , WANNEER BIJ DE ECONOMISCHE BEOORDELING EEN KLAARBLIJKELIJKE RECHTSSCHENDING AAN DE DAG TREEDT , HETGEEN HET GEVAL ZOU ZIJN BIJ EEN VASTSTELLING DER PRIJZEN OP EEN NIVEAU DAT AAN DE VERWEZENLIJKING DER IN ARTIKEL 3 VAN HET VERDRAG OMSCHREVEN DOELSTELLINGEN KENNELIJK IN DE WEG STAAT .

    9 . ARTIKEL 61 , DAT UITSLUITEND NAAR ARTIKEL 3 VERWIJST , IS IN DIE ZIN TE VERSTAAN DAT EEN BESCHIKKING TOT VASTSTELLING VAN MINIMUMPRIJZEN ALS RECHTMATIG IS TE BESCHOUWEN ZODRA DE IN LAATSTGENOEMD ARTIKEL OMSCHREVEN DOELSTELLINGEN EN BEGINSELEN ZIJN GEEERBIEDIGD .

    10 . DE WAARBORG VAN DE EIGENDOM VAN GOEDEREN MAG NIET IN DIE ZIN WORDEN UITGEBREID DAT ZIJ MEDE DE BESCHERMING OMVAT VAN DE BELANGEN VAN DE HANDEL , WELKER WISSELVALLIGHEID VOOR DE ECONOMISCHE WERKZAAMHEID WEZENLIJK IS .

    11 . WELISWAAR MOETEN DE INSTELLINGEN IN DE UITOEFENING VAN HUN BEVOEGDHEDEN ERVOOR WAKEN AAN DEELNEMERS AAN HET ECONOMISCH VERKEER ZWAARDERE LASTEN OP TE LEGGEN DAN NODIG OM DE DOOR DE OVERHEID TE REALISEREN DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN , DOCH DAARUIT VOLGT NIET DAT DEZE VERPLICHTING MOET WORDEN AFGEMETEN AAN DE BIJZONDERE SITUATIE VAN EEN BEPAALDE GROEP DEELNEMERS .

    12 . DE TERM NOODWEER , GEBEZIGD VOOR EEN HANDELING WAARDOOR MEN ZICH TEGEN EEN ONGERECHTVAARDIGDE AANVAL TE WEER STELT , KAN NIET WORDEN TE BAAT GENOMEN DOOR ONDERNEMERS DIE ZICH WENSEN TE BEVRIJDEN VAN HUN AANSPRAKELIJKHEID TERZAKE VAN EEN WILLENS EN WETENS BEGANE SCHENDING VAN EEN ALGEMENE BESCHIKKING , WELKER RECHTMATIGHEID NOCH OP ZICHZELF , NOCH IN VERBAND MET DE ECONOMISCHE FEITEN EN OMSTANDIGHEDEN MET HET OOG WAAROP ZIJ WERD VASTGESTELD , IN TWIJFEL KAN WORDEN GETROKKEN . NOODWEER KAN NIET WORDEN INGEROEPEN TEGEN EEN OVERHEIDSORGAAN DAT BINNEN HET WETTELIJK KADER AAN ZIJN BEVOEGDHEDEN GESTELD , RECHTMATIG HANDELT .

    13 . OVERMACHT KAN SLECHTS WORDEN AANGENOMEN WANNEER DE DOOR BEPAALDE RECHTSSUBJECTEN INGEROEPEN VAN BUITEN KOMENDE OORZAAK LEIDT TOT ONVERMIJDELIJKE EN ONAFWENDBARE GEVOLGEN WELKE HET BETROKKENEN ONMOGELIJK MAKEN HUN VERPLICHTINGEN NA TE KOMEN .

    14 . NOODTOESTAND HOUDT IN DAT ER SPRAKE IS VAN EEN REELE BEDREIGING VOOR HET BESTAAN DER BETROKKEN ONDERNEMING ; OP GROND VAN DE GEVOLGEN VAN EEN INDIVIDUEEL GEDRAG KAN GEEN BEROEP OP EEN NOODTOESTAND WORDEN GEDAAN .

    15 . ARTIKEL 6 , EERSTE ALINEA , VAN DE BESCHIKKING NR . 962/77/EGKS IS IN DIE ZIN TE VERSTAAN DAT ONDERNEMINGEN ZICH NIET MOGEN AANPASSEN AAN PRIJZEN , DOOR HUN CONCURRENTEN VASTGESTELD MET VOOR ALLE ONDERNEMINGEN IN DE GEMEENSCHAP BINDENDE MINIMUMPRIJSVOORSCHRIFTEN .

    Top