EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D1386

Goed leven, binnen de grenzen van onze planeet: het 7e MAP (2014-2020)

Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.

Goed leven, binnen de grenzen van onze planeet: het 7e MAP (2014-2020)

Met het 7e milieuactieprogramma (MAP) wordt het milieubeleid van de Unie tot 2020 uitgezet. Het nieuwe plan identificeert negen prioritaire doelstellingen en legt een langetermijnvisie vast waarin wordt bepaald waar de EU tegen 2050 wil staan.

BESLUIT

Besluit nr. 1386/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 november 2013 inzake een nieuw algemeen milieuactieprogramma voor de Europese Unie voor de periode tot en met 2020 „Goed leven, binnen de grenzen van onze planeet”.

SAMENVATTING

Gestuurd door de langetermijnvisie van „In 2050 leiden we een goed leven, binnen de ecologische grenzen van de planeet”, legt het 7e milieuactieprogramma (MAP) drie prioritaire actieterreinen voor de EU vast:

1.

Natuurlijk kapitaal

Hier ligt de nadruk op het beschermen, behouden en verbeteren van vruchtbare bodems, productieve grond en zeeën, zoet water en schone lucht, alsmede de biodiversiteit die dit natuurlijke kapitaal ondersteunt. Met het MAP verbinden de EU en de lidstaten zich ertoe om de tenuitvoerlegging van de 2020 biodiversiteitsstrategie en de Blauwdruk voor het behoud van de Europese wateren te bespoedigen.

2.

Hulpbronnenefficiënte economie

Om de EU om te vormen tot een hulpbronnenefficiënte, koolstofarme economie, eist het MAP:

een volledige tenuitvoerlegging van het klimaat- en energiepakket om de 20-20-20-doelstellingen en een akkoord over de volgende stappen voor het klimaatbeleid na 2020 te realiseren;

aanzienlijke verbeteringen van de milieuprestaties van producten gedurende de gehele levenscyclus;

verminderingen van het milieueffect van consumptie, onder meer via maatregelen zoals het terugdringen van levensmiddelenafval en het duurzaam gebruiken van biomassa.

Verder wordt er in het bijzonder naar gestreefd om van afval een hulpbron te maken en te evolueren naar een efficiënter gebruik van onze watervoorraden.

3.

Een gezond milieu voor een gezonde bevolking

Deze prioriteit gaat in op uitdagingen inzake menselijke gezondheid en welzijn, zoals lucht- en waterverontreiniging, geluidsoverlast en chemische stoffen. In het kader van het MAP stemmen alle partijen ermee in om:

hun geluids- en luchtkwaliteitswetgeving te actualiseren;

de tenuitvoerlegging van hun wetgeving inzake drink- en zwemwater te verbeteren;

gevaarlijke chemische stoffen, inclusief nanomaterialen, chemische stoffen die het endocriene systeem verstoren en chemische stoffen in mengsels aan te pakken in het kader van een ruimere, strategische aanpak voor een niet-toxisch milieu.

STIMULEREND KADER

Prioritaire doelstellingen 4 tot 7 (de vier „I”'s) van het MAP helpen de Unie om de eerste drie doelstellingen te realiseren door:

een betere implementatie van de wetgeving;

een verbeterde informatie door het versterken van het kennisbestand;

meer en beter doordachte investeringen voor het milieu- en klimaatbeleid;

een volledige integratie van ecologische vereisten en beschouwingen in andere beleidsterreinen.

De laatste twee prioritaire doelstellingen van het programma zijn:

duurzame steden;

aanpakken van internationale uitdagingen (milieu en klimaat).

Het 7e MAP trad in januari 2014 in werking. Het is nu aan de instellingen en de lidstaten van de EU om ervoor te zorgen dat dit wordt uitgevoerd en dat de vastgelegde prioritaire doelstellingen tegen 2020 gerealiseerd zijn.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Besluit nr. 1386/2013/EU

17.1.2014

-

PB L 354 van 28.12.2013

Laatste bijwerking 04.07.2014

Naar boven