Intellectuele-eigendomsrechten — Handhaving door douane
SAMENVATTING VAN:
Verordening (EU) nr. 608/2013 inzake de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door de douane
WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?
De verordening voorziet in herziene procedurele voorschriften voor douaneautoriteiten om intellectuele-eigendomsrechten (IER) te handhaven voor goederen die onderworpen zijn aan douanetoezicht of douanecontrole. Deze verordening vervangt Verordening (EG) nr. 1383/2003.
KERNPUNTEN
Deze verordening is met name van toepassing op goederen:
- die voor het vrije verkeer, voor uitvoer of voor wederuitvoer worden aangegeven;
- die het douanegebied van de Unie binnenkomen of verlaten;
- die onder een schorsingsregeling of in een vrije zone dan wel een vrij entrepot* worden geplaatst.
De verordening bevat procedures voor verzoeken om te bepalen of er sprake is van inbreuk op een intellectuele-eigendomsrecht. Wat de toepassing van de verordening betreft, kan een intellectuele-eigendomsrecht onder meer bestaan uit:
- een fabrieks- of handelsmerk;
- een tekening of model;
- een auteursrecht overeenkomstig het nationale of EU-recht;
- een geografische aanduiding (bv. champagne of parmaham);
- een octrooi overeenkomstig het nationale of EU-recht;
- een aanvullend beschermingscertificaat voor geneesmiddelen;
- een aanvullend beschermingscertificaat voor gewasbeschermingsmiddelen;
- een kwekersrecht overeenkomstig het nationale of EU-recht;
- het model van een halfgeleiderproduct overeenkomstig het nationale of EU-recht;
- een IER dat uitvindingen beschermt overeenkomstig het nationale of EU-recht;
- een handelsbenaming dat als een exclusief IER wordt beschermd overeenkomstig het nationale of EU-recht.
De verordening:
- omvat de voorwaarden voor optreden van de douane wanneer goederen slechts worden verdacht van inbreuk op IER’s;
- omvat welke maatregelen moeten worden genomen tegen goederen waarvan is vastgesteld dat zij inbreuk maken op IER’s;
- is een uitbreiding van de reeks inbreuken op IER’s die onder de richtlijn vallen en versterkt de bevoegdheid van de douaneautoriteiten om alle goederen onder douanetoezicht te controleren; dit is niet van toepassing op niet-commerciële goederen die reizigers in hun persoonlijke bagage meevoeren;
- zorgt ervoor dat de douane van informatie van hoge kwaliteit wordt voorzien om het risico van inbreuken op IER’s volledig te kunnen beoordelen;
- omvat de rechtsgrondslag voor een centrale gegevensbank voor de registratie van de verzoeken tot douaneoptreden en de vasthoudingen van goederen die inbreuk maken op IER’s, alsmede voor de uitwisseling van informatie tussen de douaneautoriteiten.
Teneinde de administratieve lasten tot een minimum te beperken:
- omvat de verordening een gemeenschappelijke procedure voor alle soorten IER-inbreuken die binnen de werkingssfeer van de verordening vallen, op grond waarvan goederen kunnen worden vernietigd zonder dat de rechthebbende een rechtsprocedure hoeft in te leiden, op voorwaarde dat:
- de rechthebbende schriftelijk bevestigt dat hij ervan overtuigd is dat er sprake is van een inbreuk en dat hij instemt met de vernietiging ervan, en
- de aangever of houder van de goederen zich niet tegen de vernietiging verzet;
- bepaalt de verordening dat de procedure voor kleine zendingen alleen van toepassing is op voorafgaand verzoek van de verzoeker en dat de douaneautoriteiten van de verzoeker mogen verlangen dat deze de kosten draagt — een kleine zending wordt omschreven als een per post of via expresvervoer verstuurde zending die ten hoogste drie stuks bevat of minder dan 2 kg weegt.
Voorts:
- wordt in de verordening bepaald dat de nationale wetgeving van toepassing is wanneer personen die betrokken zijn bij de vasthouding van goederen het recht wordt verleend om te worden gehoord;
- worden in de verordening de gevallen verruimd en verduidelijkt waarin de rechthebbende gebruik mag maken van de informatie die de douane na vasthouding van goederen vrijgeeft;
- bevat de verordening voorschriften inzake gegevensverzameling, -verwerking, -bewaartermijnen en de uitoefening van rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot de bestaande wetgeving inzake gegevensbescherming.
VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?
Op enkele uitzonderingen na, is de verordening sinds 1 januari 2014 van toepassing.
ACHTERGROND
Een bericht van de Commissie heeft betrekking op het pakket fabrieks- of handelsmerken dat in 2015 is aangenomen:
- Deel 1: hoewel Verordening (EU) 2015/2424 strekt tot wijziging van Verordening (EG) nr. 207/2009 van de Raad (zoals vastgesteld bij het bericht van de Commissie), werd deze laatste vervolgens vervangen door Verordening (EU) 2017/1001, wat een codificatie is;
- Deel 2: heeft betrekking op Richtlijn (EU) 2015/2436
Zie ook:
KERNBEGRIPPEN
Vrije zone of entrepot: speciaal gebied of entrepot binnen het douanegebied van de EU dat is vrijgesteld van douanerechten. Zie de desbetreffende lijst voor meer informatie.
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Verordening (EU) nr. 608/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 inzake de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door de douane en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1383/2003 van de Raad (PB L 181 van 29.6.2013, blz. 15–34)
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Verordening (EU) 2017/1001 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2017 inzake het Uniemerk (codificatie) (PB L 154 van 16.6.2017, blz. 1–99)
Bericht van de Commissie over de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door de douane met betrekking tot goederen die het douanegebied van de Unie worden binnengebracht zonder in het vrije verkeer te worden gebracht, met inbegrip van goederen in doorvoer (PB C 244 van 5.7.2016, blz. 4–9)
Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) (PB L 119 van 4.5.2016, blz. 1–88)
Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) 2016/679 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.
Richtlijn (EU) 2015/2436 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2015 betreffende de aanpassing van het merkenrecht der lidstaten (herschikking) (PB L 336 van 23.12.2015, blz. 1–26)
Zie de geconsolideerde versie.
Resolutie van de Raad van 25 september 2008 betreffende een algemeen Europees plan ter bestrijding van namaak en piraterij (PB C 253 van 4.10.2008, blz. 1–2)
Richtlijn 2004/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten (PB L 157 van 30.4.2004, blz. 45–86). Tekst opnieuw gepubliceerd in rectificatie (PB L 195 van 2.6.2004, blz. 16–25)
Zie de geconsolideerde versie.
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité en de Regio’s — Een eengemaakte markt voor intellectuele-eigendomsrechten: creativiteit en innovatie bevorderen met het oog op economische groei, kwaliteitsjobs en eersteklasproducten en -diensten in Europa (COM(2011) 287 definitief van 24.5.2011)
Laatste bijwerking 08.12.2017