EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016L0943

EU-regels betreffende de bescherming van bedrijfsgeheimen

EU-regels betreffende de bescherming van bedrijfsgeheimen

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn (EU) 2016/943 — Bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan

WAT IS HET DOEL VAN DEZE RICHTLIJN?

  • In deze richtlijn worden de regels van de Europese Unie (EU) geharmoniseerd betreffende de bescherming tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen.
  • Deze richtlijn moet een afschrikwekkend effect hebben tegen het illegaal verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen, zonder dat fundamentele rechten en vrijheden worden beknot.

KERNPUNTEN

Het rechtmatig verkrijgen

Het verkrijgen van een bedrijfsgeheim wordt als rechtmatig beschouwd wanneer het is verworven door:

  • onafhankelijke ontdekking of onafhankelijk ontwerp;
  • observatie, onderzoek, demontage of testen van een product of voorwerp dat ter beschikking van het publiek is gesteld of dat op een rechtmatige manier in het bezit is van de persoon die de informatie verwerft en die niet wettelijk is verplicht om de verwerving van het bedrijfsgeheim te beperken;
  • uitoefening van het recht van werknemers of werknemersvertegenwoordigers op informatie en raadpleging in het kader van het EU- en het nationale recht en de nationale praktijken;
  • iedere andere praktijk die, gezien de omstandigheden, overeenkomt met eerlijke handelspraktijken.

Verwerving, gebruik of openbaarmaking van een bedrijfsgeheim wordt ook als rechtmatig beschouwd, wanneer dit is vereist of toegestaan door EU- of nationale wetgeving.

Het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken

De verkrijging van een bedrijfsgeheim zonder de toestemming van de houder van het bedrijfsgeheim wordt als onrechtmatig beschouwd wanneer het is verkregen door middel van:

  • onbevoegde toegang, stelen of kopiëren van documenten, voorwerpen, materialen, substanties of elektronische bestanden waarover de houder van het bedrijfsgeheim rechtmatig beschikt;
  • andere gedragingen die, gezien de omstandigheden, worden beschouwd als strijdig met eerlijke handelspraktijken.

Het gebruiken of openbaar maken van een bedrijfsgeheim, zonder de toestemming van de houder van het bedrijfsgeheim, is onrechtmatig wanneer iemand:

  • het bedrijfsgeheim op onrechtmatige manier heeft verkregen;
  • een inbreuk maakt op een geheimhoudingsovereenkomst of een andere verplichting tot het niet openbaar maken van het bedrijfsgeheim;
  • een inbreuk maakt op een contractuele of andere verplichting tot beperking van het gebruik van het bedrijfsgeheim.

Het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken is ook onrechtmatig wanneer de betrokkene wist of had moeten weten dat het bedrijfsgeheim direct of indirect werd verkregen van een andere persoon die het bedrijfsgeheim op een onrechtmatige manier gebruikte of openbaar maakte.

Uitzonderingen

De richtlijn schrijft voor dat indien iemand om een van de volgende redenen een bedrijfsgeheim zou hebben verkregen, gebruikt of openbaar gemaakt, maatregelen, procedures of rechtsmiddelen moeten worden afgewezen:

  • de uitoefening van het recht op vrijheid van meningsuiting, zoals beschreven in het Handvest van de grondrechten, met inbegrip van de vrijheid en de pluriformiteit van de media;
  • het onthullen van wangedrag, fouten of illegale activiteiten , op voorwaarde dat dit geschiedde met het oog op de bescherming van het algemeen openbaar belang;
  • het openbaar maken van een bedrijfsgeheim door werknemers aan hun vertegenwoordigers, mits deze openbaarmaking voor de vertegenwoordigers noodzakelijk was voor de uitoefening van hun functies;
  • de bescherming van een rechtmatig belang dat erkend is in het EU- of nationale recht.

Maatregelen, procedures en rechtsmiddelen

EU-landen moeten maatregelen, procedures en rechtsmiddelen vaststellen om te waarborgen dat slachtoffers van het illegaal verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen een civiele vordering kunnen instellen*.

De richtlijn schrijft voor dat maatregelen, procedures en rechtsmiddelen:

  • eerlijk, doeltreffend en afschrikkend zijn;
  • niet onnodig ingewikkeld of duur zijn en geen onredelijke termijnen of nodeloze vertragingen inhouden.

De duur van de verjaringstermijn bedraagt maximaal zes jaar.

De houders van een bedrijfsgeheim kunnen om rechtsmiddelen van het burgerlijk recht verzoeken* in geval van het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van het genoemde bedrijfsgeheim, waaronder:

  • het toekennen van schadevergoeding;
  • rechterlijke bevelen die de verweerder verbieden het bedrijfsgeheim te gebruiken of openbaar te maken, en
  • het terugroepen van de inbreukmakende goederen van de markt.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 5 juli 2016 van toepassing. EU-landen moeten de richtlijn voor 9 juni 2018 omzetten naar hun nationale wetgeving.

ACHTERGROND

Kijk voor meer informatie op:

  • Trade secrets ” (Bedrijfsgeheimen) op de website van de Europese Commissie;
  • Persbericht (Engelstalig) op de website van de Europese Commissie.

* KERNBEGRIPPEN

Schadeloosstelling: een juridisch onrecht herstellen, verlichten of verhelpen. De middelen kunnen bestaan uit vergoeding voor het onrecht of compensatie voor geleden schade, terugvordering of restitutie wegens schade of schadevergoeding.
Rechtsmiddelen: de middelen waarmee een rechtbank een recht handhaaft, sancties oplegt of een ander gerechtelijk bevel uitvaardigt om haar wil op te leggen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn (EU) 2016/943 van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2016 betreffende de bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan (PB L 157 van 15.6.2016, blz. 1-18)

Laatste bijwerking 22.11.2016

Naar boven