EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0104

Vangstmogelijkheden in EU- en niet-EU-wateren

Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.

Vangstmogelijkheden in EU- en niet-EU-wateren

SAMENVATTING

Visserij moet zorgvuldig worden gecontroleerd om te voorkomen dat visbestanden verdwijnen en om ervoor te zorgen dat de sector economisch levensvatbaar blijft. De EU tracht waar mogelijk te zorgen voor duurzame visserijopbrengsten op lange termijn voor alle bestanden tegen het eind van 2015 en uiterlijk tegen 2020. Dit staat bekend als de maximale duurzame opbrengst (maximum sustainable yield - MSY)*. Ieder jaar bepalen Europese regeringen de totale hoeveelheid vis die kan worden gevangen.

WAT DOET DEZE VERORDENING?

In deze verordening worden de totale toegestane vangsten (total allowable catch - TAC) vastgelegd voor elke soort die EU-vaartuigen van visgronden, zowel binnen als buiten de EU, kunnen vangen.

KERNPUNTEN

TAC's zijn gebaseerd op de beste beschikbare wetenschappelijke informatie. Ze vormen een weerspiegeling van biologisch advies, de sociaal-economische behoeften van de visserijsector en het beginsel van duurzame exploitatie van de diverse bestanden in overeenstemming met de MSY.

EU-regeringen stellen de TAC's ieder jaar vast op basis van een voorstel van de Europese Commissie.

Voor bepaalde visbestanden, zoals schol en tong in de Noordzee en tong in het westelijk Kanaal, zijn specifieke meerjarenplannen van toepassing om deze bestanden de gelegenheid te geven te herstellen of om deze op lange termijn te beheren.

De TAC's definiëren hoeveel vis bepaalde EU-vaartuigen mogen vangen in wateren die onder de jurisdictie van de Faeröer, Groenland, IJsland en Noorwegen vallen, alsook de beperkingen voor vangsten door niet-EU-vaartuigen in EU-wateren.

Iedere afzonderlijke TAC is onderverdeeld in quota voor de verschillende EU-landen die in die wateren vissen. Wanneer de maximale quota zijn bereikt, mogen in dat jaar geen visserijactiviteiten meer plaatsvinden.

De jaarlijkse wetgeving beschermt bepaalde soorten, zoals de reuzenhaai, de haringhaai of de vleet, die niet gevangen mogen worden in alle, of bepaalde specifieke, EU-wateren.

EU-regeringen kunnen extra toewijzingen toekennen aan vaartuigen die deelnemen aan proeven met gesloten camerasystemen om al hun visserij- en verwerkingsactiviteiten aan boord te registreren en volledig te documenteren.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

Vanaf 1 januari 2015.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

* Maximale duurzame opbrengst (MSY): de grootste opbrengst (vangst) uit het bestand van een soort over een onbepaalde periode, d.w.z. zonder deze soort in gevaar te brengen.

BESLUIT

Verordening (EU) 2015/104 van de Raad van 19 januari 2015 tot vaststelling, voor 2015, van de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de wateren van de Unie en, voor vaartuigen van de Unie, in bepaalde wateren buiten de Unie van toepassing zijn, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 43/2014 en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 779/2014

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Verordening (EU) 2015/104

1.1.2015

-

PB L 22 van 28.1.2015, blz. 1-163

Wijzigingsbesluit(en)

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Verordening (EU) 2015/523

29.3.2015

-

PB L 84 van 28.3.2015, blz. 1-21

Verordening (EU) 2015/960

24.6.2015

-

PB L 157 van 23.6.2015, blz. 1-19

Laatste bijwerking 02.10.2015

Naar boven