EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0755

De associatie van de landen en gebieden overzee met de EU

Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt. Bekijk de meest recente informatie over 'De associatie van de landen en gebieden overzee met de Europese Unie' .

De associatie van de landen en gebieden overzee met de EU

Het „LGO-besluit” werd in november 2013 aangenomen en is in werking getreden op 1 januari 2014. Het heeft betrekking op de relaties van de Europese Unie met landen en gebieden overzee waarmee EU-landen banden hebben.

BESLUIT

Besluit 2013/755/EU van de Raad van 25 november 2013 betreffende de associatie van de landen en gebieden overzee met de Europese Unie („LGO-besluit”)

SAMENVATTING

Sinds hun ontstaan hebben de landen en gebieden overzee (LGO) banden met de EU. De LGO bestaan uit 25 eilanden verspreid over de Atlantische Oceaan, de Zuidelijke Oceaan, de Noordelijke IJszee, de Indische Oceaan en de Stille Oceaan en het Caribische gebied. Het zijn geen soevereine staten, maar ze hebben constitutionele banden met vier EU-landen: Denemarken, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk (1).

De associatie van de LGO met de EU is gebaseerd op de constitutionele relaties met deze vier EU-landen.

Het LGO-besluit van 2013 is bedoeld om de relatie van de EU met de LGO te moderniseren en om rekening te houden met de veranderende patronen van de internationale handel, naast kwesties als klimaatverandering en milieubescherming. De bedoeling is om meer te doen dan ontwikkelingssamenwerking en te werken aan het opbouwen van een relatie op basis van gemeenschappelijke belangen en gedeelde waarden en om een duurzame ontwikkeling na te streven.

Belangrijkste doelstellingen van de associatie:

  • hechtere economische relaties opbouwen, in het bijzonder door handelsovereenkomsten te verbeteren, bijvoorbeeld door een gemakkelijker toegang tot de Europese markt;
  • de LGO helpen om hun veerkracht te vergroten en hun kwetsbaarheid te verminderen (bijvoorbeeld wat betreft klimaatverandering en internationale handelspatronen);
  • het concurrentievermogen van de LGO versterken, parallel met de eigen 2020-strategie van de EU, om een slimme, duurzame en inclusieve economie te creëren;
  • de samenwerking met andere partnerlanden buiten de EU door de LGO aanmoedigen;
  • de waarden, normen en belangen van de EU overal ter wereld bevorderen via de LGO.

Hoewel de EU-wetten als dusdanig niet van kracht zijn in de LGO, worden in het LGO-besluit de gedetailleerde regels en procedures voor de associatie bepaald.

Gemoderniseerde handelsregeling

Het nieuwe LGO-besluit vormt het begin van een nieuw handelssysteem dat de handelsomgeving voor de LGO ten goede moet komen. In de nieuwe regeling worden de LGO tot meestbegunstigde handelspartners benoemd, met betere handelsvoorwaarden op het gebied van diensten en vestiging, naast vrijstelling van rechten en contingenten bij de toegang tot de Europese markt voor goederen. De voorwaarden voor toegang tot de Europese markt werden ook herzien in het besluit, wat de weg vrijmaakt voor meer exportmogelijkheden voor de LGO.

Financiële ondersteuning

  • In overeenstemming met het LGO-besluit verschaft de EU financiële ondersteuning voor de ontwikkelingsstrategieën van de LGO. De totale financiering van de LGO in de periode 2014-2020 via het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) bedraagt 364,5 miljoen EUR.
  • Groenland ontvangt geld uit de algemene begroting van de EU op basis van de partnerschapsovereenkomst tussen de EU, Denemarken en Groenland (217,8 miljoen EUR voor de periode 2014-2020). Groenland komt ook in aanmerking voor financiering onder de regionale thematische component voor de LGO van het 11e EOF.
  • De LGO komen ook in aanmerking om deel te nemen aan en financiering te ontvangen van programma’s die worden gefinancierd door de algemene begroting van de EU (bijvoorbeeld onderzoek, onderwijs, innovatie en concurrentievermogen, cultuur en media, enz.).

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Besluit 2013/755/EU

1.1.2014

-

PB L 344, 19.12.2013, blz. 1-118

GERELATEERDE BESLUITEN

Besluit 2014/137/EU van de Raad van 14 maart 2014 inzake de betrekkingen tussen de Europese Unie, enerzijds, en Groenland en het Koninkrijk Denemarken, anderzijds (Publicatieblad L 76, 15.3.2014, blz. 1-5)

Laatste bijwerking 21.09.2015



(1) Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer.

Naar boven