This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32009R0391
De EU en veiligheid op zee: voorschriften en normen voor de inspectie van schepen
Met de verordening wordt een systeem opgezet voor het verlenen van erkenning op grond van een aantal criteria en verplichtingen, om te waarborgen dat een erkende organisatie* op alle schepen in het register van die organisatie dezelfde normen toepast, ongeacht de vlag waaronder het schip vaart.
EU-erkenningssysteem
EU-landen moeten een verzoek indienen bij de Europese Commissie om erkenning te krijgen voor een organisatie.
Erkenning wordt centraal door de Commissie verleend en beheerd. Dit is een voorwaarde voor elke organisatie die door een EU-land wordt gemachtigd wettelijke inspecties en controles uit te voeren op schepen onder hun vlag (Richtlijn 2009/15/EG, zie samenvatting).
Voor erkenning moet de organisatie aan bepaalde minimumcriteria voldoen:
De Commissie kan van de organisatie eisen dat deze preventieve en herstelmaatregelen neemt wanneer er niet aan de eisen wordt voldaan of wanneer prestaties op het gebied van preventie van verontreiniging en veiligheid aanzienlijk zijn verslechterd.
Geldboeten, dwangsommen en intrekking van de erkenning
De Commissie kan geldboeten opleggen aan een erkende organisatie waarvan de verslechterende prestaties of ernstige of herhaalde niet-nakoming van de minimumcriteria van deze verordening blijken voort te komen uit ernstige tekortkomingen in haar structuur, systemen, procedures of interne controles. Ook kan er een geldboete worden opgelegd wanneer de organisatie opzettelijk onjuiste of onvolledige informatie in het kader van deze beoordeling verschaft.
De Commissie kan ook dwangsommen opleggen aan de erkende organisatie wanneer deze niet de benodigde preventieve en herstelmaatregelen uitvoert.
De Commissie kan, op verzoek van een EU-land of op eigen initiatief, de erkenning onder bepaalde omstandigheden intrekken. Dit zal vooral gebeuren bij ernstige of herhaaldelijke tekortkomingen bij het naleven van de minimumcriteria of eisen in de verordening, of wanneer slechte prestaties een onaanvaardbare bedreiging voor de veiligheid of het milieu vormen.
Verordening (EU) nr. 788/2014 stelt uitvoeringsbepalingen vast voor het opleggen van geldboeten en periodieke dwangsommen en de intrekking van de erkenning.
Beoordeling van organisaties
De Commissie moet samen met het EU-land dat het verzoek om erkenning heeft ingediend de erkende organisatie minimaal om de twee jaar beoordelen. Beoordelaars moeten de naleving van de verplichtingen en minimumcriteria controleren en speciale aandacht besteden aan veiligheid, preventie van vervuiling en ongevallencijfers.
Voorschriften en procedures
Erkende organisaties moeten elkaar raadplegen met het doel harmonisatie van hun voorschriften en procedures* tot stand te brengen en de voorwaarden te formuleren waaraan moet worden voldaan voor de wederzijdse erkenning van klassecertificaten* die voor materialen, uitrusting en onderdelen worden uitgegeven. Met het oog op classificatie zijn erkende organisaties verplicht om certificaten voor uitrusting van zeeschepen die voldoen aan Richtlijn 2014/90/EG (zie samenvatting) te aanvaarden.
Onafhankelijke eenheid voor kwaliteitsbeoordeling en certificering
Erkende organisaties moeten een onafhankelijke eenheid voor kwaliteitsbeoordeling en certificering oprichten die verantwoordelijk is voor het beoordelen en certificeren van hun kwaliteitsbeheerssystemen. Het werk van deze eenheid moet periodiek door de Commissie worden beoordeeld.
De verordening is sinds 17 juni 2009 van toepassing.
Met Richtlijn 2009/15/EG, die tegelijk met Verordening (EG) nr. 391/2009 werd goedgekeurd, wordt het juridisch kader voor de betrekkingen tussen EU-landen en erkende organisaties geregeld.
Zie voor meer informatie:
Verordening (EG) nr. 391/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 inzake gemeenschappelijke voorschriften en normen voor met de inspectie en controle van schepen belaste organisaties (PB L 131 van 28.5.2009, blz. 11-23)
Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EG) nr. 391/2009 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.
Laatste bijwerking 19.02.2021