Witwassen van geld: voorkoming door douanesamenwerking
SAMENVATTING VAN:
Verordening (EG) nr. 1889/2005 — controle van liquide middelen die de Europese Unie (EU) binnenkomen of verlaten
WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?
Deze verordening is een aanvulling op Richtlijn (EU) 2015/849 over het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering in de EU.
KERNPUNTEN
Aangifteplicht
- De verordening verplicht iedereen die de EU binnenkomt of verlaat en die liquide middelen* ter waarde van 10 000 EUR of meer vervoert, om dat bedrag aan te geven bij de bevoegde autoriteiten*. De verstrekte informatie moet correct en volledig zijn, anders is de aangifte ongeldig.
- De aangifte wordt schriftelijk, mondeling of elektronisch verstrekt, zoals bepaald door het EU-land, en moet informatie bevatten over:
- de aangever, inclusief de volledige naam, geboorteplaats en -datum en nationaliteit;
- de eigenaar, het bedrag en de aard van de liquide middelen;
- de beoogde ontvanger van de liquide middelen;
- de herkomst en het beoogde gebruik van de liquide middelen.
- De informatie die uit de aangifte of uit de verrichte controles wordt verkregen, moet worden vastgelegd en verwerkt. De informatie wordt ter beschikking gesteld van de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de strijd tegen het witwassen van geld of tegen de financiering van terrorisme in het EU-land van binnenkomst of vertrek. De verstrekte informatie mag door de EU-landen of de Europese Commissie aan niet-EU-landen worden doorgegeven op voorwaarde dat de bevoegde autoriteiten hiermee instemmen. De nationale regels en EU-regels met betrekking tot de overdracht van persoonlijke gegevens moeten worden nageleefd.
- Alle informatie van vertrouwelijke aard of die als vertrouwelijk is verstrekt, valt onder het beroepsgeheim. Dergelijke informatie mag niet openbaar worden gemaakt zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon of de autoriteit die de informatie heeft verstrekt. De bevoegde autoriteiten kunnen echter wettelijk verplicht zijn om deze informatie openbaar te maken, bijvoorbeeld in het kader van gerechtelijke procedures. In dergelijke gevallen moet bij de openbaarmaking of het doorgeven van informatie de geldende wetgeving met betrekking tot gegevensbescherming strikt worden nageleefd.
Controle van de naleving van de aangifteplicht
- Functionarissen van de bevoegde autoriteiten mogen de naleving van de aangifteplicht nagaan door personen aan controles te onderwerpen. Hieronder vallen het controleren van de personen zelf, van hun bagage en van hun vervoermiddelen. Alle controles moeten voldoen aan de nationale wetgeving op dat gebied.
- Indien niet voldaan is aan de aangifteplicht, mogen liquide middelen in overeenstemming met de nationale wetgeving in bewaring worden genomen door middel van een administratieve beslissing.
- De verkregen informatie kan ter beschikking worden gesteld van andere EU-landen, met name wanneer er bewijs is van illegale activiteiten. In dergelijke gevallen is Verordening (EG) nr. 515/97 over de wederzijdse bijstand tussen de administratieve autoriteiten van de lidstaten en de samenwerking tussen deze autoriteiten en de Commissie met het oog op de juiste toepassing van de douane- en landbouwvoorschriften van toepassing. Wanneer er aanwijzingen zijn dat er negatieve gevolgen zijn voor de financiële belangen van de EU, moet de informatie ook worden overgedragen aan de Commissie.
- Wanneer uit de controles blijkt dat een persoon de EU binnenkomt of verlaat met bedragen aan liquide middelen van minder dan 10 000 EUR, en wanneer er bewijs is van illegale activiteiten die verband houden met het vervoer van de liquide middelen, kan deze informatie ook worden vastgelegd en verwerkt.
Strafsancties
EU-landen moesten vóór 15 juni 2007 doeltreffende en passende strafsancties invoeren die een afschrikkende werking hebben voor het niet naleven van de aangifteverplichting.
VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?
De verordening is sinds 15 juni 2007 van toepassing.
ACHTERGROND
Voor meer informatie zie:
KERNBEGRIPPEN
Liquide middelen: contant geld (bankbiljetten en muntstukken), maar ook andere financiële middelen, zoals cheques, promessen, betalingsopdrachten enz.
Bevoegde autoriteiten: de douaneautoriteiten van de EU-landen of andere autoriteiten die door de EU-landen zijn belast met de toepassing van deze verordening.
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Verordening (EG) nr. 1889/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2005 betreffende de controle van liquide middelen die de Gemeenschap binnenkomen of verlaten (PB L 309 van 25.11.2005, blz. 9-12)
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Verordening (EG) nr. 515/97 van de Raad van 13 maart 1997 betreffende de wederzijdse bijstand tussen de administratieve autoriteiten van de lidstaten en de samenwerking tussen deze autoriteiten en de Commissie met het oog op de juiste toepassing van de douane- en landbouwvoorschriften (PB L 82 van 22.3.1997, blz. 1-16)
Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 515/97 zijn opgenomen in het oorspronkelijke document. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.
Richtlijn (EU) 2015/849 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2015 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 2005/60/EG van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn 2006/70/EG van de Commissie (PB L 141 van 5.6.2015, blz. 73-117)
Zie de geconsolideerde versie.
Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de beoordeling van risico’s op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering die van invloed zijn op de interne markt en verband houden met grensoverschrijdende activiteiten (COM(2017) 340 final van 26 juni 2017)
Laatste bijwerking 06.12.2017