This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 31996L0016
Statistische enquêtes naar melk en zuivelproducten
Statistische enquêtes naar melk en zuivelproducten
SAMENVATTING VAN:
Richtlijn 96/16/EG – statistische enquêtes inzake melk en zuivelproducten
WAT IS HET DOEL VAN DEZE RICHTLIJN?
De richtlijn bevat EU-brede regels voor het verzamelen van statistieken over melk* en zuivelproducten. De richtlijn maakt het mogelijk de EU-markt voor melk en zuivelproducten op korte en middellange termijn te volgen. Hiervoor is betrouwbare informatie nodig over de productie en het gebruik van rauwe melk en de bestanddelen ervan (inclusief het leveren van melk om te worden behandeld of verwerkt en de daaropvolgende productie van zuivelproducten).
Met deze richtlijn wordt eerdere wetgeving (Richtlijn 72/280/EEG) ingetrokken. Deze richtlijn was al meerdere malen gewijzigd.
KERNPUNTEN
EU-landen zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van gegevens en het organiseren van de enquêtes. De enquêtes hebben betrekking op de landbouwbedrijven die melk produceren en op twee groepen ondernemingen:
ondernemingen en landbouwbedrijven die volle melk kopen (of, in sommige gevallen, zuivelproducten kopen) van landbouwbedrijven of van de tweede (onderstaande) groep, om deze te verwerken tot zuivelproducten;
ondernemingen die melk of room ophalen en deze niet zelf verwerken maar voor verwerking overdragen aan de eerste (bovenstaande) groep.
Afhankelijk van de te verzamelen informatie moeten EU-landen de enquêtes maandelijks, jaarlijks of driejaarlijks houden. In de richtlijn staat wanneer de EU-landen de resultaten van de verschillende enquêtes moeten indienen bij de Europese Commissie (Eurostat).
In 1997 heeft de Europese Commissie Beschikking 97/80/EG vastgesteld waarin de uitvoeringsbepalingen van Richtlijn 96/16/EG zijn opgenomen. De lijst met zuivelproducten waarop Richtlijn 96/16/EG betrekking heeft, is te vinden in Bijlage I bij Beschikking 97/80/EG. In deze bijlage worden ook definities gegeven van elk van de producten.
Bijlage II bevat modellen van de tabellen die moeten worden gebruikt voor het indienen van de gegevens bij Eurostat.
Bijlage III bevat de vragenlijst voor het samenstellen van melkstatistieken.
De enquêtes moeten worden gehouden als volledige tellingen bij zuivelfabrieken die samen ten minste 95 % van de koemelk in het betrokken EU-land ophalen; het saldo wordt geschat op basis van representatieve steekproeven of gegevens uit andere bronnen. EU-landen zijn verantwoordelijk voor het verkrijgen van volledige resultaten met een toereikende graad van nauwkeurigheid.
EU-landen moeten elk jaar een verslag indienen bij Eurostat met daarin in ieder geval hun vragenlijst en hun methoden voor de omzetting van gegevens in de aan Eurostat gezonden tabellen. De werking van de richtlijn wordt jaarlijks beoordeeld door een groep van deskundigen.
VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?
De richtlijn is van toepassing sinds 1 januari 1997. EU-landen moesten de richtlijn voor 1 januari 1997 omzetten in nationaal recht.
KERNBEGRIPPEN
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Richtlijn 96/16/EG van de Raad van 19 maart 1996 betreffende statistische enquêtes inzake melk en zuivelproducten (PB L 78 van 28.3.1996, blz. 27-29)
Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 96/16/EG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Verordening (EU) Nr. 1166/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende enquêtes naar de structuur van de landbouwbedrijven en de enquête naar de productiemethoden in de landbouw en tot intrekking van Verordening (EEG) Nr. 571/88 van de Raad (PB L 321, 1.12.2008, blz. 14-34)
Zie de geconsolideerde versie.
Beschikking 97/80/EG van de Commissie van 18 december 1996 houdende uitvoeringsbepalingen van Richtlijn 96/16/EG van de Raad betreffende statistische enquêtes inzake melk en zuivelproducten (PB L 24, 25.1.1997, blz. 26-49)
Zie de geconsolideerde versie.
Laatste bijwerking 24.04.2018