Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

De instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden

De instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 1936/2001 — Technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

Het doel van deze verordening is technische controle- en inspectiemaatregelen vast te stellen voor de visserij op de in bijlage I bij de verordening genoemde over grote afstanden trekkende vissoorten en zoogdieren. De voornaamste betrokken soorten zijn:

  • tonijn,
  • zwaardvis,
  • haaien,
  • walvissen,
  • bruinvissen.

KERNPUNTEN

De verordening geldt voor alle vissersvaartuigen die de vlag van de EU-landen voeren en in de Europese Unie (EU) zijn geregistreerd, en die in een van de volgende maritieme wateren vissen:

CONTROLE- EN INSPECTIEMAATREGELEN IN ZONE 1

Verordening (EG) nr. 1936/2001 is herhaaldelijk gewijzigd, meest recentelijk door Verordening (EU) 2017/2107. Bij de verordening van 2017 werden delen van Verordening (EG) nr. 1936/2001 ingetrokken om rekening te houden met de diverse wijzigingen die sinds 2008 in de aanbevelingen van de ICCAT waren vastgesteld.

Het mesten van blauwvintonijn

In 2004 is er een register van mestbedrijven* voor blauwvintonijn ingevoerd. Een EU-land moet de Europese Commissie op de hoogte brengen van de onder hun jurisdictie vallende mestbedrijven die gemachtigd zijn om in het ICCAT-verdragsgebied gevangen blauwvintonijn te mesten. Ongeregistreerde mestbedrijven mogen geen in het verdragsgebied gevangen blauwvintonijn mesten.

Indien blauwvintonijn van een Europees vissersvaartuig wordt overgeladen op een transportvaartuig dat deze dieren naar een mestbedrijf brengt, moeten de kapiteins van deze twee vaartuigen bepaalde gegevens in hun logboek registreren (de hoeveelheden overgeladen blauwvintonijn, de vangstzone, de datum en de positie van de overlading enz.).

De EU-landen moeten:

  • de hoeveelheden blauwvintonijn die worden gekooid door vaartuigen die hun vlag voeren, registreren;
  • aan de Commissie gegevens meedelen over de hoeveelheden blauwvintonijn die worden gevangen en gekooid door vaartuigen die hun vlag voeren, en uitvoer en invoer van gevangen en voor het mesten bestemde blauwvintonijn;
  • ervoor zorgen dat de onder hun jurisdictie vallende mestbedrijven voor blauwvintonijn een kooiverklaring afgeven aan hun bevoegde autoriteit en in het register zijn ingeschreven;
  • ervoor zorgen dat de mestbedrijven hun ieder jaar een afzetverklaring voor de gemeste blauwvintonijn overleggen en, op basis van die informatie, de Commissie vervolgens in kennis stellen van de hoeveelheden gekooide blauwvintonijn en de afgezette hoeveelheden in het voorgaande jaar.

CONTROLE- EN INSPECTIEMAATREGELEN IN ZONE 2

  • Elk EU-land moet:
    • ervoor zorgen dat de vaartuigen die zijn vlag voeren, de in de zone geldende maatregelen in acht nemen;
    • de Commissie een lijst toesturen van de vaartuigen met een lengte over alles van meer dan 24 meter die onder zijn vlag varen en op zijn grondgebied zijn geregistreerd, en met een visvergunning voor tonijn en verwante soorten in het IOTC-gebied. De Commissie zendt deze informatie toe aan het uitvoerend secretariaat van de IOTC;
    • ervoor zorgen dat uitsluitend geregistreerde vaartuigen visserijactiviteiten uitoefenen.
  • Op de IOTC-lijst opgenomen vaartuigen die vissen met beuglijnen*, moeten een vergunning hebben van de bevoegde autoriteiten van de Europese vlaggenstaat voordat ze overladingen* in het IOTC-vangstgebied mogen uitvoeren.
  • Het vistuig van Europese vaartuigen die in de IOTC-zone mogen vissen, moet voorzien zijn van speciale markeringen.
  • De EU-landen moeten:
    • aan het secretariaat van de IOTC diverse statistische gegevens meedelen over visserijinspanningen en vangsten met betrekking tot trekkende soorten;
    • een gecomputeriseerde database samenstellen waarin de vereiste statistische gegevens worden opgeslagen en waartoe de Commissie toegang heeft;
    • voor hun havens inspecteurs aanwijzen die belast zijn met het toezicht op en de inspectie van overladingen en aanlandingen van de in bijlage I vermelde soorten;
    • iedere inspecteur van een speciaal identificatiedocument voorzien.
  • De kapitein van het vaartuig moet aan de inspectie van het vaartuig meewerken en de mogelijkheid geven om de zones, uitrusting en documenten te onderzoeken.
  • Wanneer er ernstige redenen zijn om aan te nemen dat een vissersvaartuig in strijd met de instandhoudingsmaatregelen van de IOTC heeft gehandeld, noteert de inspecteur de overtreding in het inspectieverslag. Hij moet zorgen voor een veilige bewaring van het bewijsmateriaal en het inspectieverslag aan zijn autoriteit toesturen. Het EU-land dat in kennis wordt gesteld van een overtreding door een vaartuig dat zijn vlag voert, moet onverwijld de nodige maatregelen nemen om het bewijsmateriaal in ontvangst te nemen en te bestuderen, elk nader onderzoek voor de afwikkeling van de overtreding uit te voeren en het vaartuig te inspecteren. Vervolgens deelt het de straf- en andere maatregelen die ten aanzien van het betrokken vaartuig getroffen zijn, aan de Commissie mee. De Commissie stelt op haar beurt het uitvoerend secretariaat van de IOTC ervan in kennis.
  • Het is Europese vissersvaartuigen verboden vis van de in bijlage I genoemde soorten over te laden van staatloze vaartuigen* of vaartuigen van een land dat niet de status van medewerkende partij heeft. De EU-landen sturen de resultaten van de inspectie van staatloze vaartuigen en de geëigende maatregelen die zij overeenkomstig het internationaal recht getroffen hebben, toe aan de Commissie.

CONTROLE- EN INSPECTIEMAATREGELEN IN ZONE 3

Elk EU-land moet ervoor zorgen dat de vaartuigen die zijn vlag voeren, de in de EU-wetgeving opgenomen maatregelen van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn en de relevante maatregelen van het internationale programma voor het behoud van dolfijnen eerbiedigen.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 23 oktober 2001 van toepassing.

ACHTERGROND

De EU neemt deel aan regionale visserijorganisaties (ROVB’s) die samenwerking mogelijk maken op het gebied van de instandhouding en het beheer van over grote afstanden trekkende visbestanden. Als aangesloten partij moet zij de controle- en toezichtmaatregelen die voortvloeien uit de door deze ROVB’s vastgestelde aanbevelingen, toepassen.

KERNBEGRIPPEN

Internationaal Verdrag voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT-verdrag): Bij dit verdrag is de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT) opgericht. Haar aanbevelingen voor de instandhouding en het beheer in het verdragsgebied zijn bindend voor de verdragsluitende partijen.
Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan: Deze commissie werkt aan het versterken van de internationale samenwerking met het oog op de instandhouding en het verantwoorde gebruik van tonijn en verwante vissoorten in de Indische Oceaan en de aangrenzende zeeën. Zij stelt aanbevelingen vast die bindend zijn voor de verdragsluitende partijen.
Mesten: het opkweken van dieren in kooien om hun gewicht of vetgehalte te verhogen met het oog op de afzet.
Vissen met beuglijnen: een commerciële vismethode waarbij het vistuig bestaat uit met tussenruimtes vastgemaakte lange lijnen met van lokaas voorziene haken.
Overlading: het overbrengen van een vangst van een kleiner vissersvaartuig naar een groter vaartuig, waar de vangst vervolgens wordt opgenomen in een grotere partij voor levering.
Staatloze vaartuigen: vaartuigen ten aanzien waarvan een redelijk vermoeden bestaat dat zij in geen enkel land zijn geregistreerd.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 1936/2001 van de Raad van 27 september 2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden (PB L 263 van 3.10.2001, blz. 1-8)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 1936/2001 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Richtlijn (EU) 2017/1004 van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2017 betreffende de instelling van een Uniekader voor de verzameling, het beheer en het gebruik van gegevens in de visserijsector en voor de ondersteuning van wetenschappelijk advies over het gemeenschappelijk visserijbeleid en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 199/2008 van de Raad (PB L 157 van 20.6.2017, blz. 1-21). Tekst opnieuw gepubliceerd in rectificatie (PB L 232 van 8.9.2017, blz. 17)

Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008, (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006 (PB L 343 van 22.12.2009, blz. 1-50)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1936/2001 en (EG) nr. 601/2004 en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1093/94 en (EG) nr. 1447/1999 (PB L 286 van 29.10.2008, blz. 1-32)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EG) nr. 1984/2003 van de Raad van 8 april 2003 tot invoering in de Gemeenschap van een regeling voor de statistische registratie van blauwvintonijn, zwaardvis en grootoogtonijn (PB L 295 van 13.11.2003, blz. 1-42)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 14.12.2018

Top