EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rechtszekerheid bij internationale handel voor EU-ondernemingen die gebruikmaken van bedingen van forumkeuze

Rechtszekerheid bij internationale handel voor EU-ondernemingen die gebruikmaken van bedingen van forumkeuze

 

SAMENVATTING VAN:

Besluit 2009/397/EG betreffende de ondertekening van het Verdrag inzake bedingen van forumkeuze

Besluit 2014/887/EU betreffende de goedkeuring van het Haags Verdrag inzake bedingen van forumkeuze tussen partijen bij internationale transacties

WAT IS HET DOEL VAN DE BESLUITEN EN HET VERDRAG?

  • In naam van de Europese Unie (EU) wordt het Haags Verdrag van 30 juni 2005 inzake bedingen van forumkeuze* ondertekend en goedgekeurd.
  • Het verdrag verduidelijkt de regels die gelden voor internationale handelsgeschillen waarbij de partijen een gerecht met exclusieve bevoegdheid hebben aangewezen.
  • Het verdrag brengt meer rechtszekerheid voor EU-ondernemingen die zaken doen met bedrijven buiten de EU, door te garanderen dat hun keuze van een gerecht om geschillen te behandelen wordt gerespecteerd.

KERNPUNTEN

Toepassingsgebied van het verdrag

  • Het verdrag is van toepassing op exclusieve bedingen van forumkeuze in internationale burgerlijke zaken en handelszaken waarbij verdragsluitende landen zijn betrokken.
  • Een beding van forumkeuze is exclusief, tenzij anders aangegeven door de partijen.
  • Verscheidene zaken worden uitgesloten, zoals:
  • Bovendien kunnen de partijen bij het verdrag bepaalde andere zaken uitsluiten van het toepassingsgebied ervan. Zo heeft de EU een verklaring afgelegd dat ze het verdrag niet zal toepassen op bepaalde verzekeringszaken.

Verzekeren dat de forumkeuze gerespecteerd wordt

  • Wil van de partijen: de partijen bij een overeenkomst kunnen een exclusief beding van forumkeuze sluiten om het gerecht van een van de landen die het verdrag toepassen, aan te wijzen als bevoegd voor de behandeling van een geschil. De overeenkomst moet schriftelijk zijn opgesteld, of op een andere wijze die latere raadpleging van de informatie toelaat.
  • Bevoegdheid van het gerecht: het aangewezen gerecht is het enige gerecht dat bevoegd is om geschillen te behandelen die onder het beding van forumkeuze vallen, tenzij het beslist dat het beding volgens de nationale wetgeving niet geldig is. Elk niet-aangewezen gerecht moet procedures die worden ingeleid in strijd met het beding van forumkeuze, schorsen of staken, tenzij
    • het beding ingevolge de wetten van de staat van het aangewezen gerecht nietig is;
    • een partij ingevolge de wetten van de staat van het gerecht waarbij de zaak aanhangig is gemaakt, niet bevoegd was het beding aan te gaan;
    • de uitvoering van het beding in strijd is met de openbare orde van de staat van het niet-aangewezen gerecht;
    • aan het beding in redelijkheid geen gevolg kan worden gegeven, of
    • het aangewezen gerecht beslist de zaak niet te behandelen.
  • Erkenning en tenuitvoerlegging: de andere verdragsluitende staten dienen een beslissing van het aangewezen gerecht te erkennen en ten uitvoer te leggen. De tenuitvoerlegging kan echter worden opgeschort indien tegen de beslissing in de staat waarin deze is gewezen, een rechtsmiddel is ingesteld of indien de termijn voor het instellen van een gewoon rechtsmiddel nog niet is verstreken. In het verdrag worden ook een aantal andere situaties genoemd waarin erkenning of tenuitvoerlegging kan worden geweigerd (bijvoorbeeld wanneer de beslissing werd verkregen door middel van bedrog). In de tekst worden ook de stukken vermeld die moeten worden overgelegd bij een verzoek om erkenning of tenuitvoerlegging.

VANAF WANNEER IS HET VERDRAG VAN TOEPASSING?

Via Besluit 2014/887/EU heeft de EU het verdrag bekrachtigd op 15 juni 2015, waardoor het bindend wordt voor alle EU-landen (met uitzondering van Denemarken) en de andere landen die het verdrag hebben bekrachtigd sinds de inwerkingtreding ervan op 1 december 2015.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

Beding van forumkeuze: overeenkomst tussen partijen om de gerechten (een of meer specifieke gerechten) aan te duiden die bevoegd zijn voor geschillen in verband met een bepaalde rechtsbetrekking.
Alternatieve geschillenbeslechting: beslechten van geschillen buiten de rechtbank.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Besluit 2009/397/EG van de Raad van 26 februari 2009 betreffende de ondertekening namens de Europese Gemeenschap van het Verdrag inzake bedingen van forumkeuze (PB L 133 van 29.5.2009, blz. 1-13)

Besluit 2014/887/EU van de Raad van 4 december 2014 betreffende de goedkeuring namens de Europese Unie van het Haags Verdrag van 30 juni 2005 inzake bedingen van forumkeuze (PB L 353 van 10.12.2014, blz. 5-8)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) nr. 1215/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2012 betreffende de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken (herschikking) (PB L 351 van 20.12.2012, blz. 1-32)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 1215/2012 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Laatste bijwerking 24.07.2017

Top