EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gezondheids- en veiligheidssignalering op het werk

Gezondheids- en veiligheidssignalering op het werk

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 92/58/EEG betreffende de minimumvoorschriften voor de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn bevat minimumvoorschriften voor veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk, meer in het bijzonder voor:

  • verbodssignalen (bijv. “verboden voor industriële voertuigen”);
  • waarschuwingssignalen (bijv. “hangende last”);
  • gebodssignalen (bijv. “oogbescherming verplicht”);
  • reddings- of hulpsignalen (bijv. “nooduitgang”/“vluchtweg”); of
  • brandbestrijdingssignalen (bijv. “brandslang”).

De richtlijn bevat eveneens minimumvoorschriften voor lichtsignalen en akoestische signalen, hand- of armseinen, en voor mondelinge mededelingen.

KERNPUNTEN

  • Deze richtlijn vormt een aanvulling op Kaderrichtlijn 89/391/EEG inzake gezondheid en veiligheid op het werk (zie samenvatting).
  • De richtlijn is niet van toepassing op signalering voor het op de markt brengen van gevaarlijke stoffen en preparaten, producten en/of apparatuur, tenzij andere regelgeving van de Europese Unie (EU) uitdrukkelijk naar deze richtlijn verwijst, en ook niet op signalering die wordt gebruikt voor het reguleren van weg- en spoorwegverkeer, binnen- en zeescheepvaart en luchtverkeer.

Verplichtingen van werkgevers

  • Werkgevers moeten voorzien in veiligheidssignalering wanneer risico’s niet kunnen worden voorkomen of niet voldoende kunnen worden beperkt door preventieve maatregelen of procedures in de sfeer van de werkorganisatie.
  • Als daar reden toe is, moet de signalering die wordt gebruikt voor weg- en spoorwegverkeer, binnen- en zeescheepvaart en luchtverkeer binnen een onderneming worden geïnstalleerd.

Aanvullende informatie

  • EU-lidstaten kunnen binnen bepaalde exacte grenzen vrijstellingen verlenen aan bepaalde categorieën ondernemingen.
  • Werknemers moeten worden geïnformeerd over de te nemen maatregelen en gerichte training krijgen (nauwkeurige instructies).
  • Werknemers moeten worden geraadpleegd en moeten kunnen deelnemen aan de behandeling van onderwerpen die onder de richtlijn vallen.

Gedelegeerde handelingen

Verordening (EU) 2019/1243 strekt tot wijziging van Richtlijn 92/58/EEG en geeft de Europese Commissie bevoegdheden, met ingang van 26 juli 2019, om gedelegeerde handelingen vast te stellen om zuiver technische wijzigingen aan te brengen in de bijlagen van deze richtlijn, teneinde rekening te houden met de technische harmonisatie en normalisatie op het gebied van het ontwerp en de vervaardiging van middelen of inrichtingen voor de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk, alsmede met de technische vooruitgang, wijzigingen in internationale voorschriften of specificaties en kennisevolutie op het gebied van de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk.

Intrekking

Richtlijn 92/58/EEG strekt tot intrekking van Richtlijn 77/576/EEG inzake veiligheidssignalering op de arbeidsplaats.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 27 juli 1992 van toepassing en moest vóór 24 juni 1994 in de lidstaten in nationale wetgeving worden omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 92/58/EEG van de Raad van 24 juni 1992 betreffende de minimumvoorschriften voor de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk (negende bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG) (PB L 245 van 26.8.1992, blz. 23-42).

Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn 92/58/EEG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Richtlijn 89/391/EEG van de Raad van 12 juni 1989 betreffende de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk (PB L 183, 29.6.1989, blz. 1-8).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 13.12.2021

Top