Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Grotere interconnectie van Europa's elektriciteitssysteem

Grotere interconnectie van Europa's elektriciteitssysteem

Een geïnterconnecteerd Europees elektriciteitsnet zal bijdragen aan het waarborgen van betaalbare, betrouwbare en duurzame energie, en tot groei en nieuwe banen in de hele Europese Unie (EU) leiden.

BESLUIT

Mededeling van de Europese Commissie aan het Europees Parlement en de Raad: Bereiken van het streefcijfer van 10 % voor de interconnectie van elektriciteit - Het Europese elektriciteitsnet voorbereiden voor 2020 (COM(2015) 82 final van 25.2.2015).

Bijlagen bij de mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad: Bereiken van het streefcijfer van 10 % voor de interconnectie van elektriciteit - Het Europese elektriciteitsnet voorbereiden voor 2020 (COM(2015) 82 final/2 van 25.2.2015).

SAMENVATTING

Een geïnterconnecteerd Europees elektriciteitsnet zal bijdragen aan het waarborgen van betaalbare, betrouwbare en duurzame energie, en tot groei en nieuwe banen in de hele Europese Unie (EU) leiden.

WAT STAAT ER IN DEZE MEDEDELING?

In deze mededeling worden de maatregelen uiteengezet die nodig zijn om de doelstelling van 10 % elektriciteitsinterconnectie tegen 2020 te bereiken, zoals in 2014 werd aangekondigd door de Europese Raad. De mededeling werd aangenomen naast een breder document waarin de kaderstrategie voor een schokbestendige energie-unie met een toekomstgericht beleid inzake klimaatverandering van de EU uiteen wordt gezet.

KERNPUNTEN

Wat betekent de doelstelling van 10 %?

Ieder EU-land zou stroomkabels aangelegd moeten hebben waarmee het mogelijk is om ten minste 10 % van de geproduceerde elektriciteit naar aangrenzende EU-landen te vervoeren.

Voordelen

De voordelen van interconnectie voor de EU en de individuele EU-landen omvatten:

  • voorzieningszekerheid - verbetering van de betrouwbaarheid, verhoging van de kwaliteit van dienstverlening en terugdringing van stroomuitval en productiviteitsverlies;
  • lagere prijzen op de interne markt - door meer concurrentie en een verhoogde efficiëntie, alsook door een beter en kosteneffectiever gebruik van hulpbronnen;
  • duurzame ontwikkeling en het koolstofarm maken van de energiemix* - waardoor het energienetwerk* op een meer betrouwbare en kostenefficiënte manier in staat is om meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken.

Twaalf EU-landen zijn niet goed met andere landen verbonden (d.w.z. dat hun niveau van interconnectie onder 10 % ligt):

  • Ierland - 9 %
  • Italië - 7 %
  • Roemenië - 7 %
  • Portugal - 7 %
  • Het Verenigd Koninkrijk (1) - 6 %
  • Estland - 4 %
  • Letland - 4 %
  • Litouwen - 4 %
  • Spanje - 3 %
  • Polen - 2 %
  • Cyprus - 0 %
  • Malta - 0 %.

Hoe wordt de doelstelling bereikt?

Het belangrijkste instrument is de lijst van infrastructuurprojecten van gemeenschappelijk belang (PGB's). 37 daarvan zijn elektriciteitsinterconnectieprojecten in EU-landen. Indien deze projecten tegen 2020 voltooid zijn, zullen naar verwachting alleen Spanje en Cyprus de doelstelling van 10 % nog niet behaald hebben.

Financieel en regelgevend kader

Naar verwachting zal 35 miljard EUR nodig zijn om de doelstelling van 10 % tegen 2020 te bereiken. Sommige projecten kunnen financiering krijgen uit de Connecting Europe Facility (CEF). EU-landen kunnen ook, onder bepaalde voorwaarden, gebruikmaken van de Europese structuur- en investeringsfondsen. PGB's kunnen tevens gebruikmaken van het Europees Fonds voor strategische investeringen.

Verordening (EU) nr. 1315/2013 betreffende trans-Europese energienetwerken (TEN-E) voorziet in de mogelijkheid om kosten te delen over EU-grenzen heen gebaseerd op de voordelen die gegenereerd worden voor het betreffende EU-land.

Jaarlijkse verslagen

De Commissie zal jaarlijks verslag uitbrengen aan de Europese Raad over de uitvoering van de PGB's en over de vooruitgang in de richting van het streefcijfer van 10 %.

KERNBEGRIPPEN

* Energiemix: de reeks beschikbare energiebronnen.

* Energienetwerk: het energiedistributiesysteem (kabels, transformatorstations, etc.).

Kijk voor meer informatie op:

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio's en de Europese Investeringsbank: Een kaderstrategie voor een schokbestendige energie-unie met een toekomstgericht beleid inzake klimaatverandering (COM(2015) 80 final van 25.2.2015).

Verordening (EU) 2015/1017 van het Europees Parlement en de Raad van 25 juni 2015 betreffende het Europees Fonds voor strategische investeringen, de Europese investeringsadvieshub en het Europese investeringsprojectenportaal en tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1291/2013 en (EU) nr. 1316/2013 - het Europees Fonds voor strategische investeringen (PB L 169 van 1.7.2015, blz. 1-38).

Laatste bijwerking 24.07.2015



(1) Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer.

Top