Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bosstrategie van de Europese Unie voor bossen en de houtsector

Bosstrategie van de Europese Unie voor bossen en de houtsector

Met inbreng van de landen van de Europese Unie (EU) en belanghebbenden (zoals boseigenaren, industrie en milieuorganisaties) heeft de Europese Commissie in 2013 een strategie gepubliceerd die ervoor moet zorgen dat de EU-bossen en de houtsector klaar zijn voor toekomstige uitdagingen.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: een nieuwe EU-bosstrategie ten bate van de bossen en de houtsector (COM(2013) 659 final van 20.9.2013).

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE EU-BOSSTRATEGIE?

  • 1.

    In de strategie wordt de bijdrage van bossen benadrukt aan sectoren als plattelandsontwikkeling (werkgelegenheid en inkomsten), bestrijding van klimaatverandering (koolstofabsorptie), biodiversiteit, rijkdommen voor energie en industrie, enz.

  • 2.

    Er wordt bekeken met welke uitdagingen de sector te maken krijgt en hoe deze het hoofd kunnen worden geboden.

  • 3.

    De noodzaak voor een holistische aanpak wordt benadrukt waarbij rekening gehouden wordt met de invloed van andere beleidsmaatregelen op bossen.

  • 4.

    Er worden manieren geïdentificeerd om duurzaam bosbeheer te verbeteren.

  • 5.

    Het bevat een aanmoediging om bij nationaal bosbeleid volledig rekening te houden met aan bossen gerelateerd EU-beleid.

  • 6.

    Er wordt opgeroepen een bosinformatiesysteem op te zetten om geharmoniseerde EU-brede informatie over bossen te verzamelen.

  • 7.

    Met de strategie moet de samenwerking en beleidssamenhang van aan bossen gerelateerde initiatieven verder versterkt worden.

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN

Er is een nieuw beleidskader nodig om ervoor te zorgen dat bossen hun verschillende rollen op een evenwichtige manier kunnen spelen. Aan bossen gerelateerd beleid moet gecoördineerd worden en synergieën met andere sectoren omvatten. Bossen moeten zo gepositioneerd worden dat zij hun maximale bijdrage aan EU-doelstellingen kunnen waarborgen.

De strategie onderscheidt acht prioriteiten:

  • Gemeenschappen steunen: het EU-beleid voor plattelandsontwikkeling is één van de belangrijkste instrumenten voor de uitvoering van de strategie. Er kunnen EU-fondsen gebruikt worden om bijvoorbeeld te helpen bij het moderniseren van bosbouwtechnologieën of om veerkracht (d.w.z. het vermogen om op schokken als brand en storm te reageren), milieuwaarde en de potentiële ecologische bufferwerking (d.w.z. koolstofdioxide uit de atmosfeer opnemen) van bos-ecosystemen te verbeteren. Dit stimuleert concurrentiekracht, levenskwaliteit en diversifiëring van economische activiteiten.
  • Bevordering van de concurrentiekracht en de duurzaamheid van de EU-houtsector, de bio-energiesector en de globale groene economie: hout is natuurlijk, hernieuwbaar, herbruikbaar en recyclebaar. Bossen en de grondstoffen die eruit gewonnen worden, kunnen zorgen voor werkgelegenheid en inkomstendiversificatie.
  • Veranderend klimaat: door de veerkracht en het aanpassingsvermogen van bossen te handhaven en te vergroten, zoals door middel van brandpreventie en andere slimme ingrepen (bijv. de keuze van geschikte plantensoorten, enz.); het temperend vermogen van bossen te vergroten.
  • Bescherming van de bossen en versterking van de ecosysteemdiensten : bos-ecosystemen verlenen diensten en grondstoffen en herbergen biodiversiteit. Deze moeten beschermd worden om hun veerkracht en multifunctionaliteit te waarborgen.
  • Kennisbasis betreffende bossen versterken: uitbreiding van aan bossen gerelateerde kennis kan leiden tot een beter begrip van de complexe ecologische en maatschappelijke uitdagingen die de sector te wachten staan.
  • Nieuwe en innovatieve bosbouwmodellen en producten met een meerwaarde: samenhangend en ambitieus houtsectorgerelateerd EU-onderzoek (d.w.z waar kennis, technologie en onderzoekers vrij kunnen circuleren) is noodzakelijk om de hele bosbouwsector tot innovatie te prikkelen.
  • Samenwerken om bossen beter te begrijpen en te beheren: coördinatie, samenwerking en communicatie zijn cruciaal voor een consistent beleid.
  • Bossen in een mondiaal perspectief: samenhang tussen beleid van de EU en de EU-landen op aan bossen gerelateerde zaken (zoals ontbossing of het ondersteunen van duurzaam beheer) op mondiaal niveau waarborgen.

ACHTERGROND

De strategie van 2013 bouwt voort op een eerdere EU-bosstrategie (1998). Hiermee is een kader opgesteld voor acties die duurzaam beheer ondersteunen waarbij EU-landen betrokken worden om samen te werken aan een reeks beleidsvormen en initiatieven.

Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie.

Laatste bijwerking 03.04.2015

Top