EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012DC0225

Empowerment van de Europese consumenten en het stimuleren van hun vertrouwen

Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.

Empowerment van de Europese consumenten en het stimuleren van hun vertrouwen

Consumentenvertrouwen is een essentieel onderdeel van een sterke en concurrerende Europese economie.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Een Europese consumentenagenda - Vertrouwen en groei stimuleren (COM(2012)225 final van 22 mei 2012).

SAMENVATTING

In 2012 heeft de Commissie een mededeling gedaan tot vaststelling van een Europese consumentenagenda om het vertrouwen en de groei te stimuleren door de consument centraal te stellen in de interne markt.

Twee jaar later heeft de Commissie een verslag over het consumentenbeleid tussen januari 2012 en december 2013 uitgegeven met een beoordeling van de initiatieven die vanaf 2012 zijn genomen om dat vertrouwen te vergroten, met name op het gebied van online en grensoverschrijdend winkelen.

WAT HOUDT DEZE MEDEDELING IN?

In 2012 heeft de Commissie haar strategische visie voor het EU-consumentenbeleid voor de jaren erna uiteengezet. Hierin zijn 61 maatregelen vastgesteld om consumentenvertrouwen in een snel veranderende commerciële wereld te garanderen en te versterken. De maatregelen zijn gericht op consumentenveiligheid, toegang tot informatie, verhaal- en handhavingsmiddelen, en moeten ervoor zorgen dat de rechten van consumenten gelijke tred houden met de snelle technologische veranderingen.

WAT IS ER BEREIKT?

In een verslag van de Commissie uitgegeven in 2014 wordt vastgesteld dat 50 van de maatregelen uit de Europese consumentenagenda 2012 in december 2013 waren uitgevoerd. De overige 11 zijn in volle gang.

In het verslag van 2014 staat dat:

  • voor de bevordering van consumentenveiligheid, de Commissie voorstellen heeft aangenomen over algemene productveiligheid en markttoezicht. Meer specifieke initiatieven gaan over toeristische accommodatie, medische hulpmiddelen, cosmetica en de gezondheid van dieren en planten;
  • voor het versterken van kennis van consumentenrechten, de Commissie gerichte informatie heeft geproduceerd over consumentenbescherming en een aantal gebruiksvriendelijke websites en gegevensbanken heeft opgestart. Ze heeft met de belangrijkste belanghebbenden, zoals consumentenorganisaties, bedrijven en toezichthouders, gesproken over twee fundamentele kwesties: milieuclaims en manieren om online vergelijkingen te maken.
  • door handhaving van consumentenregels te versterken, er belangrijke voorstellen zijn aangenomen inzake alternatieve en onlinegeschillenbeslechting en collectief verhaal;
  • door consumentenbelangen in belangrijke beleidsterreinen te integreren, de Commissie zich vooral heeft gericht op financiële diensten, digitale markten, energie, vervoer, voedsel en duurzame consumptie.

ACHTERGROND

De consumptieve bestedingen zijn goed voor iets meer dan 50 % van het bruto binnenlands product van de EU. Dit geeft individuen een enorme collectieve invloed op de gezondheid van de Europese economie. Het waarborgen van hun vertrouwen vormt een fundamentele pijler voor de groei van de interne markt van de EU.

Nadere informatie is beschikbaar op de website van het directoraat-generaal Justitie en Consumentenzaken van de Europese Commissie.

GERELATEERDE BESLUITEN

Werkdocument van de Commissie: Verslag over consumentenbeleid (juli 2010 - december 2011). Begeleidend document bij de mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Een Europese consumentenagenda - Vertrouwen en groei stimuleren (SWD(2012) 132 final van 22.5.2012)

Verslag over consumentenbeleid januari 2012 - december 2013 van de Europese Commissie.

Laatste bijwerking 05.01.2015

Naar boven