EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1211(02)

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie2019/C 416/10

PUB/2019/72

PB C 416 van 11.12.2019, p. 18–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.12.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 416/18


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2019/C 416/10)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 (1).

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“SICILIA”

PDO-IT-A0801-AM04

Datum van mededeling: 6.9.2019

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1.   Combinatie van druivenrassen — Wijndruivenrassen

Beschrijving

De mogelijkheid om het aromatische ras zibibbo te gebruiken bij de productie van wijn die van twee druivenrassen is gemaakt (bicepage), is toegevoegd.

Motivering

Vroeger voorzag het productdossier in een verbod op het gebruik van aromatische rassen bij de productie van bicepagewijn. Thans wordt het gebruik van de zibibbo-druif toegestaan. De toevoeging van een aromatische druif zoals zibibbo aan de productie van bicepagewijn komt voort uit het feit dat het ras voorkomt in en zeer kenmerkend is voor de betreffende regio. De druif wordt al ruim duizend jaar geteeld op het eiland Sicilië. Het idee is dus deze inheemse druif, die al in monocepage wordt gebruikt, verder te benutten, onder meer in combinatie met andere regionale druivenrassen, in het bijzonder in assemblages met de grillo-druif.

Deze wijziging betreft artikel 2 van het productdossier maar heeft geen betrekking op het enig document.

2.   Wijnbouwvoorschriften — Teelttechnieken

Beschrijving

Bij de productie van wijn met de gecontroleerde oorsprongsbenaming (DOC) “Sicilia” zullen nu ook wijnstokken worden toegelaten die met behulp van een latwerksysteem (“tendone”) worden verbouwd, geplant zijn tot het wijnoogstjaar 2018/2019 en een dichtheid hebben van minstens 1 100 wijnstokken per hectare. Dit is alleen van toepassing op de calabrese-druif en zijn synoniem nero d’Avola die in de provincies Agrigento en Caltanissetta worden geteeld en op herbeplantingen van het calabrese-ras of zijn synoniem in de eerdergenoemde provincies vanaf het wijnoogstjaar 2019/2020 en later.

Motivering

De onderliggende reden voor dit verzoek is dat de nero d’Avola-druif in deze provincies traditioneel met behulp van het latwerk- of “pergola”-systeem wordt verbouwd. Ondanks de arbeidsintensieve beplantingsfase is deze methode wat landbouwbeheer betreft eenvoudiger; het systeem zorgt er ook voor dat het zomerweer, met zijn steeds vaker voorkomende hittegolven, veroorzaakt door de hete siroccowinden, beter wordt doorstaan zonder dat de kwaliteit van de druiven wordt aangetast. Dit is te danken aan het feit dat een groot deel van het bladoppervlak wordt blootgesteld, waardoor de scheuten gelijkmatig kunnen groeien en de druiventrossen worden beschermd.

De eerder genoemde teelttechniek werd al als traditioneel erkend op grond van de reeds bestaande “Sicilia” IGT (Indicazione Geografica Tipica). Deze wijziging betreft artikel 4 van het productdossier maar heeft geen betrekking op het enig document.

3.   Maximumopbrengsten

Er is een formele wijziging ontworpen om de gegevens over de maximumopbrengst te herschikken door de wijnen per oogst te hergroeperen om zo de presentatie ervan te rationaliseren. De wijziging betreft sectie 1.5.2 (Wijnbereidingsprocedés. Maximumoogsten) van het enig document.

4.   Beschrijving van de wijnen

Beschrijving

De beschrijving van de wijnen is nu gedetailleerder en eerder gerangschikt op wijncategorie dan op wijngroep of -soort.

Motivering

Deze wijziging vereenvoudigt en stroomlijnt de beschrijving van “Sicilia”-wijnen met de aanduiding DOC. Gezien de grote verscheidenheid aan soorten die ze bestrijkt, is een kortere beschrijving mogelijk en geeft ze een duidelijker en samenhangender overzicht van de productie van wijnen met deze benaming. De wijziging heeft betrekking op punt 1.4 van het enig document.

5.   Kenmerken van wijnen voor consumptie

Beschrijving

A)

De kleur van de “Sicilia”-rosé is preciezer omschreven met tonen variërend van licht- tot donkerder roze van variërende intensiteit, soms met koperen kleurschakeringen.

Motivering: De beschrijving van mogelijke kleurtinten is uitgebreid om druivenpersingen van variërende intensiteit toe te laten. Zo wordt kleur uit de druivenschillen verkregen die dienovereenkomstig meer of minder intens is.

B)

De kleur van de “Sicilia”-pinot grigio-rosé is preciezer omschreven met strogele tonen van variërende intensiteit, soms met rozige tinten van variërende intensiteit of koperkleuren.

Motivering: De schillen van de pinot grigio-druiven kunnen variëren van wit tot rozig tot koperkleurig, wat resulteert in een breed scala aan kleurtinten die afhankelijk zijn van de aard van de persing en de tijdsperiode waarin ze in contact met de schillen zijn geweest.

C)

De beschrijving van de organoleptische kenmerken van de rassen “Sicilia” grillo, catarratto en inzolia met de vermelding “vendemmia tardiva” [“late oogst”] heeft een uitgebreidere kleurdefinitie: “variërend van strogeel tot goud van variërende intensiteit, soms met amberkleurige tinten” vervangt “van strogeel tot goud”; het aroma wordt nu omschreven als “karakteristiek, delicaat, soms bloemig, langdurig” in plaats van “karakteristiek, delicaat, langdurig”; en de smaak wordt nu omschreven als “variërend van droog tot zoet, evenwichtig, karakteristiek, soms met een uitgesproken alcoholsmaak en/of een amandelachtige nasmaak” in plaats van “variërend van droog tot zoet, typerend, evenwichtig”.

Motivering: De vaak zeer langdurige rijpingstijd van de druif aan de stok en van de maceratie van de schillen maakt een zeer effectieve extractie van pigment daaruit mogelijk. Hij kan en moet leiden tot tonen variërend van strogeel tot goud van variërende intensiteit, soms met amberkleurige tinten; ten aanzien van het aroma kan hij resulteren in een grotere olfactorische complexiteit en langduriger geuren; ten aanzien van de smaak kan de druif een duidelijker alcoholsmaak afgeven, veroorzaakt door het gewoonlijk zeer hoge suikergehalte. Ook kan hij een nasmaak achterlaten die wordt gekenmerkt door noten van amandel die intenser worden naarmate de druif langer heeft gerijpt.

D)

De beschrijving van de organoleptische kenmerken van de bicepagewijn is gewijzigd om de opname van het aromatische druivenras zibibbo weer te geven.

Motivering: De opname van het druivenras zibibbo in mengsels van twee rassen betekent dat zijn uitgesproken aromatische kwaliteiten kunnen opvallen tussen de organoleptische kenmerken van het mengsel als geheel; vandaar de noodzaak van een nauwkeuriger beschrijving.

De wijzigingen betreffen artikel 6 van het productdossier en punt 1.4 van het enig document (Beschrijving van de wijn(en)).

6.   Verband met de geografische omgeving

Beschrijving en motivering

Het verband met de geografische omgeving is geherformuleerd en in productcategorieën verdeeld.

Motivering: Het werd noodzakelijk geacht om de beschrijving van het verband met de geografische omgeving te herformuleren en uit te breiden overeenkomstig de huidige wetgeving van de Europese Unie, en de beschrijving te rangschikken naar de wijncategorieën die in het productdossier worden genoemd.

De wijziging heeft betrekking op punt 1.8 van het enig document.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam van het product

“Sicilia” (It.)

2.   Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3.   Categorieën van wijnbouwproducten

1.

Wijn

4.

Mousserende wijn

5.

Mousserende kwaliteitswijn

6.

Aromatische mousserende kwaliteitswijn

15.

Wijn van ingedroogde druiven

16.

Wijn van overrijpe druiven

4.   Beschrijving van de wijn(en)

Categorie: Wijn (1) — “Sicilia” wit, inclusief wijn met vermelding van het witte druivenras

De witte wijnen met de BOB “Sicilia”, waaronder passito, vendemmia tardiva, superiore en riserva, zijn gemaakt van de meest representatieve rassen uit het productiegebied, zoals inzolia, catarratto, grillo, grecanico en chardonnay, al dan niet in assemblages waarin ze ten minste 50 % van het totaal vormen. Om zo veel mogelijk waarde uit deze productie te verkrijgen, worden deze druivenrassen ook gebruikt in de productie van monocepage, naast de andere rassen carricante, grecanico, fiano, damaschino, viognier, müller thurgau, sauvignon blanc, pinot grigio, moscato bianco, vermentino en zibibbo, die gezamenlijk het brede scala aan druivenrassen op het eiland Sicilië vormen.

De kleur van deze wijnen varieert van strogeel tot goudgeel van variërende intensiteit, soms met lichtgroene kleurschakeringen. In het geval van de pinot grigio kan het soms ook een roze van variërende intensiteit of koper zijn. Het aroma is doorgaans verfijnd, elegant, aangenaam, intens, kenmerkend en fruitig, soms met een iets bloemige of aromatische geur, en langdurig.

Ten aanzien van de smaak zijn ze evenwichtig, kenmerkend, smaakvol, harmonieus, vol en aangenaam, met een suikergehalte van droog tot halfdroog.

Het minimaal totaal alcoholvolumegehalte varieert van 11,50 % voor de gewone soorten tot 12 % voor de superiore-wijnen en 12,50 % voor de riserva-wijnen. Voor de passito- en vendemmia tardiva-wijnen is het minimum 13 %.

Analytische parameters die niet zijn opgenomen in de onderstaande tabel, voldoen aan de grenswaarden die zijn vastgelegd in nationale en EU-wetgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

4,5 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

Categorie: Wijn (1) — “Sicilia” rood, inclusief wijn met vermelding van het zwarte druivenras

De rode wijnen met de BOB “Sicilia”, waaronder passito, vendemmia tardiva, superiore en riserva, en de rosés die zijn gemaakt van de meest representatieve rassen uit het productiegebied, zoals nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, perricone en syrah, al dan niet in combinaties waarin ze ten minste 50 % van het totaal vormen. Om zo veel mogelijk waarde uit de productie te verkrijgen, worden deze druivenrassen ook gebruikt in de productie van monocepage, naast andere rassen (nerello cappuccio, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot nero, nocera, mondeuse, carignano, alicante, petit verdot en sangiovese) die een weergave vormen van de rijkdom aan druivenrassen op het eiland Sicilië.

De kleur van de wijnen varieert van rood tot robijnrood, bij rijping neigend naar granaatrood, net zoals het geval is bij de riserva, tot roze van variërende intensiteit, soms met koperen kleurtinten in de rosés.

Het aroma is kenmerkend voor de gebruikte druivenrassen. De smaak is droog tot halfdroog en kan bij passito- en vendemmia tardiva-wijnen zoet zijn.

Het minimaal totaal alcoholvolumegehalte varieert van 12 % voor de gewone rode soorten, de rosés en de wijnen met een vermelding van het druivenras, tot 13 % voor sommige van de riserva-wijnen zoals de nero d’Avola, en een minimum van 13 % voor de passito- en vendemmia tardiva-wijnen. Minimale extracten zijn belangrijk en variëren van 22 gram per liter voor rode wijn tot 24 gram per liter voor nero d’Avola.

Analytische parameters die niet zijn opgenomen in de onderstaande tabel, voldoen aan de grenswaarden die zijn vastgelegd in nationale en EU-wetgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

4,5 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

Categorieën: Mousserende wijn (4), mousserende kwaliteitswijn (5), aromatische mousserende kwaliteitswijn (6)

De mousserende wijnen die in de verschillende categorieën worden geproduceerd, hebben een strogele kleur van variërende intensiteit in witte wijn, een roze kleur van variërende intensiteit in de rosés, fijne belletjes, bloemige of fruitige toetsen en frisheid. Ze zijn bijzonder aromatisch als ze zijn verkregen uit druivenrassen als zibibbo en moscato. Tot de gebruikte druivenrassen horen zowel inheemse als internationale witte druivenrassen of zwarte druivenrassen waarvan door middel van het Charmat-proces witte wijn of rosé wordt gemaakt. Naast de traditionele methode wordt ook het Charmat-proces gebruikt voor de gewone witte wijnen en rosés.

De gebruikte druivenrassen zijn de meest representatieve uit het productiegebied, zoals grillo, chardonnay, catarratto, carricante, grecanico, pinot grigio, moscato, zibibbo, nero d’Avola, frappato, nerello mascalese en pinot nero, al dan niet in combinatie met elkaar of voor monocepage, om zo veel mogelijk waarde te verkrijgen uit de productie van deze rassen met een vermelding op het etiket. Het aroma is kenmerkend voor de gebruikte druivenrassen. De smaak varieert van zeer droog tot extra droog tot zoet in het geval van moscato en zibibbo spumante. Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 10,5 % voor moscato en zibibbo spumante, 11,5 % voor alle andere soorten behoudens de soorten die op de traditionele methode zijn geproduceerd en die een minimum van 12 % moeten hebben. Minimaal suikervrij extract: 15 gram per liter.

Analytische parameters die niet zijn opgenomen in de onderstaande tabel, voldoen aan de grenswaarden die zijn vastgelegd in nationale en EU-wetgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

5 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

Categorieën: Wijn van ingedroogde druiven (15) en wijn van overrijpe druiven (16)

Wijnen in deze categorieën hebben een smaak die varieert van droog tot zoet, en een kleur die varieert van strogeel tot goud of, als ze van zwarte druiven zijn gemaakt, robijnrood, bij rijping neigend naar granaatrood. Ze hebben een langdurig maar delicaat aroma, in het bijzonder als ze zijn verkregen uit aromatische rassen zoals moscato en zibibbo, met een goede balans tussen zoet en zuur, en fruitige of bloemige toetsen afhankelijk van de gebruikte druivenrassen. De druiven worden na het oogsten gedroogd op matten, schermen, kratten of speciale containers die in een geschikte omgeving zijn geplaatst, en anders worden ze aan de wijnstokken gelaten om te drogen. Dit leidt tot een uitstekende accumulatie van suikers en concentratie van extracten, waarbij de geproduceerde wijnen minimale waarden hebben van 28 gram per liter voor de passito bianco en 32 gram per liter voor de passito rosso. Het minimaal totaal alcoholvolumegehalte is 16 % voor de passito bianco, waarvan 11 % effectief alcoholgehalte, terwijl het 17 % is voor de passito rosso, waarvan 12 % effectief alcoholgehalte.

Analytische parameters die niet zijn opgenomen in de onderstaande tabel, voldoen aan de grenswaarden die zijn vastgelegd in nationale en EU-wetgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

5.   Wijnbereidingsprocedés

a.   Essentiële oenologische procedés

GEEN

b.   Maximumopbrengsten

“Sicilia” bianco, waaronder riserva, en “Sicilia” met de vermelding van een wit druivenras, waaronder “riserva”-wijnen

13 000 kg druiven per hectare

“Sicilia” spumante bianco, inclusief met vermelding van een wit druivenras

13 000 kg druiven per hectare

“Sicilia” grillo, waaronder spumante en riserva, en “Sicilia” nero d’Avola, waaronder spumante, rosato en riserva

14 000 kg druiven per hectare

“Sicilia” bianco superiore, inclusief met vermelding van een wit druivenras met de aanduiding “superiore”

10 000 kg druiven per hectare

“Sicilia” spumante met de vermelding van de druivenrassen frappato, nerello mascalese of pinot nero

13 000 kg druiven per hectare

“Sicilia” rosso, rosato en riserva, inclusief met vermelding van een zwart druivenras

12 000 kg druiven per hectare

“Sicilia” bianco en rosso met een aanduiding “passito” of “vendemmia tardiva”, inclusief met vermelding van een wit of zwart druivenras

8 000 kg druiven per hectare

6.   Afgebakend geografisch gebied

Het volledige administratieve gebied van de regio Sicilië

7.   Voornaamste wijndruivenras(sen)

 

Pinot grigio — Pinot

 

Vermentino (W)

 

Zibibbo (W)

 

Alicante (R)

 

Frappato (R)

 

Müller thurgau (W)

 

Nerello cappuccio (R)

 

Perricone (R)

 

Sangiovese (R)

 

Sauvignon (W)

 

Syrah (R)

 

Viognier (W)

 

Cabernet franc (R) — Cabernet

 

Cabernet sauvignon (R) — Cabernet

 

Calabrese (R) — Nero d’Avola (R)

 

Carignano (R)

 

Carricante (W)

 

Ansonica (W) — Inzolia

 

Petit verdot (R)

 

Pinot nero (R) — Pinot

 

Merlot (R)

 

Mondeuse (R)

 

Moscato bianco (W) — Moscato

 

Nerello mascalese (R)

 

Nocera (R)

 

Grecanico dorato (W) — Grecanico

 

Grillo (W)

 

Catarratto bianco comune (W) — Catarratto

 

Catarratto bianco lucido (W) — Catarratto

 

Chardonnay (W)

 

Damaschino (W)

 

Fiano (W)

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

Verband met het geografische gebied

Het afgebakende geografische gebied omvat het volledige administratieve gebied van de regio Sicilië.

Sicilië is een regio met een van de oudste wijnbouwtradities ter wereld, zoals bewezen door archeologische vondsten en de vele Griekse en Latijnse literaire bronnen waarin wordt verwezen naar de vermaarde wijnen van Sicilië. Handel in olie en wijn die dateert uit de tijd van de Feniciërs (9e-4e eeuw v.Chr.) wordt bewezen door de aanwezigheid van amforen die werden gebruikt voor vervoer, en andersoortig aardewerk. Een bijzondere opleving in de wijnbouw werd waargenomen tijdens de bezetting van de Grieken (8e-3e eeuw v.Chr.), die een aantal druivenrassen introduceerden, waaronder grecanico, die nog steeds worden verbouwd. Ook is vastgesteld dat er Siciliaanse wijn bestond in de Romeinse tijd (3e-5e eeuw n.Chr.), in het bijzonder in de tijd van Caesar in Gallië.

Al was het drinken van alcohol door de Koran verboden, tijdens de moslimoverheersing (827-1061) werden wel tafeldruiven verbouwd. Het druivenras “zebib” (nu zibibbo of moscato di Alessandria) werd op het eiland Pantelleria geïntroduceerd nadat het van Cape Zebib op de Afrikaanse kust ertegenover was meegenomen.

Het verband tussen het afgebakende geografische gebied en de “Sicilia” DOC is gebaseerd op de specifieke bodem-, klimaat- en landschapskenmerken van het gebied.

Het noorden van het gebied is overwegend bergachtig, terwijl het midden, zuiden en zuidwesten heuvelachtig zijn. Het zuidoostelijke deel wordt gekenmerkt door zijn hoogvlakte en het oosten van Sicilië is vulkanisch. De vlakke gebieden bevinden zich met name aan de kust.

De meeste wijngaarden treft men echter aan in de heuvelachtige gebieden die wat betreft blootstelling en locatie bijzonder geschikt zijn voor wijnbouw, bijvoorbeeld omgevingen met een overvloed aan zonneschijn en wind, die de planten voorzien van optimale groeicondities. Zo worden de gezondheid van de druiven en de productie van wijnen van hoge kwaliteit gewaarborgd.

De wijnbouwmethoden zijn veelal de traditionele, die niet erg omvangrijk zijn en verschillen per wijnbouwgebied op het eiland, van de traditionele methode “alberello marsalese” [jonge aanplant] die nog altijd wordt gehanteerd in de kustgebieden van de provincie Trapani, tot de gebruikelijker lage spaliermethode, waarbij permanente of duurzame cordons of uitgebreidere methoden worden gebruikt in een aantal vruchtbare valleien in het binnenland.

In het grote gebied van de “Sicilia” DOC kan wijn worden gemaakt van zowel inheemse, uitheemse of internationale druivenrassen, wat betekent dat in de verschillende categorieën wijn een breed scala aan producten kan worden geboden.

Categorie: Wijn (1)

Deze categorie bestrijkt een grote verscheidenheid aan wijnsoorten:

Rode wijnen, rosés en witte wijnen, waaronder passito, vendemmia tardiva en riserva. Tot de gebruikte druivenrassen behoren zowel de populaire inheemse rassen, zoals inzolia, cataratto en grillo, waarvan de laatste het resultaat is van een kruising tussen de catarrato- en zibibbo-rassen, als uitheemse rassen, zoals chardonnay, müller thurgau en sauvignon. Ook in het geval van rode wijnen is de wijnproductie op Sicilië een van de meest bekende vanwege de soorten die zijn verkregen uit inheemse druivenrassen, in het bijzonder nero d’Avola, frappato en nerello mascalese, en de uitheemse rassen cabernet sauvignon, merlot en syrah. De onbetwistbare ster uit deze nieuwe richting is nero d’Avola die, zelfs gemengd met andere rassen, in staat is de originele kenmerken van Siciliaanse wijn naar boven te halen, niet alleen door zijn kleur, maar ook omdat hij de wijn het typerende aroma en de typerende smaak van het Middellandse Zeegebied geeft.

Ten aanzien van de analytische en organoleptische kenmerken van deze wijnen hebben ze allemaal evenwichtige chemische en fysieke eigenschappen die bijdragen aan hun evenwichtige smaak. Alle soorten hebben aangename, harmonieuze, karakteristieke en elegante aroma’s, soms met fruitige, bloemige en plantaardige toetsen die kenmerkend zijn voor het gebruikte druivenras.

De kleur van de witte wijnen is strogeel van variërende intensiteit of diepgeel, terwijl de rode wijnen robijnrood van variërende intensiteit zijn, met mogelijke paarse kleurschakeringen en bij rijping neigend naar granaatrood. Het zijn allemaal evenwichtige wijnen met een goede structuur en een goed alcoholpercentage.

De eeuwenoude geschiedenis van wijnbouw in deze regio, waarvan talloze bronnen getuigen, is ondubbelzinnig bewijs van het nauwe verband en de interactiepatronen die menselijke factoren verbinden met de kwaliteit en unieke kenmerken van de “Sicilia” DOC-wijnen. De erfenis van de menselijke betrokkenheid bij de wijnbouw in dit gebied door de eeuwen heen wordt gevormd door de traditionele technieken van wijnbouw en oenologie, verfijnd en aangescherpt in recentere tijden dankzij de onmiskenbare wetenschappelijke en technologische vooruitgang. Dat is waarom de BOB-wijnen “Sicilia” beroemd zijn.

Categorieën: Mousserende wijnen (4), mousserende kwaliteitswijnen (5) en aromatische mousserende kwaliteitswijnen (6)

De geproduceerde witte mousserende wijnen hebben een strogele kleur van variërende intensiteit. De rosés zijn roze van variërende intensiteit, aangevuld met koperen kleurschakeringen in de pinot grigio, fijne belletjes, bloemige en fruitige toetsen en frisheid, dankzij de mineraalrijke grond, het Middellandse Zeeklimaat en de wisselende temperatuurbereiken. Ze zijn bijzonder aromatisch als ze zijn verkregen uit druivenrassen als zibibbo en moscato. Tot de gebruikte druivenrassen behoren zowel inheemse als internationale rassen. Als het druivenras op het etiket staat vermeld, is het Charmat-proces toegepast. Voor de witte wijnen en de rosés wordt de traditionele methode ook nog altijd gebruikt.

Categorieën: Wijn van ingedroogde druiven (15) en wijn van overrijpe druiven (16)

Het Middellandse Zeeklimaat, dat zonnig is met hete, droge maar ook winderige zomers, met wisselende temperatuurbereiken, zorgt ervoor dat de druiven goed rijpen en gezond blijven. De druiven worden na het oogsten gedroogd op matten, schermen, kratten of speciale containers die in een geschikte omgeving zijn geplaatst, en anders worden ze aan de wijnstokken gelaten om te drogen. Dit leidt tot een uitstekende accumulatie van suikers en concentratie van extracten. De wijnen zijn geurig, in het bijzonder wanneer ze zijn verkregen uit de moscato- en zibibbo-rassen. Hun smaak is droog tot zoet, ze hebben een strogele tot gouden kleur, soms met amberkleurige toetsen, en aanhoudende maar verfijnde aroma’s, met een goed evenwicht tussen zoet en zuur en fruitige of bloemige toetsen, afhankelijk van het gebruikte druivenras.

9.   Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

GEEN

Link naar het productdossier

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14379


(1)  PB L 9 van 11.1.2019, blz. 1.


Top