Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Producten in voorverpakkingen — Vullen en etiketteren de verpakking

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 76/211/EEG inzake het voorverpakken naar gewicht of volume van bepaalde producten in voorverpakkingen

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn zorgt voor eenvormige wetgeving in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) door de voorwaarden vast te leggen voor het vullen van voorverpakkingen* waarop het ℮-merkteken is aangebracht. De richtlijn moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid die op de verpakking van een voorverpakt product* staat vermeld correct is en dat het product op de juiste manier is geëtiketteerd.

KERNPUNTEN

De richtlijn is in de loop der jaren gewijzigd en deze samenvatting is een weergave van de huidige stand van zaken.

Toepassingsgebied

De richtlijn heeft betrekking op voorverpakkingen met producten die afzonderlijk worden verkocht met een constant gewicht of volume dat het vulbedrijf vooraf heeft gekozen en dat niet minder bedraagt dan 5 gram of 5 milliliter, en niet meer dan 10 kilogram of 10 liter.

Het ℮-merkteken

  • De richtlijn bevat de voorwaarden waaronder het ℮-merkteken op het voorverpakte product mag worden vermeld. Het ℮-merkteken, aangebracht naast de nominale hoeveelheid*, bevestigt dat aan de EU-voorschriften is voldaan voor wat betreft de aanduiding van het volume of gewicht, en voor wat betreft de meetmethoden die verkopers van voorverpakte producten moeten gebruiken. Het ℮-merkteken is niet verplicht, maar als het op een product is aangebracht betekent dit dat het product in alle lidstaten kan worden verkocht zonder dat hoeft te worden gecontroleerd of aan de afzonderlijke nationale eisen wordt voldaan.
  • Om te waarborgen dat de vermelde hoeveelheid correct is, moeten verpakkingen met het ℮-merkteken aan de volgende eisen voldoen.
    • De gemiddelde hoeveelheid van het product in verpakkingen van eenzelfde partij moet minstens gelijk zijn aan de op de verpakking vermelde hoeveelheid.
    • De nominale hoeveelheid heeft alleen betrekking op het product zelf. De verpakking en andere materialen die worden gebruikt om het product te beschermen, hanteren, bewaren of serveren tellen niet mee.
    • Slechts een zeer beperkt deel van de voorverpakte producten van eenzelfde partij mag minder product bevatten dan op de verpakking staat. Dit noemen we de “maximaal toelaatbare fout in minus”. Onder 2.4 van bijlage 1 bij de richtlijn wordt dit punt verder uitgewerkt.
  • Door vermelding van het ℮-merkteken op het product verklaart het vulbedrijf of de importeur dat de voorverpakkingen voldoen aan de eisen van deze richtlijn wat betreft kwaliteit en metrologische controlemethoden (meer informatie in bijlage I onder 5 en in bijlage II).
  • De letter “e” moet worden aangebracht in hetzelfde gezichtsveld als de aanduiding van het nominale gewicht of volume en moet ten minste 3 millimeter hoog zijn.

Vermelding van gewicht of volume

  • Het etiket moet in het geval van vloeibare producten het volume vermelden en bij overige producten het gewicht.
  • Het etiket van voorverpakte producten moet ook de in de handel gebruikelijke gewichts- en volumeaanduidingen vermelden, of het moet voldoen aan de nationale voorschriften van het land van bestemming indien deze aanduidingen niet in alle lidstaten dezelfde zijn.
  • Lidstaten mogen het in de handel brengen van verpakkingen die voldoen aan de eisen van de richtlijn ten aanzien van volume- of gewichtsaanduidingen en de gebruikte metrologische controlemethoden, nimmer verbieden of beperken. Dit geldt ook voor het aanbrengen van het ℮-merkteken op deze verpakkingen.

Gedelegeerde handelingen

Wijzigingsverordening (EU) 2019/1243 geeft de Europese Commissie de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen om Richtlijn 76/211/EEG aan de technische vooruitgang aan te passen.

VANAF WANNEER ZIJN DE VOORSCHRIFTEN VAN TOEPASSING?

  • Richtlijn 76/211/EEG moest uiterlijk 22 juli 1977 in nationaal recht zijn omgezet.
  • In België en Ierland moest de richtlijn uiterlijk 31 december 1979 in nationaal recht zijn omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Voorverpakking. Het geheel van het product en de individuele verpakking waarin het is voorverpakt.
Voorverpakt product. Een product is voorverpakt indien het in afwezigheid van de koper in een verpakking, van welke aard dan ook, is verpakt op een zodanige wijze dat de hoeveelheid van het product dat in de verpakking aanwezig is een vooraf gekozen waarde heeft en niet kan worden gewijzigd zonder een opening of aantoonbare verandering in de verpakking aan te brengen.
Nominale hoeveelheid. De nominale hoeveelheid (nominaal gewicht of nominaal volume) van de inhoud van een voorverpakking is het gewicht of volume dat op de voorverpakking is aangegeven, d.w.z. de hoeveelheid product die de voorverpakking geacht wordt te bevatten.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 76/211/EEG van de Raad van 20 januari 1976 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake het voorverpakken naar gewicht of volume van bepaalde produkten in voorverpakkingen (PB L 46 van 21.2.1976, blz. 1-11)

Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn 76/211/EEG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie (PB L 304 van 22.11.2011, blz. 18-63)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EG) nr. 1830/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders en tot wijziging van Richtlijn 2001/18/EG (PB L 268 van 18.10.2003, blz. 24-28)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 10.05.2022

Top