Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Het voorkomen en bestrijden van Afrikaanse varkenspest

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2002/60/EG — specifieke bepalingen voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn bevat maatregelen ter voorkoming, bestrijding en uitroeiing van Afrikaanse varkenspest, een meestal dodelijke infectieziekte bij varkens en wilde zwijnen, met ernstige sociaal-economische gevolgen.

KERNPUNTEN

  • De EU-landen moeten erop toezien dat een vermoedelijke besmetting met Afrikaanse varkenspest onmiddellijk wordt gemeld bij de bevoegde autoriteiten. Indien het vermoeden juist blijkt, moeten de onderzoeksresultaten worden doorgegeven aan de Europese Commissie en aan de andere EU-landen.
  • Indien de aanwezigheid van de ziekte niet kan worden uitgesloten, moet het bedrijf onder officieel toezicht worden geplaatst en moeten alle bewegingen van varkens, varkensvleesproducten, materiaal of afval waarmee de ziekte kan worden overgebracht en het verkeer van personen en voertuigen worden beperkt.
  • Indien de ziekte officieel wordt bevestigd, moeten alle varkens op het bedrijf worden gedood en moeten hun karkassen onder officieel toezicht worden verwerkt. Vlees, materiaal of afval dat besmet kan zijn, moet volgens de instructies van de officiële dierenarts worden vernietigd, verwerkt of behandeld om er zeker van te zijn dat het virus wordt vernietigd. Rond de plaats van de uitbraak moet een beschermingsgebied worden ingesteld met een straal van ten minste 3 km, binnen een toezichtsgebied met een straal van ten minste 10 km.
  • Indien het vermoeden bestaat dat wilde zwijnen zijn besmet, moeten de EU-landen varkensbezitters en jagers op de hoogte brengen, en alle geschoten en dood aangetroffen zwijnen onderzoeken. Het besmette gebied moet worden afgebakend en varkensbedrijven in dit gebied moeten onder officieel toezicht worden geplaatst. Ook kan een jachtverbod worden ingesteld.
  • Document SANCO/7138/2013 bevat richtsnoeren over het toezicht op en de bestrijding van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen.
  • De betrokken EU-landen moeten een plan voor de uitroeiing van de ziekte indienen bij de Commissie.
  • De EU-landen moeten rampenplannen opstellen, waarbij rekening wordt gehouden met lokale factoren, zoals de varkensdichtheid, die verspreiding van het virus in de hand kunnen werken.
  • Deskundigen van de Commissie kunnen controles ter plaatse uitvoeren om te zorgen voor een uniforme toepassing van deze richtlijn.

De vaststelling van een uitvoeringshandeling

In 2014 heeft de Commissie een uitvoeringshandeling (Besluit 2014/709/EU) vastgesteld waarin gedetailleerde maatregelen op het gebied van de diergezondheid staan die in verband met de Afrikaanse varkenspest moeten worden genomen in de EU-landen (of in regio’s van die landen) die besmet zijn. Deze maatregelen omvatten een verbod op de verzending van levende varkens, varkensvlees en varkensvleesproducten, en sperma, eicellen en embryo’s van varkens.

De bijlage bij het besluit, die regelmatig wordt bijgewerkt, bestaat uit vier delen. De gebieden van de betrokken EU-landen zijn opgenomen en afgebakend in de delen I tot en met IV van de bijlage, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de risiconiveaus op basis van de epizoötiologische situatie van Afrikaanse varkenspest.

Intrekking

Deze richtlijn wordt met ingang van 21 april 2021 ingetrokken door Verordening (EU) 2016/429.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is van toepassing sinds 9 augustus 2002 en moest uiterlijk op 1 juli 2003 in de EU-landen in nationaal recht worden omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2002/60/EG van de Raad van 27 juni 2002 houdende vaststelling van specifieke bepalingen voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en houdende wijziging van Richtlijn 92/119/EEG met betrekking tot besmettelijke varkensverlamming (Teschenerziekte) en Afrikaanse varkenspest (PB L 192 van 20.7.2002, blz. 27-46)

Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn 2002/60/EG werden opgenomen in de basistekst. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid („diergezondheidswetgeving”) (PB L 84 van 31.3.2016, blz. 1-208)

Zie de geconsolideerde versie.

Uitvoeringsbesluit 2014/709/EU van de Commissie van 9 oktober 2014 betreffende maatregelen op het gebied van de diergezondheid in verband met Afrikaanse varkenspest in sommige lidstaten en tot intrekking van Uitvoeringsbesluit 2014/178/EU (PB L 295 van 11.10.2014, blz. 63-78)

Zie de geconsolideerde versie.

Beschikking 2003/422/EG van de Commissie van 26 mei 2003 tot goedkeuring van een handboek voor de diagnose van Afrikaanse varkenspest (PB L 143 van 11.6.2003, blz. 35-49)

Laatste bijwerking 18.09.2019

Top