Kwaliteitsevaluatie in het schoolonderwijs
SAMENVATTING VAN:
Aanbeveling 2001/166/EG — Europese samenwerking inzake kwaliteitsevaluatie in het schoolonderwijs
WAT IS HET DOEL VAN DE AANBEVELING?
De aanbeveling is bedoeld om netwerken tussen autoriteiten in EU-landen te bevorderen en praktijken en instrumenten te ontwikkelen om de kwaliteit van onderwijs op scholen te evalueren.
KERNPUNTEN
- Hoewel de kwaliteit van een schoolsysteem niet in absolute termen is te definiëren, is het nog steeds mogelijk doelstellingen vast te stellen en te analyseren hoe deze kunnen worden bereikt.
- De doelstellingen zijn nog steeds gericht op de aanpak van voortijdig schoolverlaten en de bestrijding van sociale uitsluiting in het algemeen. In de aanbeveling wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten kwaliteitsevaluaties:
- externe evaluatie, en
- zelfevaluatie.
- In de aanbeveling wordt iedereen die bij het schoolsysteem betrokken is (leerkrachten, leerlingen, ouders en specialisten), aangemoedigd deel te nemen aan het proces van zelfevaluatie en externe evaluatie. Het doel van externe evaluatie is om methodologische ondersteuning te verschaffen voor zelfevaluatie op school, alsook een objectieve kijk op de school.
- Diversiteit is een van de belangrijkste kenmerken van het Europese onderwijssysteem. Het is dus niet mogelijk om standaardbeoordelingsmethoden op te zetten die op alle EU-landen kunnen worden toegepast. Bij elke kwaliteitsevaluatie op EU-niveau moet rekening worden gehouden met de sociaal-culturele, historische en politieke factoren die specifiek zijn voor elk EU-land.
- In de aanbeveling wordt benadrukt dat het delen van informatie het belangrijkste deel van de toegevoegde waarde van de EU vormt. Informatie-uitwisseling moet met name gericht zijn op methodologische ontwikkelingen en voorbeelden van goede praktijken door:
- het gebruik van nieuwe technologieën;
- het organiseren van conferenties, seminars en het verzamelen van gegevens, en
- de ontwikkeling van instrumenten en de publicatie van resultaten.
- Het Europees Parlement en de Raad doen een beroep op de Europese Commissie om:
- een internetgegevensbank op te zetten voor de verspreiding van instrumenten, voorbeelden van goede praktijken en doeltreffende tools om de kwaliteit van onderwijsinstellingen te evalueren;
- een inventarisatie op te stellen van de instrumenten en strategieën die reeds in de diverse EU-landen voor de kwaliteitsevaluatie in het lager en middelbaar onderwijs worden gebruikt;
- de resultaten van bestaande programma’s te integreren en bestaande netwerken te ontwikkelen;
- om de drie jaar verslag uit te brengen aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Europees Comité van de Regio’s;
- op basis van dit verslag voorstellen te doen.
Conclusies van de Raad van 2014
- In hun conclusies van mei 2014 benadrukten de ministers van Onderwijs van de EU-landen de belangrijke rol die mechanismen voor kwaliteitsborging spelen om scholen en beleidsmakers te helpen onderwijs en opleiding van hoge kwaliteit aan te bieden. Onderwijs en opleiding van goede kwaliteit zijn van essentieel belang voor de inzetbaarheid, sociale samenhang en economische ontwikkeling.
- De ministers benadrukten het belang van kwaliteitsborgingsbenaderingen, gebaseerd op beginselen die verder gaan dan een „afvink”-aanpak en de noodzaak om een cultuur te ontwikkelen die erop is gericht de kwaliteit van onderwijs en leren voortdurend te verbeteren.
Studies
In 2015 zijn er twee studies op dit gebied gepubliceerd:
- in een verslag van Eurydice wordt nagegaan hoe 32 Europese landen de kwaliteit van hun scholen evalueren door benaderingen, structuren en rollen van schoolevaluatiesystemen te vergelijken;
- een vergelijkende studie van de Europese Commissie over kwaliteitsborging in de schoolonderwijssystemen in de EU. Dit omvat het beleid, de procedures, activiteiten en praktijken op het gebied van de kwaliteitsborging in primair, lager en hoger secundair onderwijs. Er wordt nagegaan hoe EU-acties ter plaatse een toegevoegde waarde kunnen bieden aan wat er op nationaal niveau gebeurt.
ACHTERGROND
Kijk voor meer informatie op:
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Aanbeveling 2001/166/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 februari 2001 betreffende Europese samenwerking inzake kwaliteitsevaluatie in het schoolonderwijs (PB L 60 van 1.3.2001, blz. 51–53)
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Conclusies van de Raad van 20 mei 2014 over kwaliteitsborging in onderwijs en opleiding (PB C 183 van 14.6.2014, blz. 30–35)
Laatste bijwerking 06.11.2017
Top