EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-plan om watervoorraden te beschermen

De Europese Commissie heeft op 15 november 2012 een blauwdruk voor het behoud van de Europese wateren voorgesteld. Daarin wordt een drieledige strategie uiteengezet om tegen 2015 de kwaliteit en duurzaamheid te garanderen van deze essentiële hulpbron in de hele EU.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Een blauwdruk voor het behoud van de Europese wateren [COM(2012)673 - niet gepubliceerd in het Publicatieblad]

SAMENVATTING

Water is essentieel voor de mens, de natuur en de economie. In de voorbije drie decennia heeft de EU actie ondernomen om ervoor te zorgen dat het water in heel Europa van hoge kwaliteit is. Ondanks aanzienlijke verwezenlijkingen blijven er problemen bestaan op het vlak van kwaliteit, vervuiling en schaarste. Er zijn meer inspanningen nodig als de Unie tegen 2015 het doel wil bereiken dat is vooropgesteld in de breed opgevatte wetgeving aangenomen in 2000, namelijk een goede watertoestand van alle meren, rivieren, stromen en het grondwater.

Door hindernissen aan te duiden en manieren te opperen om die te overwinnen, beschrijft de blauwdruk voor het behoud van de Europese wateren hoe dat doel kan worden bereikt. Er wordt benadrukt dat het essentieel is om zorg te dragen voor onze waterbronnen, niet alleen om milieu- en gezondheidsredenen, maar ook voor onze economische welvaart. Een levendige en innovatieve watersector kan een aanzienlijke bijdrage leveren tot groei en banencreatie.

De blauwdruk omvat niet één ongedifferentieerde aanpak. Er worden drie verschillende strategieën in uiteengezet die nationale en regionale overheden en beleidsmakers ten uitvoer kunnen leggen om hun waterbeheer te verbeteren.

De eerste strategie beklemtoont de behoefte aan een betere manier om het huidige Europese waterbeleid en de desbetreffende wetgeving toe te passen. Dat kan worden bewerkstelligd door waterrijke en overstromingsgebieden te herstellen om de waterretentie te verbeteren of door het principe de vervuiler betaalt strikter toe te passen. Een wijdverspreider gebruik van meters zou er ook voor zorgen dat afnemers betalen voor het water dat ze verbruiken.

De tweede route vergt van beleidsmakers dat ze meer aandacht schenken aan de overkoepelende doelstellingen van de EU op het vlak van waterbeleid wanneer ze ander beleid ten uitvoer leggen, gaande van landbouw en visserij tot energie en vervoer, of wanneer ze financiering toewijzen aan infrastructuurprojecten.

Tot slot onderstreept de blauwdruk de behoefte aan meer waterefficiëntie, bijvoorbeeld door nationale streefcijfers voorop te stellen, door lekken te beperken die soms oplopen tot 50 %, en door EU-normen te ontwikkelen voor het hergebruik van water. In woongebouwen bijvoorbeeld zou een hogere waterefficiëntie het verbruik met 10 % kunnen terugdringen.

De blauwdruk vormt een belangrijke bijdrage aan het bredere EU-programma voor efficiënter gebruik van hulpbronnen en tot de overkoepelende Europa 2020-strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei. Als zodanig stuurt het document het EU-waterbeleid op lange termijn.

GERELATEERDE BESLUITEN

Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid. [Publicatieblad L 327 van 22.12.2000]

Mededeling van de Commissie: Europa 2020 - Een strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei [COM(2010)2020 - niet gepubliceerd in het Publicatieblad]

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: Stappenplan voor efficiënt hulpbronnengebruik in Europa. [COM(2011)571 definitief - niet gepubliceerd in het Publicatieblad]

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Verslag over de toetsing van het Europese beleid inzake waterschaarste en droogten. [COM(2012)672 - niet gepubliceerd in het Publicatieblad]

Laatste wijziging: 09.12.2013

Top