EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Maritieme ruimtelijke planning voor de duurzame ontwikkeling en groei van maritieme gebieden van Europa

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2014/89/EU tot vaststelling van een kader voor maritieme ruimtelijke planning

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

In de richtlijn wordt de gemeenschappelijke aanpak van EU-landen voor de planning van maritieme gebieden uiteengezet. Hierdoor kan elk EU-land zijn eigen maritieme activiteiten plannen, maar wordt het planningsproces, of dit nu op nationaal, regionaal of lokaal niveau is, EU-breed wel beter afgestemd dankzij de invoering van een gemeenschappelijk tijdsschema en gemeenschappelijke minimumeisen. Met het nieuwe kader wordt gestreefd naar het duurzaam bevorderen van:

  • de groei van maritieme economieën, ook wel bekend als de blauwe economie van de EU;
  • de ontwikkeling van mariene gebieden;
  • het gebruik van de mariene hulpbronnen.

KERNPUNTEN

Bij het gebruik en de ontwikkeling van maritieme gebieden zijn er vele om voorrang strijdende belangen zoals toerisme, visserij en aquacultuur, winning van grondstoffen, routes voor zeevervoer, beschermde mariene gebieden enz.). Er zijn ook gezamenlijke problemen, zoals kwetsbare ecosystemen, de gevolgen van klimaatverandering en vervuiling.

Met maritieme ruimtelijke planning wordt getracht overheden in staat te stellen menselijke activiteiten in mariene gebieden te organiseren zodat ze kunnen voldoen aan ecologische, economische and sociale doelstellingen.

Maritieme ruimtelijke plannen

De richtlijn verplicht EU-landen om voor 31 maart 2021 maritieme ruimtelijke plannen op te stellen. Hierin moeten de bestaande menselijke activiteiten in hun mariene wateren in kaart zijn gebracht en hun meest effectieve toekomstige ruimtelijke ontwikkeling worden beschreven.

De kaarten moeten rekening houden met de wisselwerking tussen land en zee, en met ecologische, economische en sociale aspecten, alsook met veiligheidsaspecten. EU-landen zijn verplicht ervoor te zorgen dat ze de best beschikbare economische, sociale en ecologische gegevens gebruiken.

Het publiek en de belanghebbenden (zoals leveranciers van energie en vervoer, milieugroepen enz.) moeten bij het proces worden betrokken.

Samenwerking met andere EU- en derde landen

EU-landen die aan dezelfde mariene wateren grenzen moeten ook samenwerken om ervoor te zorgen voor samenhang in de maritieme ruimtelijke plannen en over de hele betrokken mariene regio worden gecoördineerd. Waar EU-landen een maritieme grens delen met een derde land, moeten zij streven naar samenwerking.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 17 september 2014 van toepassing en moest voor 18 september 2016 in de EU-landen in nationale wetgeving worden omgezet.

ACHTERGROND

Met de Europa 2020-strategie tracht de EU voor 2020 een slimme, duurzame en inclusieve economie te worden. Deze richtlijn speelt een essentiële rol in de ambitie van de EU om de blauwe economie van Europa te ontwikkelen.

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2014/89/EU van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 tot vaststelling van een kader voor maritieme ruimtelijke planning (PB L 257 van 28.8.2014, blz. 135-145)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Innovatie in de blauwe economie: het werkgelegenheids- en groeipotentieel van onze zeeën en oceanen benutten (COM(2014) 254 final van 8 mei 2014)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Blauwe groei — Kansen voor duurzame mariene en maritieme groei (COM(2012) 494 final van 13 september 2012)

Laatste bijwerking 26.09.2018

Top