EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 21980A0327(02)

Overeenkomst overleg Gemeenschap-COST inzake een gecoördineerde actie op het gebied van de analyse van organische microverontreinigingen in water (actie COST 64 b bis)

PB L 39 van 15.2.1980, p. 25–29 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (EL)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/11/1982

Related Council decision

21980A0327(02)

Overeenkomst overleg Gemeenschap-COST inzake een gecoördineerde actie op het gebied van de analyse van organische microverontreinigingen in water (actie COST 64 b bis)

Publicatieblad Nr. L 039 van 15/02/1980 blz. 0025
Bijzondere uitgave in het Grieks: Hoofdstuk 11 Deel 18 blz. 0022


++++

OVEREENKOMST

OVERLEG GEMEENSCHAP - COST INZAKE EEN GECOORDINEERDE ACTIE OP HET GEBIED VAN DE ANALYSE VAN ORGANISCHE MICROVERONTREINIGINGEN IN WATER ( ACTIE COST 64 B BIS )

DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP ,

HIERNA " DE GEMEENSCHAP " GENOEMD ,

NOORWEGEN , PORTUGAL , ZWEDEN EN ZWITSERLAND ,

HIERNA " DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN " GENOEMD ,

OVERWEGENDE DAT EEN ONDERZOEKPROJECT INZAKE DE ANALYSE VAN ORGANISCHE MICROVERONTREINIGINGEN IN WATER , DAT KRACHTENS EEN OP 23 NOVEMBER 1971 IN HET KADER VAN DE EUROPESE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN HET WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH ONDERZOEK ONDERTEKENDE OVEREENKOMST IS UITGEVOERD ( ACTIE COST 64 B ) , ZEER BEMOEDIGENDE RESULTATEN HEEFT OPGELEVERD ;

OVERWEGENDE DAT EEN GECOORDINEERDE EUROPESE ACTIE INZAKE HET ONDERZOEK OP BOVENGENOEMD GEBIED TER VOORTZETTING EN UITBREIDING VAN ACTIE COST 64 B DOELTREFFEND KAN BIJDRAGEN TOT EEN VERMINDERING VAN DE MILIEUVERONTREINIGING ;

OVERWEGENDE DAT DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN BIJ BESLUIT VAN 9 OKTOBER 1978 EEN GECOORDINEERDE ACTIE VAN DE GEMEENSCHAP HEEFT VASTGESTELD OP HET GEBIED VAN DE ANALYSE VAN ORGANISCHE MICROVERONTREINIGINGEN IN WATER ;

OVERWEGENDE DAT DE LID-STATEN VAN DE GEMEENSCHAP EN DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN , HIERNA " DE STATEN " GENOEMD , HET VOORNEMEN HEBBEN OM IN HET KADER VAN DE VOOR HUN NATIONALE PROGRAMMA'S GELDENDE REGELS EN PROCEDURES HET IN BIJLAGE A OMSCHREVEN ONDERZOEK TE VERRICHTEN EN VAN MENING ZIJN DAT COORDINATIE VAN DIT ONDERZOEK WEDERZIJDSE VOORDELEN ZAL OPLEVEREN ;

OVERWEGENDE DAT MET HET BIJ DE GECOORDINEERDE ACTIE BEDOELDE ONDERZOEK EEN FINANCIELE BIJDRAGE VAN CIRCA 11 MILJOEN EUROPESE REKENEENHEDEN VAN DE ZIJDE VAN DE STATEN ZAL ZIJN GEMOEID ,

ZIJN HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN :

ARTIKEL 1

DE GEMEENSCHAP EN DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN , HIERNA " DE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN " GENOEMD , NEMEN GEDURENDE EEN PERIODE DIE LOOPT TOT EN MET 3 NOVEMBER 1982 DEEL AAN EEN GECOORDINEERDE ACTIE OP HET GEBIED VAN DE ANALYSE VAN ORGANISCHE MICROVERONTREINIGINGEN IN WATER .

DEZE ACTIE BESTAAT UIT DE COORDINATIE VAN HET PROGRAMMA VAN DE COMMUNAUTAIRE ACTIE TER ZAKE EN DE OVEREENKOMSTIGE PROGRAMMA'S VAN DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN . DE PROGRAMMA'S WAAROP DEZE OVEREENKOMST BETREKKING HEEFT , ZIJN VERMELD IN BIJLAGE A .

DE STATEN BLIJVEN DE VOLLEDIGE VERANTWOORDELIJKHEID DRAGEN VOOR HET ONDERZOEK DAT DOOR HUN NATIONALE INSTELLINGEN OF LICHAMEN WORDT VERRICHT .

ARTIKEL 2

DE COORDINATIE TUSSEN DE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN VINDT PLAATS IN HET KADER VAN EEN COORDINATIECOMITE GEMEENSCHAP - COST , HIERNA " HET COMITE " GENOEMD .

HET COMITE STELT ZIJN REGLEMENT VAN ORDE VAST . HET SECRETARIAAT VAN HET COMITE WORDT WAARGENOMEN DOOR DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , HIERNA " DE COMMISSIE " GENOEMD .

MANDAAT EN SAMENSTELLING VAN HET COMITE WORDEN OMSCHREVEN IN BIJLAGE B .

ARTIKEL 3

TEN EINDE OPTIMALE DOELTREFFENDHEID BIJ DE UITVOERING VAN DE GECOORDINEERDE ACTIE TE VERZEKEREN , WORDT DOOR DE COMMISSIE IN OVERLEG MET DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN EEN PROJECTLEIDER BENOEMD .

ARTIKEL 4

DE FINANCIELE BIJDRAGE VAN DE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN IN DE KOSTEN VAN DE COORDINATIE IS VASTGESTELD OP :

- MAXIMAAL 480 000 EUROPESE REKENEENHEDEN VOOR DE GEMEENSCHAP , VOOR EEN PERIODE VAN VIER JAAR DIE LOOPT VANAF 4 NOVEMBER 1978 ,

- MAXIMAAL 32 000 EUROPESE REKENEENHEDEN VOOR ELK DEELNEMEND DERDE LAND , VOOR DE PERIODE BEDOELD IN ARTIKEL 1 , EERSTE ALINEA .

DE EUROPESE REKENEENHEID IS DIE WELKE IS VASTGESTELD IN HET VAN KRACHT ZIJNDE FINANCIEEL REGLEMENT DAT VAN TOEPASSING IS OP DE ALGEMENE BEGROTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN EN DE FINANCIELE BEPALINGEN DIE UIT HOOFDE VAN DAT REGLEMENT ZIJN VASTGESTELD .

DE VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE FINANCIERING VAN DE OVEREENKOMST ZIJN VERVAT IN BIJLAGE C .

ARTIKEL 5

1 . IN HET KADER VAN HET COMITE WISSELEN DE STATEN GEREGELD ALLE DIENSTIGE GEGEVENS UIT BETREFFENDE HET VERLOOP VAN HET ONDERZOEK WAAROP DE GECOORDINEERDE ACTIE BETREKKING HEEFT . ZIJ STELLEN BOVENDIEN ALLES IN HET WERK OM GEGEVENS TE VERSTREKKEN OVER SOORTGELIJK ONDERZOEK DAT DOOR ANDERE LICHAMEN WORDT GEPLAND OF WORDT VERRICHT . DEZE INFORMATIE ZAL VERTROUWELIJK WORDEN BEHANDELD , INDIEN DE STAAT DIE DEZE TER BESCHIKKING STELT DAAROM VERZOEKT .

2 . DE COMMISSIE STELT ELK JAAR , IN OVERLEG MET HET COMITE , EN OP GROND VAN DE VERSTREKTE GEGEVENS , EEN RAPPORT OP OVER DE STAND VAN DE WERKZAAMHEDEN EN ZENDT DIT TOE AAN DE STATEN .

3 . AAN HET EINDE VAN DE VOOR DE GECOORDINEERDE ACTIE VASTGESTELDE PERIODE , ZENDT DE COMMISSIE IN OVERLEG MET HET COMITE DE STATEN EEN BEKNOPT RAPPORT TOE OVER DE UITVOERING EN DE RESULTATEN VAN DE ACTIE . ZIJ PUBLICEERT DIT RAPPORT ZES MAANDEN NA TOEZENDING , TENZIJ EEN STAAT HIERTEGEN BEZWAAR AANTEKENT . IN DAT GEVAL WORDT HET RAPPORT VERTROUWELIJK BEHANDELD EN OP VERZOEK EN IN OVERLEG MET HET COMITE ALLEEN VERSPREID ONDER DE INSTELLINGEN EN ONDERNEMINGEN DIE ZODANIGE ONDERZOEK - OF PRODUKTIEWERKZAAMHEDEN VERRICHTEN DAT TOEGANG TOT DE RESULTATEN VAN HET ONDERZOEK WAAROP DE GECOORDINEERDE ACTIE BETREKKING HEEFT , GERECHTVAARDIGD IS .

ARTIKEL 6

1 . NA DE ONDERTEKENING VAN DEZE OVEREENKOMST STELT ELKE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJ DE SECRETARIS-GENERAAL VAN DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ZO SPOEDIG MOGELIJK IN KENNIS VAN DE VOLTOOIING VAN DE UIT HOOFDE VAN HAAR INTERNE BEPALINGEN VEREISTE PROCEDURES VOOR DE INWERKINGTREDING VAN DE OVEREENKOMST .

2 . VOOR DE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN DIE DE IN LID 1 BEDOELDE KENNISGEVING HEBBEN VERRICHT , TREEDT DEZE OVEREENKOMST IN WERKING OP DE EERSTE DAG VAN DE MAAND VOLGEND OP DIE WAARIN DE GEMEENSCHAP EN TEN MINSTE EEN DEELNEMEND DERDE LAND DEZE KENNISGEVING HEBBEN VERRICHT .

VOOR DE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN DIE DE KENNISGEVING NA DE INWERKINGTREDING VAN DEZE OVEREENKOMST VERRICHTEN , TREEDT ZIJ IN WERKING OP DE EERSTE DAG VAN DE TWEEDE MAAND VOLGENDE OP DIE WAARIN DE KENNISGEVING WERD VERRICHT .

DE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN DIE BIJ DE INWERKINGTREDING VAN DE OVEREENKOMST NOG GEEN KENNISGEVING HEBBEN VERRICHT , MOGEN , GEDURENDE EEN PERIODE VAN ZES MAANDEN NA DE INWERKINGTREDING VAN DEZE OVEREENKOMST , ZONDER STEMRECHT DEELNEMEN AAN DE WERKZAAMHEDEN VAN HET COMITE .

3 . ANDERE EUROPESE LANDEN DIE AAN DE OP 22 EN 23 NOVEMBER 1971 TE BRUSSEL GEHOUDEN MINISTERCONFERENTIE HEBBEN DEELGENOMEN , KUNNEN BINNEN ZES MAANDEN NA DE INWERKINGTREDING TOT DEZE OVEREENKOMST TOETREDEN . DE AKTEN VAN TOETREDING WORDEN NEDERGELEGD BIJ DE SECRETARIS-GENERAAL VAN DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN . DE STAAT DIE TOETREEDT TOT DE OVEREENKOMST WORDT OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJ IN DE ZIN VAN ARTIKEL 1 OP DE DATUM VAN NEDERLEGGING VAN DE AKTE VAN TOETREDING .

4 . DE SECRETARIS-GENERAAL VAN DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN STELT ELKE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJ IN KENNIS VAN DE NEDERLEGGING VAN DE IN LID 1 BEDOELDE KENNISGEVINGEN , VAN DE DATUM VAN INWERKINGTREDING VAN DEZE OVEREENKOMST EN VAN DE NEDERLEGGING VAN DE IN LID 3 BEDOELDE AKTEN VAN TOETREDING .

ARTIKEL 7

DEZE OVEREENKOMST , OPGESTELD IN EEN EXEMPLAAR IN DE DEENSE , DE DUITSE , DE ENGELSE , DE FRANSE , DE ITALIAANSE EN DE NEDERLANDSE TAAL , ZIJNDE ALLE TEKSTEN GELIJKELIJK AUTHENTIEK , WORDT NEDERGELEGD IN HET ARCHIEF VAN HET SECRETARIAAT-GENERAAL VAN DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , DAT EEN VOOR EENSLUIDEND GEWAARMERKT AFSCHRIFT DOET TOEKOMEN AAN ELKE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJ .

VOOR DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP

VOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK NOORWEGEN

VOOR DE REGERING VAN DE PORTUGESE REPUBLIEK

VOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK ZWEDEN

VOOR DE REGERING VAN DE ZWITSERSE BONDSSTAAT

BIJLAGE A

PROGRAMMA'S WAAROP DE OVEREENKOMST BETREKKING HEEFT

1 . BEMONSTERING EN MONSTERBEHANDELING :

- ALGEMENE ONTWIKKELING EN BEOORDELING VAN METHODEN

- METHODEN VOOR HET BEMONSTEREN VAN AFZETTINGEN EN INDICATORORGANISMEN

2 . GASCHROMATOGRAFISCHE ANALYSE

3 . KOPPELING VAN GASCHROMATOGRAFEN AAN MASSASPECTROMETERS

4 . ANDERE SCHEIDINGSTECHNIEKEN :

- ONTWIKKELING VAN METHODEN VOOR VLOEISTOFCHROMATOGRAFIE

- VERBETERING VAN APPARATUUR

- ANDERE SCHEIDINGSTECHNIEKEN

5 . VERZAMELEN EN VERWERKEN VAN GEGEVENS :

- " HARD COPY " -VERZAMELING AFDRUKKEN VAN SPECTRA

- AANLEGGEN VAN EEN SPECTRUMBIBLIOTHEEK

6 . OPSTELLING VAN INVENTARISSEN :

- INVENTARIS VAN VERONTREINIGINGEN

- VERZAMELING VAN GEGEVENS BETREFFENDE OMZETTING

BIJLAGE B

MANDAAT EN SAMENSTELLING VAN HET COORDINATIECOMITE GEMEENSCHAP - COST

" ANALYSE VAN ORGANISCHE MICROVERONTREINIGINGEN IN WATER "

1 . HET COMITE

1.1 . DRAAGT BIJ TOT DE OPTIMALE UITVOERING VAN DE ACTIE DOOR ADVIES OVER ALLE ASPECTEN ERVAN UIT TE BRENGEN ;

1.2 . BEOORDEELT DE RESULTATEN VAN DE ACTIE EN TREKT CONCLUSIES OVER DE TOEPASSING ERVAN ;

1.3 . DRAAGT ZORG VOOR DE UITWISSELING VAN GEGEVENS BEDOELD IN ARTIKEL 5 , LID 1 , VAN DE OVEREENKOMST ;

1.4 . GEEFT RICHTSNOEREN AAN DE PROJECTLEIDER .

2 . DE RAPPORTEN EN ADVIEZEN VAN HET COMITE WORDEN TER KENNIS GEBRACHT VAN DE STATEN .

3 . HET COMITE BESTAAT UIT TWEE AFGEVAARDIGDEN VAN DE COMMISSIE - EEN ALS VERTEGENWOORDIGER VAN HET DIRECTE ACTIEPROGRAMMA EN EEN ALS COORDINATOR VAN DE GECOORDINEERDE ACTIE VAN DE GEMEENSCHAP - , EEN AFGEVAARDIGDE VAN ELK DEELNEMEND DERDE LAND , EEN AFGEVAARDIGDE VAN ELKE LID-STAAT ALS VERTEGENWOORDIGER VAN HET NATIONALE PROGRAMMA , EN UIT DE PROJECTLEIDER , LEDERE AFGEVAARDIGDE KAN ZICH DOOR DESKUNDIGEN LATEN VERGEZELLEN .

BIJLAGE C

VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE FINANCIERING

I . DEZE BEPALINGEN BEHELZEN DE VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE FINANCIERING BEDOELD IN ARTIKEL 4 VAN DE OVEREENKOMST INZAKE EEN GECOORDINEERDE ACTIE OP HET GEBIED VAN DE ANALYSE VAN ORGANISCHE MICROVERONTREINIGINGEN IN WATER ( ACTIE COST 64 B BIS ) .

II . AAN HET BEGIN VAN ELK BEGROTINGSJAAR ZENDT DE COMMISSIE ELK VAN DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN EEN STORTINGSOPVRAGING TOE . DEZE STORTINGSOPVRAGINGEN VERTEGENWOORDIGEN DE BIJDRAGE VAN HET DEELNE MENDE DERDE LAND EN ZIJN UITGEDRUKT ZOWEL IN EUROPESE REKENEENHEDEN ALS IN VALUTA VAN DIT DERDE LAND , WAARBIJ DE WAARDE VAN DE EUROPESE REKENEENHEID IS BEPAALD IN HET FINANCIEEL REGLEMENT DAT VAN TOEPASSING IS OP DE ALGEMENE BEGROTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN EN WORDT VASTGESTELD OP DE DATUM VAN DE STORTINGSOPVRAGING .

DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN STORTEN HUN BIJDRAGE AAN HET BEGIN VAN ELK JAAR EN TEN LAATSTE OP 31 MAART . DE BIJDRAGE BEDRAAGT MAXIMAAL 32 000 EUROPESE REKENEENHEDEN PER DEELNEMEND DERDE LAND . ELKE VERTRAGING BIJ DE STORTING VAN DE JAARLIJKSE BIJDRAGE GEEFT AANLEIDING TOT HET BETALEN DOOR HET DEELNEMENDE DERDE LAND VAN RENTE TEN BELOPE VAN DE HOOGSTE DISCONTOVOET DIE IN DE STATEN OP DE VERVALDATUM WORDT TOEGEPAST . DEZE RENTE WORDT MET 0,25 PUNTEN PER MAAND VERTRAGING VERHOOGD . DE ALDUS VERHOOGDE RENTE GELDT VOOR DE GEHELE PERIODE VAN DE VERTRAGING .

III . DE BIJDRAGEN VAN DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN WORDEN ALS KREDIET GEBOEKT VOOR DE GECOORDINEERDE ACTIE DOOR OPNAME OP DE STAAT VAN ONTVANGSTEN VAN DE BEGROTING VAN DE COMMISSIE ALS ONTVANGSTEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 90 , LID 4 , TWEEDE ALINEA , VAN HET FINANCIEEL REGLEMENT VAN 21 DECEMBER 1977 DAT VAN TOEPASSING IS OP DE ALGEMENE BEGROTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN .

IV . HET VERVALBOEK VAN DE TE VOORZIENE KOSTEN VAN DE COORDINATIE ALS BEDOELD IN ARTIKEL 4 VAN DE OVEREENKOMST IS OPGENOMEN IN DE BIJLAGE .

V . HET VAN KRACHT ZIJNDE FINANCIEEL REGLEMENT DAT VAN TOEPASSING IS OP DE ALGEMENE BEGROTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN IS VAN TOEPASSING OP HET BEHEER VAN DE KREDIETEN ; BOVENDIEN NEEMT DE COMMISSIE HET BEHEER WAAR OVEREENKOMSTIG DE INTERNE VOORSCHRIFTEN INZAKE DE UITVOERING VAN DE BEGROTING .

VI . NA DE AFSLUITING VAN ELK BEGROTINGSJAAR WORDT EEN RAPPORT OPGESTELD OVER DE STAND VAN DE KREDIETEN MET BETREKKING TOT DE GECOORDINEERDE ACTIE , DAT TER INFORMATIE AAN DE DEELNEMENDE DERDE LANDEN WORDT TOEGESTUURD .

TABEL : ZIE P.B .

Top