Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0408(01)

    Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 17, lid 6, van Verordening (EG) nr. 110/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, de aanduiding, de presentatie, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad 2021/C 120/05

    C/2021/2419

    PB C 120 van 8.4.2021, p. 7–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.4.2021   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 120/7


    Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 17, lid 6, van Verordening (EG) nr. 110/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, de aanduiding, de presentatie, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad

    (2021/C 120/05)

    Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 27 van Verordening (EU) 2019/787 van het Europees Parlement en de Raad bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag (1).

    BELANGRIJKSTE SPECIFICATIES VAN HET TECHNISCH DOSSIER

    “DEMERARA RUM”

    Dossiernummer: PGI-GY-02423 — 28.6.2018

    1.   Te registreren geografische aanduiding

    “DEMERARA RUM”

    2.   Categorie gedistilleerde drank

    Rum (categorie 1 van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 110/2008)

    3.   Beschrijving van de gedistilleerde drank

    Een gedistilleerde drank met waarneembare organoleptische kenmerken van suikerriet, die uitsluitend wordt verkregen door vergisting en distillatie van melasse of op suikerriet gebaseerd substraat.

    Chemische eisen

    Het alcoholvolumegehalte bedraagt ten minste 40 % vol.

    De som van de congeneergehalten (met inbegrip van aceetaldehyde, ethylacetaat en hogere alcoholen), uitgedrukt in gram per hectoliter watervrije ethylalcohol:

    LICHTE DEMERARA RUM

    GELE DEMERARA RUM

    DONKERE DEMERARA RUM

    Minder dan 30,0 g/hl

    (en minder dan 10,0 g/hl esters)

    Meer dan 30,0 g/hl, maar

    minder dan 300,0 g/hl

    (en meer dan 10,0 g/hl maar minder dan 50,0 g/hl esters)

    Meer dan 300,0 g/hl

    (en meer dan 50,0 g/hl esters)

    Totaal zuurgehalte, uitgedrukt in grammen azijnzuur per hectoliter watervrije ethylalcohol:

    LICHTE DEMERARA RUM

    GELE OF DONKERE DEMERARA RUM

    Minder dan 20,0 g/hl

    Meer dan 20,0 g/hl en

    minder dan 200,0 g/hl

    Organoleptische eisen

    Uiterlijk: transparant met vloeibare consistentie, dichtheid en viscositeit, afhankelijk van de rijpingsduur.

    Kleur: afhankelijk van de rijpingsduur, van kleurloos voor niet-gerijpte rum tot licht strogeel voor licht gerijpte rum tot ambergeel/goudgeel en diepere tinten koper/brons/mahonie voor lang gerijpte rum.

    Geur: is voornamelijk het resultaat van de vergisting van de grondstof op basis van suikerriet, waarbij de kenmerkende “Demerara Rum” toetsen heeft van zoet suikerriet. Dit wordt aangevuld met de subtiele fruitige en bloemige toetsen die door het distillatieproces worden verrijkt, en de zoete aromatische, nootachtige, houtige, kruidige, gronderige of andere tertiaire aroma’s die zich tijdens het rijpingsproces ontwikkelen, voor zover het distillaat veel doelcongeneren bevat en is gerijpt.

    Smaak: verschillende smaakprofielen worden verkregen door middel van specifieke distillatiestijlen, variërend van lichte/gele/donkere rums die worden geproduceerd in houten/koperen/stalen distillatieketels (“pot still”, batchproces) en -kolommen (“column still”, continuproces) van verschillende configuraties. “Demerara Rums” zijn kenmerkend vol, soepel en rumachtig, variërend van licht zoet tot droog, met toetsen die het aromatische profiel aanvullen. De smaakstoffen mogen niet meer dan 2,5 % van het volume van het eindproduct bedragen en de rum mag geen toegevoegde kleurstoffen bevatten (behalve wanneer de kleur afkomstig is van hout tijdens de rijping of van karamel op basis van suikers).

    Specifieke kenmerken (vergeleken met gedistilleerde dranken van dezelfde categorie)

    “Demerara Rum” is te onderscheiden van andere soorten rum door het complexe gamma van aromatische smaken en zijn volle karakter. De complexiteit van smaken is het gevolg van de toepassing van het traditionele productieproces en het specifieke mineraalgehalte van het water in de regio Demerara in Guyana.

    4.   Betrokken geografisch gebied

    “Demerara Rum” wordt vergist en gedistilleerd op de laaggelegen kustvlakten van Demerara, een gebied in Guyana dat ligt tussen de rivier de Boeraserie in het westen en de rivier de Abary in het oosten. Het district Demerara ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika, tegen de Atlantische Oceaan, op ongeveer 6° 48’ NB 58° 10’ WL, net boven de evenaar.

    5.   Methode voor het verkrijgen van de gedistilleerde drank

    Het suikerrietsubstraat is afkomstig uit het geografische gebied en wordt gebruikt voor de productie van “Demerara Rum” in een meerfasenproces, zoals hieronder uiteengezet.

    Gistvermeerdering: gist van de stam Saccharomyces cerevisiae wordt vermeerderd in de melasse of het substraat op basis van suikerriet die/dat is verdund met grondwater uit de artesische putten van Demerara en de voor een optimale pH geschikte hoeveelheden nutriënten en zuren. Zodra voldoende massa aan gistcellen is verkregen, wordt de cultuur overgeheveld naar het gistingsvat, waar er vers verdund substraat en nutriënten aan worden toegevoegd, zodat, na een pH-correctie, de juiste gistoplossing wordt verkregen.

    Gisting: in het gistingsvat zet de gist de suikers in de gistoplossing om in alcohol. De oplossing wordt gecirculeerd via een warmtewisselaar die voor koeling zorgt. Zo wordt een homogeen mengsel op een temperatuur van ongeveer 32 °C gehouden, wat optimaal is voor de omzetting van zoveel mogelijk suiker in alcohol, doorgaans 6-8 % vol.

    Distillatie: na het gistingsproces wordt de gistoplossing (met 6-8 % vol. ethanol) naar de destillatietoevoertanks gepompt, van waaruit deze naar de distillatieketel of -kolom wordt gevoerd. De distillatie van lichte en gele “Demerara Rum” vindt plaats in een continuproces met twee/drie/vier/vijf kolommen, terwijl de distillatie van donkere “Demerara Rum” in een enkele/dubbele ketel gebeurt. Cruciaal is dat deze distilleertoestellen gemaakt zijn van groenhart-hardhout (“Amazonian Greenheart”) of koper en/of roestvrij staal, wat het immense assortiment weergeeft van unieke distilleerstijlen, formaten en toestellen die worden gebruikt om “Demerara Rum” te produceren. Elk distillaat is te herkennen aan zijn eigen smaakprofiel en wordt dus gekenmerkt door een unieke “marque”, afhankelijk van het proces en de stijl van distilleren.

    Rijping: de verse distillaten van “Demerara Rums” worden verdund tot 70-80 % met gede-ioniseerd water dat afkomstig is uit de artesische putten van Demerara. Vervolgens worden ze overgeheveld naar vaten, meestal in Amerikaanse witte eik of eventueel andere vaten, waar de rum gedurende verschillende rijpingstijden in pakhuizen onder tropische klimatologische omstandigheden kan rijpen (doorgaans bij 24-32 °C en een luchtvochtigheid van 70 % ). De pakhuizen bevinden zich op zeeniveau aan de kust van het gebied Demerara, aan de Atlantische Oceaan. Zij zijn niet hermetisch afgesloten, zodat de noordoostelijke passaatwinden voor de nodige ventilatie zorgen, waardoor de hoge temperatuur en luchtvochtigheid waarbij de vaten “Demerara Rum” liggen te rijpen worden getemperd.

    Blending: distillaten van de gewenste “marques” en rijpingstijden worden zo nodig gemengd voor de productie van “blended Demerara Rum”. Vermenging met buiten het geografische gebied geproduceerde rum is niet toegestaan. De “marques” in elke “blend” worden zorgvuldig geselecteerd zodat zij elkaar aanvullen, waardoor een complex maar subtiel product ontstaat dat de consument een specifieke marktpropositie biedt. “Demerara Rum” wordt niet gearomatiseerd en wordt uitsluitend aangezoet om de smaak van het product af te ronden, tot maximaal 20 gram per liter.

    De “blends” worden verdund tot het vereiste alcoholgehalte met gede-ioniseerd water uit de artesische putten van Demerara. Vervolgens worden zij opgeslagen in metalen tanks of houten vaten, waar de “blends” kunnen marineren, verfijnen en worden gecontroleerd op kwaliteit, zodat het evenwicht en de consistentie in elke partij gewaarborgd zijn.

    Botteling: “Cask Aged Demerara Rum”, “Special Reserve Demerara Rum” en “Grand Special Reserve Demerara Rum” moeten in het geografische oorsprongsgebied worden gebotteld, aangezien het voor verdunning en vermenging gebruikte water bijdraagt tot het mineraliteitsprofiel dat inherent is aan “Demerara Rum” en dat onlosmakelijk verbonden is met de specifieke kwaliteit van het water van de artesische putten in het district Demerara.

    De eis dat “Cask Aged Demerara Rum”, “Special Reserve Demerara Rum” en “Grand Special Reserve Demerara Rum” niet alleen in Demerara moeten worden vergist, gedistilleerd en gerijpt, maar ook gemengd en gebotteld, moet de reputatie en historische integriteit van de meerwaarde en de supermeerwaarde waarborgen, wat alleen mogelijk is met de lokale kennis en technieken van het productieproces.

    Een tweede kwestie is het voorkomen van vervalsing. Het verschil tussen rum die in Demerara is gerijpt en rum die niet in Demerara is gerijpt kan voor bottelaars elders een stimulans zijn om met bedrieglijke maatregelen te proberen het gebrek aan tropische kwaliteit te compenseren. Dit is des te belangrijker nu een aanzienlijke hoeveelheid ongerijpte “Demerara Rum” wordt uitgevoerd, wat het risico met zich meebrengt dat gerijpte rum die niet in overeenstemming is met het rijpingsprofiel van “Demerara Rum” wordt gebotteld, verkocht en op de markt gebracht als gerijpte rum. Zo kan de meerwaarde die de consumenten aan rum die in Demerara is gerijpt toekennen, worden verminderd door imitatieproducten die profiteren van de hoge waarde van echte in Demerara gerijpte rum.

    Om de kwaliteit van “Demerara Rum” te waarborgen, moeten deze categorieën rum in het geografische gebied worden gemengd en gebotteld, zodat de specifieke kwaliteiten van deze producten worden gewaarborgd en beschermd.

    Hygiëne: de gebottelde rum moet vrij zijn van permanente sedimentatie of van alle soorten zwevende deeltjes.

    Waterkwaliteit: de kwaliteit van het water in het geografische gebied onderscheidt zich van water uit andere gebieden, bijvoorbeeld wat betreft de lage waterhardheid (calcium) ten opzichte van andere eilanden in het Caribisch gebied, die doorgaans een hoge waterhardheid hebben, en het matige ijzer- en natriumgehalte. Dit komt door de specifieke geografie van de ondergrond wat betreft het bodemtype en de ontstaansgeschiedenis van recente en subrecente mariene en fluvio-mariene afzettingen, alsook door het hoge waterpeil en de nabijheid van zout water, waardoor grondwaterlagen goed worden aangevuld met mineraalrijk water.

    6.   Verband met het geografische milieu of de geografische oorsprong

    Geografisch verband: de specificiteit van “Demerara Rum” ligt in de combinatie van tal van factoren die voortvloeien uit de agro-ecologische omstandigheden van zowel het aanplantingsgebied van het suikerriet als het rijpingsgebied, alsook in het authentieke karakter van het productieproces, waarin natuur, traditie, kunst en wetenschap samenkomen.

    De volgende factoren vormen het verband tussen de kwaliteit, de kenmerken, de reputatie en het erfgoed van “Demerara Rum” met het geografische gebied:

    Omgevingsomstandigheden: het lokale milieu bestaat uit kleigrond uit recente en subrecente mariene en fluvio-mariene afzettingen langs de laaggelegen kustvlakten van Demerara (voornamelijk hydraquent, maar ook medihemist). De hoge retentie van mineralen en het organische gehalte in deze kleigrond dragen bij aan de hoge suikerrietopbrengsten in dit gebied, wat resulteert in een hoog suikergehalte in het gistingssubstraat.

    Bovendien is dit natte bodemtype bevorderlijk voor de groei van verschillende microbiële soorten die nutriënten in de bodem fixeren. Door de handmatige/semi-mechanische methoden om het suikerriet te oogsten is er veel interactie tussen de suikerrietstengels en de grond. Een deel van die grond reist mee naar de fabriek en komt terecht in het bijproduct van melasse dat voornamelijk wordt vergist om “Demerara Rum” te produceren. Als zodanig is het gistingssubstraat rijk aan zowel slib als microbiële soorten die het gistingsproces uitsluitend beïnvloeden door een veelheid aan aanvullende reacties die bijproducten opleveren die de gistoplossing nog voller en dieper maken.

    De atmosfeer in de gebieden waar suikerriet wordt geteeld, is van nature rijk aan microflora zoals inheemse wilde gisten en schimmels, die in contact komen met de suikerrietstengels en zo in de melasse of het substraat op basis van suikerriet terechtkomen. Deze wilde gisten en schimmels zijn ook aanwezig rond de distilleerderij die zich vlak bij de gebieden bevindt waar suikerriet wordt geteeld. Zo kunnen zij verder een wisselwerking aangaan met het gistingsproces, aangezien de vaten niet hermetisch zijn afgesloten voor de omgeving. De natuurlijke gisting door deze inheemse soorten draagt bij tot de gecontroleerde gisting door de vermeerderde gistcultuur van Saccharomyces cerevisiae, waardoor de gistoplossing verder wordt verrijkt als gevolg van de unieke aanvullende reacties van deze inheemse microflora.

    Al deze omgevingsfactoren resulteren in een gistoplossing met hoge alcoholkwaliteit en een gezonde aanwezigheid van congeneren die de distilleerder in staat stellen om in het distillatieproces smaken te isoleren en zo verschillende smaakprofielen na te streven. Bijgevolg zijn “Demerara Rums” bekend vanwege hun smaakvolle en soepele karakter en de kenmerkende zoete toets van suikerriet in het aroma.

    Klimatologische omstandigheden: het tropische/equatoriale klimaat van Demerara speelt een belangrijke rol bij de consistent hoge temperatuur (24-32 °C) en de luchtvochtigheid (gemiddeld 70 %) gedurende het hele jaar, met als enige variatie twee afwisselende zonnige en regenseizoenen (gemiddelde jaarlijkse neerslag 2 500 mm). Dit heeft gevolgen voor het teelt- en oogstseizoen van het suikerriet (dat samenvalt met regen- en zonnige seizoenen), aangezien het neerslagpatroon in het regenseizoen (100-300 mm per dag, met een intensiteit van 23 mm per uur, in april-juli en december-februari) oogsten onmogelijk maakt. Om de rumproductie tijdens het regenseizoen wanneer er niet wordt geoogst mogelijk te maken, wordt melasse of op suikerriet gebaseerd substraat in bulk opgeslagen, waardoor het wordt blootgesteld aan de omgevingsfactoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de uiteindelijke gisting — de aanwezigheid van meer bacteriën leidt tot hogere congeneergehalten in de te distilleren gistoplossing.

    Rijping onder de tropische klimatologische omstandigheden, met name het hele jaar door een constant hoge temperatuur en luchtvochtigheid, draagt in belangrijke mate bij tot een versneld rijpingstempo, dat naar schatting 2–3 keer hoger ligt dan in een gematigd klimaat. Zo zijn de “Demerara Rums” over het algemeen gerijpter dan vergelijkbare gedistilleerde dranken uit een gematigd klimaat, waardoor zij een superieure soepelheid hebben, met complexe smaken en rijke aroma’s die het resultaat zijn van de chemische reacties gedurende het rijpingsproces, waarbij het complexe samenspel tussen het eikenhout en de rum de extractie en ontwikkeling van de smaken enorm versterkt.

    De regio Demerara bevindt zich op of net iets onder zeeniveau, aan de kust van de Atlantische Oceaan, waar met name de noordoostelijke passaatwinden prevaleren. Deze winden zorgen voor de verspreiding van de microflora in de laaggelegen kustgebieden, houden de omstandigheden die de gisting stimuleren in stand en staan ook in voor de ventilatie van de pakhuizen waar de vaten zijn opgeslagen, waardoor hier geen maatregelen moeten worden genomen om de temperatuur of luchtvochtigheid te regelen. Er is dan ook sprake van een geavanceerdere tropische rijping gedurende het hele jaar, wat een aanzienlijke invloed heeft op het karakter van “Demerara Rums”.

    Waterkwaliteit: het water dat bij de productie van “Demerara Rums” wordt gebruikt, is uitsluitend afkomstig van artesische putten in de bovenste zandlagen aan de kust, doorgaans met een diepte van ongeveer 30–60 m en een diameter van 15–120 m, of in de A-zandlaag, die doorgaans tot 60–90 m onder het oppervlak reiken en een diameter van 15–60 m hebben. Door de nabijheid van de rivier de Demerara is het waterpeil over het algemeen hoog en is de wateraanvoer goed, met een lage waterhardheid (< 10 mg/l), maar een matig mineraalgehalte, met name ijzer (> 5 mg/l) en natrium (tot 1 200 mg/l). Aangezien dit water wordt gebruikt bij de gisting, bij de productie van stoom voor distillatie en, na behandeling en de-ionisatie, bij de verdunning van de rum voor rijping, vermenging en botteling, is het mineraliteitsprofiel dat inherent is aan “Demerara Rum” onlosmakelijk verbonden met de specifieke kwaliteit van het artesische water uit het gebied Demerara.

    Het mineraalprofiel van het lokale water heeft een bijzonder effect op het rijpingsproces. Oxaalzuur dat tijdens de gisting wordt gevormd, bijvoorbeeld, is een chelaatvormer die aan mineralen kan binden. Het calciumoxalaat dat zo tijdens het rijpingsproces ontstaat, heeft een grotere oplosbaarheid als het water natrium of magnesium bevat. De mineralen dragen zo bij tot het behoud van smaakcomponenten tijdens het rijpingsproces.

    Menselijke en procesfactoren: de kennis/vaardigheden/deskundigheid op het gebied van de productieprocessen die in Demerara zijn ontwikkeld, werden door de eeuwen heen doorgegeven aan volgende generaties, samen met de filosofische benadering van het distilleren, waarbij complexe smaakprofielen rechtstreeks worden nagestreefd door gisting en distillatie. Deze zijn grotendeels ongewijzigd gebleven ten opzichte van de oorspronkelijke methoden.

    Bovendien wordt de productie tot op heden in ambachtelijke distillatietoestellen voortgezet door ambachtelijke distilleerderijen, die veel ervaring hebben met de perfectionering van de kwaliteit van “Demerara Rums” en de productie van kleine partijen. Deze ambachtelijke toestellen gaan terug tot de allereerste distilleerderijen op veel lokale plantages, zoals de Double Wooden”-ketel die in 1732 op de plantage Port Mourant werd geïnstalleerd, en de “Wooden Coffey”-distillatiekolom uit 1880 die afkomstig is van de plantage Enmore; beide zijn nog steeds in bedrijf in Demerara en zijn wereldwijd nog de enige in hun soort die bewaard zijn gebleven.

    Historische oorsprong:“Demerara Rums” worden al meer dan 300 jaar geroemd om het ambachtelijke rumproductieproces in de oorspronkelijke “Double Wooden”-ketel en de “Coffey”-distillatiekolommen, die in Guyana zijn uitgevonden. Rum uit Demerara wordt al meer dan 200 jaar uitgevoerd en werd onder meer geleverd aan de Britse marine, waar hij als onderdeel van het dagelijkse rantsoen werd uitgedeeld aan de zeevaarders. Sommige van deze oorspronkelijke distilleertoestellen zijn bewaard gebleven en zijn tot op heden in bedrijf.

    Dankzij de combinatie van erfgoed, natuurlijke factoren en de kunst en wetenschap van het distilleren met traditionele methoden, toestellen en menselijke expertise zijn het karakter, de kwaliteit en de reputatie van de “Demerara Rums” onaangetast gebleven.

    Reputatie: in de “Oxford English Dictionary” wordt “Demerara Rum” gedefinieerd als een rum die gemaakt is in Guyana. Totdat de praktijk in 1970 werd stopgezet, was de rum die door de Britse marine aan zeevaarders werd uitgedeeld “Demerara Rum”. In Britse wetboeken uit 1816 is een belasting op de invoer van “Demerara Rum” te vinden. In de verslagen van het Britse Lagerhuis uit de jaren 1840 werd ook al verwezen naar “Demerara Rum”. In alle goede geschiedenisboeken over rum en rumproductie zijn verwijzingen terug te vinden naar “Demerara Rum”, bijvoorbeeld in “Rum: A Global History” van Richard Foss uit 2012, en ook in Franse en Deense lijsten van kwaliteitsrums. “Rum”, een boek van Denis A. Nicol uit 2003, bevat tal van bronnen die aantonen dat “Demerara Rum” al sinds het midden van de 17e eeuw wordt geproduceerd.

    7.   EU- of nationale/regionale bepalingen

    8.   Aanvrager

    8.1.   Lidstaat, derde land of rechtspersoon/natuurlijk persoon:

    Demerara Distillers Limited, een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

    8.2.   Volledig adres (straatnaam, huisnummer, gemeente/stad en postcode, land):

    Adres: Plantation Diamond, East Bank Demerara, Georgetown, Guyana

    Tel.: +592 2656142; +592 2652089; +592 2652076

    Fax: 2+592 653367

    E-mail: info@demrum.com

    9.   Aanvullingen op de geografische aanduiding

    10.   Bijzondere etiketteringsvoorschriften

    “Demerara Rum” omvat de volgende variëteiten:

    Demerara Rum: “unblended” of “blended”, maar zonder vermenging met buiten het geografische gebied geproduceerde alcohol;

    Old Demerara Rum: rum, “unblended” of “blended”, die ten minste 2 jaar is gerijpt, zonder vermenging met buiten het geografische gebied geproduceerde alcohol;

    Cask Aged Demerara Rum: rum, “unblended” of “blended”, die ten minste 3 jaar is gerijpt;

    Special Reserve Demerara Rum: rum, “unblended” of “blended”, die ten minste 12 jaar is gerijpt;

    Grand Special Reserve Demerara Rum: rum, “unblended” of “blended”, die ten minste 25 jaar is gerijpt.

    In het hoofdvenster van het etiket moet het volgende worden vermeld:

    a)

    merknaam;

    b)

    productnaam;

    c)

    alcoholgehalte;

    d)

    netto-inhoud;

    e)

    het adres van de fabrikant;

    f)

    het land van oorsprong;

    g)

    een leeftijds- of rijpheidsattest.

    Elke fles rum heeft een etiket met een geregistreerd handelsmerk: “Demerara Rum” — afbeelding

    Image 1


    (1)  PB L 130 van 17.5.2019, blz. 1.


    Top