Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XC1118(04)

    Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

    PB C 391 van 18.11.2017, p. 14–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.11.2017   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 391/14


    Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

    (2017/C 391/09)

    Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de wijzigingsaanvraag.

    AANVRAAG TOT GOEDKEURING VAN EEN NIET-MINIMALE WIJZIGING VAN HET PRODUCTDOSSIER INZAKE BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMINGEN/BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDINGEN

    Aanvraag tot goedkeuring van een wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, eerste alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

    „PATATA DELL’ALTO VITERBESE”

    EU-nummer: PGI-IT-01038-AM01 — 5.5.2017

    BOB ( ) BGA ( X )

    1.   Aanvragende groepering en rechtmatig belang

    CO.P.VIT Soc. Coop. Agr.

    Via Rugarella 8

    01021 Acquapendente (VT)

    ITALIË

    Tel. +39 0763733264

    Fax +39 0763731064

    E-mail: info@copavit.it

    De coöperatie CO.P.VIT Soc. Coop. Agr. is bevoegd tot het indienen van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 13, lid 1, van Besluit nr. 12511 van 14 oktober 2013 van het ministerie van Landbouw-, Levensmiddelen- en Bosbouwbeleid.

    2.   Lidstaat of derde land

    Italië

    3.   Rubriek van het productdossier waarop de wijziging(en) betrekking heeft/hebben

    Naam van het product

    Beschrijving van het product

    Geografisch gebied

    Bewijs van oorsprong

    Werkwijze voor het verkrijgen van het product

    Verband

    Etikettering

    Overige: [Verpakking]

    4.   Aard van de wijziging(en)

    Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 niet als minimaal kan worden beschouwd.

    Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA waarvoor geen enig document (of gelijkwaardig document) is bekendgemaakt, die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 niet als minimaal kan worden beschouwd.

    5.   Wijziging(en)

    Beschrijving van het product

    1.

    De onderstaande zin uit artikel 2 van het productdossier en punt 3.2 van het enig document:

    „De benaming „Patata dell’Alto Viterbese” verwijst naar de knol van de soort Solanum tuberosum, verkregen uit de rassen Monalisa, Ambra, Agata, Vivaldi, Finka, Marabel, Universa, Chopin, Arizona en Agria, die worden geteeld in het in punt 3 genoemde afgebakende gebied, en die bij consumptie de volgende kenmerken vertoont:”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „De benaming „Patata dell’Alto Viterbese” verwijst naar de rijpe knollen van de soort Solanum tuberosum uit de Solanaceae-familie, verkregen door middel van pootaardappelen van aardappelrassen die zijn vermeld in de gemeenschappelijke rassenlijst voor landbouwgewassen. Zij worden geteeld in het in punt 3 genoemde afgebakende gebied en vertonen de volgende kenmerken bij consumptie:”.

    Het gebruik van andere plantenrassen die staan vermeld in de gemeenschappelijke rassenlijst voor landbouwgewassen wordt toegestaan. Door de wijziging mogen landbouwers rassen gebruiken die elk jaar ontwikkeld worden op grond van wetenschappelijk onderzoek, op voorwaarde dat de productkenmerken die bepalend zijn voor de reputatie van het product door de jaren heen, behouden blijven.

    2.

    De onderstaande zin uit artikel 5 van het productdossier:

    „Indien hele knollen worden gebruikt, mogen deze niet groter zijn dan 55 mm.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „Indien hele knollen worden gebruikt, mogen deze niet groter zijn dan 65 mm.”.

    De maximale grootte van de gebruikte pootaardappelen wordt met 10 mm verhoogd. Dankzij deze wijziging kan het productdossier worden aangepast aan de ontwikkeling die de landbouwpraktijk in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

    3.

    De onderstaande zin uit artikel 5 van het productdossier:

    „Ploegen op een diepte van minimaal 30 cm dient te gebeuren in september/oktober om de winterse regenbuien, vorst en sneeuw in staat te stellen de grootste aardkluiten op te breken, teneinde een bodemtextuur te verkrijgen die meer geschikt is voor het planten van pootaardappelen.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „Ploegen of diepwoelen op een diepte van minimaal 30 cm dient te gebeuren in de periode september-december van het aan het poten voorafgaande jaar, om de winterse regenbuien, vorst en sneeuw in staat te stellen de grootste aardkluiten op te breken, teneinde een bodemtextuur te verkrijgen die meer geschikt is voor het planten van pootaardappelen.”.

    Er wordt speciaal melding gemaakt van diepwoelen, hetgeen wordt aanbevolen voor de biologische landbouw en andere milieu- en klimaatvriendelijke landbouwpraktijken, omdat dit nuttig is voor het verwijderen van ploegzolen en het vermijden van een verarming van het organisch materiaal in de bodem.

    De periode waarin de grond bewerkt kan worden (ploegen en diepwoelen), is verlengd om tegemoet te komen aan de behoeften inzake grondbewerking die verband houden met de in de afgelopen jaren waargenomen klimaatverandering.

    4.

    De onderstaande zin uit artikel 5 van het productdossier:

    „De hoeveelheid aangewend pootgoed per hectare ligt tussen 1 000 en 1 200 kg voor doorgesneden pootaardappelen en tussen 1 800 en 3 000 kg voor hele pootaardappelen.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „De hoeveelheid aangewend pootgoed per hectare ligt tussen 800 en 1 200 kg voor doorgesneden pootaardappelen en tussen 1 500 en 3 000 kg voor hele pootaardappelen.”.

    Het minimaal te gebruiken aantal, van zowel doorgesneden als hele pootaardappelen, is verlaagd om landbouwers die geregistreerd staan in het certificeringssysteem voor de BGA „Patata dell’Alto Viterbese”, in staat te stellen nieuwe landbouwtechnieken te gebruiken die het mogelijk maken om te besparen op de aanplantkosten.

    5.

    De onderstaande zin uit artikel 5 van het productdossier:

    „De aardappel mag op hetzelfde perceel worden geteeld, nadat er gedurende een jaar andere gewassen op zijn geteeld.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „De aardappel mag op hetzelfde perceel worden geteeld, nadat er gedurende een jaar andere gewassen op zijn geteeld die niet tot de Solanaceae botanische familie behoren.”.

    De wijziging maakt duidelijk dat bij wisselbouw dient te worden afgewisseld met gewassen die niet tot de Solanaceae-familie behoren. Deze wijziging heeft tot doel plaagbestrijding te bevorderen.

    6.

    De volgende zin wordt verwijderd:

    „Plaatselijke bestrijding is toegestaan bij het inplanten van het gehele veld of van afzonderlijke ploegvoren.”.

    Plaatselijke bestrijding valt onder de geïntegreerde plaagbestrijding van de regio Lazio en is derhalve reeds verplicht voor producenten van „Patata dell’Alto Viterbese” krachtens de toepasselijke specificaties.

    7.

    De onderstaande zin uit artikel 5 van het productdossier:

    „Kort na de opkomst dient de akker te worden geschoffeld en vervolgens te worden aangeaard.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „Kort na de opkomst dient de akker te worden geschoffeld en vervolgens ten minste één maal te worden aangeaard.”.

    Er wordt speciaal melding gemaakt van het meer dan eens aanaarden. De wijziging waarborgt een verbeterde onkruidbeheersing.

    8.

    De onderstaande zin uit artikel 5 van het productdossier en punt 3.6 van het enig document:

    „Na een tweede selectie, die handmatig of mechanisch mag worden gedaan, wordt het product in geozoniseerd water gedompeld om het oxidatieproces te vertragen.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „Na een tweede selectie, die handmatig of mechanisch mag worden gedaan, wordt het product in een speciale oplossing gedompeld om het oxidatieproces te vertragen.”.

    Rekening houdend met technologische ontwikkelingen stelt de wijziging verpakkers in staat om alternatieven voor geozoniseerd water te gebruiken om oxidatie van de aardappelen te vertragen.

    Verband

    9.

    De onderstaande zin uit artikel 6 van het productdossier en punt 5.1 van het enig document:

    „Het is een zure bodem met een pH tussen 5,0 en 6,5, die goed geschikt is voor de aardappelteelt omdat die een zure bodem goed verdraagt, met een hoog gehalte aan kalium (tussen 600 en 1 000 ppm) en micro-elementen.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „Het is een lichtzure tot licht alkalische bodem met een pH tussen 5,5 en 7,5, die goed geschikt is voor de aardappelteelt omdat die een zure bodem goed verdraagt, met een hoog gehalte aan kalium (tussen 600 en 1 300 ppm) en micro-elementen.”.

    De beschrijving van de chemische eigenschappen van de bodem is gewijzigd op grond van analyses die zijn uitgevoerd op de velden van telers van „Patata dell’Alto Viterbese”. De wijziging is niet van invloed op de productkenmerken, die ongewijzigd blijven, noch op de reputatie van de BGA die het belangrijkste verband vormt tussen het product en het geografisch gebied.

    Overige

    Verpakking

    10.

    De onderstaande alinea’s van artikel 8 van het productdossier en van punt 3.6 van het enig document:

    „Als verse aardappel:

    vertbag- en girsacverpakkingen, zakken en kartonnen dozen van: 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg en 5 kg;

    net van: 1 kg, 1,5 kg, 2 kg en 2,5 kg;

    zak van: 2,5 kg, 3 kg, 4 kg, 5 kg en 10 kg;

    kartonnen doos van: 5 kg, 10 kg, 12,5 kg, 15 kg, 20 kg en 25 kg;

    houten krat van: 12,5 kg, 15 kg, 18 kg, 20 kg en 25 kg;

    mand van: 10 kg, 12,5 kg, 15 kg, 20 kg en 25 kg.”

    „Vierde gamma:

    verzegelde doorzichtige plastic zakken voor voedsel onder gecontroleerde atmosfeer van 0,5 kg, 1,0 kg, 2 kg, 5 kg en 10 kg;

    verzegelde en vacuümverpakte doorzichtige plastic zakken voor voedsel van 0,5 kg, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 5 kg en 10 kg;

    verzegelde doorzichtige plastic zakken voor voedsel waarin het product in water wordt bewaard met een uitlekgewicht van 0,5 kg, 1 kg, 2 kg, 5 kg en 10 kg.”

    worden vervangen door:

    „Als verse aardappel:

    vertbag- en girsacverpakkingen, zakken en kartonnen dozen, netten, zakken, houten kratten en manden van 1 kg tot 25 kg.”

    „Vierde gamma:

    verzegelde doorzichtige plastic zakken voor voedsel onder gecontroleerde atmosfeer van 0,5 kg tot 10 kg;

    verzegelde en vacuümverpakte doorzichtige plastic zakken voor voedsel van 0,5 kg tot 10 kg;

    verzegelde doorzichtige plastic zakken voor voedsel waarin het product in water wordt bewaard met een uitlekgewicht van 0,5 kg tot 10 kg.”.

    De wijziging behelst een hergroepering van de belangrijkste soorten verpakkingen, die elk gewicht tussen 1 kg en 25 kg toelaat voor verse aardappelen en tussen 0,5 kg en 10 kg voor aardappelen bestemd voor het vierde gamma, om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de markt.

    11.

    De onderstaande zin uit artikel 8 van het productdossier en punt 3.6 van het enig document:

    „Bulkverkoop is niet toegestaan, tenzij elke afzonderlijke knol van een etiket wordt voorzien overeenkomstig de in dit artikel vastgelegde voorschriften.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „Bulkverkoop is niet toegestaan.”.

    De voorwaarden inzake bulkverkoop worden ingetrokken aangezien bulkverkoop in de praktijk niet voorkomt.

    ENIG DOCUMENT

    „PATATA DELL’ALTO VITERBESE”

    EU-nummer: PGI-IT-01038-AM01 — 5.5.2017

    BOB ( ) BGA ( X )

    1.   Naam/namen [van de BOB of de BGA]

    „Patata dell’Alto Viterbese”

    2.   Lidstaat of derde land:

    Italië

    3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

    3.1.   Productcategorie

    Categorie 1.6. Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

    3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

    De benaming „Patata dell’Alto Viterbese” verwijst naar de rijpe knollen van de soort Solanum tuberosum uit de Solanaceae-familie, verkregen door middel van pootaardappelen van aardappelrassen die zijn vermeld in de gemeenschappelijke rassenlijst voor landbouwgewassen. Zij worden geteeld in het afgebakende gebied en vertonen de volgende kenmerken bij consumptie:

    Fysische eigenschappen:

    vorm: regelmatig ovaal of langwerpig ovaal,

    grootte: tussen 40 en 75 mm,

    schil: geel, glad,

    vruchtvlees: geel,

    eetbaar gedeelte: ten minste 97 %.

    Voor de aardappelen die bestemd zijn voor het vierde gamma (gewassen, gesneden, verpakte groenten) is geen maximale of minimale vorm of grootte vastgelegd. Zij worden geschild en gesneden volgens de vraag van de markt aangeboden.

    Chemische eigenschappen (per 100 gram eetbaar deel van de aardappel):

    vochtgehalte: tussen 75 en 85 %,

    zetmeel: ten minste 10 g.

    Kwaliteitsmarges

    Onregelmatigheden van maximaal 3 mm worden als oppervlakkig beschouwd en niet in aanmerking genomen, behalve in geval van wratziekte en gebreken die meer dan 15 % van het oppervlak van de knol bedekken.

    In iedere voor de markt bestemde verpakking zijn de volgende kwaliteitsmarges toegestaan:

    uitwendige gebreken van de knol:

    onrijp, niet gaaf, rimpelig en misvormd: 1 % van het gewicht,

    groen geworden: 3 % van het gewicht,

    wratziekte: 3 % van het gewicht,

    mechanische kneuzingen: 3 % van het gewicht,

    aantastingen door schimmelziekten: 2 % van het gewicht,

    inwendige gebreken van de knol:

    roestvlekken: 3 % van het gewicht,

    onderhuidse vlekken: 5 % van het gewicht,

    hol vanbinnen: 3 % van het gewicht,

    gebreken ten gevolge van de verwerking:

    vastklevende aarde: 1 % van het gewicht,

    losse aarde en andere onzuiverheden: 0 % van het gewicht.

    De kwaliteitsmarges mogen in geen geval meer dan 10 % van het totale gewicht bedragen. Vreemde geuren en smaken zijn nooit toegestaan.

    Verpakte producten van het vierde gamma mogen op maximaal 5 % van het gewicht vlekken vertonen.

    Marges inzake de grootte

    De verpakkingen van het product voor de verse markt mogen 5 % knollen bevatten die groter of kleiner zijn dan de vastgestelde grootte.

    3.3.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

    3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

    Alle handelingen voor de teelt van de „Patata dell’Alto Viterbese” moeten plaatsvinden in het in punt 4 afgebakende geografische productiegebied.

    3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

    Het product kan direct als zodanig worden verkocht of in donkere koelruimten worden opgeslagen bij een temperatuur tussen 5 en 8 °C en een relatieve vochtigheid van 88 tot 93 %. De knollen mogen niet langer dan negen maanden in de koelruimten verblijven.

    De aardappelen mogen met kiemremmers in gasvorm worden behandeld.

    Behandeling van het vierde gamma.

    De aardappelen worden met water gewassen om ze te ontdoen van aarde en andere onzuiverheden.

    Vervolgens worden ze mechanisch geschild en een eerste keer geselecteerd om niet voor consumptie geschikte knollen en eventueel nog aanwezige onzuiverheden (stenen, plantaardig materiaal enz.) te verwijderen.

    Daarna wordt het product gesneden of verder verwerkt als hele aardappel.

    Na een tweede selectie, die handmatig of mechanisch mag worden gedaan, wordt het product in een speciale oplossing gedompeld om het oxidatieproces te vertragen.

    Vervolgens wordt het gewogen en in levensmiddelenverpakkingen verpakt.

    De „Patata dell’Alto Viterbese” moet op de volgende wijze worden verpakt:

    Als verse aardappel:

    vertbag- en girsacverpakkingen, zakken en kartonnen dozen, netten, zakken, houten kratten en manden van 1 kg tot 25 kg.

    Vierde gamma:

    verzegelde doorzichtige plastic zakken voor voedsel onder gecontroleerde atmosfeer van 0,5 kg tot 10 kg; verzegelde en vacuümverpakte doorzichtige plastic zakken voor voedsel van 0,5 kg tot 10 kg; verzegelde doorzichtige plastic zakken voor voedsel waarin het product in water wordt bewaard met een uitlekgewicht van 0,5 kg tot 10 kg; verzegelde doorzichtige plastic emmers voor voedsel waarin het product in water wordt bewaard van 5 kg en 10 kg.

    Bulkverkoop is niet toegestaan.

    3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

    Op het op de verpakkingen aan te brengen etiket moet, naast het EU-logo en de wettelijk verplichte vermeldingen en informatie, de aanduiding: „Patata dell’Alto Viterbese” gevolgd door de afkorting IGP (BGA) of de woorden „Indicazione Geografica Protetta” (beschermde geografische aanduiding) zijn aangebracht; de toevoeging van iedere kwalificatie waarin niet uitdrukkelijk is voorzien, is verboden.

    4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

    Het gebied van de BGA, in de provincie Viterbo, bestrijkt de volgende gemeenten: Acquapendente, Bolsena, Gradoli, Grotte di Castro, Latera, Onano, S. Lorenzo Nuovo, Valentano en Proceno.

    5.   Verband met het geografische gebied

    Het productiegebied van de „Patata dell’Alto Viterbese” BGA bevindt zich ten noorden van Lazio, in de provincie Viterbo, tussen het meer van Bolsena en de provincies Umbrië en Toscane. Het hele gebied, dat zich in het Vulsinische vulkaancomplex bevindt, wordt gekenmerkt door een bodem van vulkanische oorsprong, die rijk is aan kalium, en een microklimaat onder invloed van het meer van Bolsena. De bodemgesteldheid van het gebied, met bepaalde bijzonderheden zoals de aanwezigheid van lava- en pyroclastische formaties evenals een zuivere zandige textuur met een grote doorlatendheid en een lage dichtheid, wordt voornamelijk bepaald door de vulkanische oorsprong ervan. Het is een lichtzure tot licht alkalische bodem met een pH tussen 5,5 en 7,5, die goed geschikt is voor de aardappelteelt omdat die een zure bodem goed verdraagt, met een hoog gehalte aan kalium (tussen 600 en 1 300 ppm) en micro-elementen.

    De klimatologische omstandigheden worden beïnvloed door het meer van Bolsena, een groot waterbekken dat, als de temperatuur stijgt, zorgt voor een microklimaat dat bijzonder gunstig is voor de teelt van de „Patata dell’Alto Viterbese”. De neerslag in het gebied bedraagt gemiddeld 850 tot 1 200 mm per jaar en valt vooral in het voor- en het najaar, terwijl het in de zomer meestal droog is. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert van 13,5 °C tot 15,5 °C. De homogeniteit van de bodemgesteldheid en de klimatologische omstandigheden wordt bevestigd door de „Carta del fitoclima del Lazio”, de fytoklimatologische kaart van de provincie, waarop het productiegebied van de BGA „Patata dell’Alto Viterbese” één streek vormt: Regione Mesaxerica, Termitipo collinare superiore (submontano), Ombrotipo iperumido inferiore.

    De „Patata dell’Alto Viterbese” wordt gekenmerkt door:

    de heldere kleur van het geheel gele vruchtvlees;

    de egale kleur van de schil, die vrij van beschadigingen is;

    een intense, aangename smaak;

    een zeer groot scala aan culinaire toepassingen.

    De kenmerken van de „Patata dell’Alto Viterbese” BGA worden bepaald door de teeltomstandigheden (bodem, klimaat, teelttechniek, wijze van opslag), zodat er een duidelijk verband tussen het product en het productiegebied bestaat. Het uitgesproken karakter van het product heeft te maken met de chemische samenstelling, de pH, en de aanwezigheid van sporenelementen en mineralen in de bodem, in combinatie met de nabijheid van het meer van Bolsena. In het voorjaar (april/mei), wanneer de vegetatieve ontwikkeling van de aardappel begint, liggen de temperaturen in het gebied tussen 12 en 14,5 °C, wat ideaal is voor deze fysiologische fasen van de plant. In de zomer stijgt de temperatuur van het gebied onder invloed van het meer van Bolsena geleidelijk van 17 °C tot ongeveer 24 °C in juli; in deze periode wordt de biologische cyclus van de aardappel voltooid en wordt de knol volledig rijp. Door de optimale klimatologische omstandigheden van het gebied (temperatuur onder 24 °C) is een betere migratie van koolhydraten en mineralen naar de knollen van de plant mogelijk. In augustus wordt, door de afwezigheid van neerslag (jaarlijks gemiddelde tussen 800 en 1 200 mm) in combinatie met hoge temperaturen (uitschieters tot 30 °C), de rijping of senescentie bevorderd. Daarnaast zorgt de droogte tijdens het rooien van het product voor kwaliteitskenmerken als de egale kleur van de schil en het algemene uiterlijk van de knol (de regen veroorzaakt aantastingen in de schil, die zich voordoen als donkere plekken).

    Alle kenmerken van de „Patata dell’Alto Viterbese” die het gevolg zijn van de interactie met de omgeving, hebben het product een zekere faam bezorgd, zoals blijkt uit een reeks teruggevonden documenten (begeleidende goederenbrieven, rekeningen enz.) welke getuigen van het historische, culturele en sociale verband tussen het product en het gebied. Sinds het begin van de twintigste eeuw getuigen gespecialiseerde tijdschriften, foto’s, verhalen van lokale auteurs en films van de aanwezigheid van de „Patata dell’Alto Viterbese”. De huidige reputatie van de „Patata dell’Alto Viterbese” wordt bevestigd in talloze publicaties, artikelen en recepten. Tot de belangrijkste publicaties behoren twee werken van de Comunitá Montana Alta Tuscia Laziale, te weten „L’alta Tuscia nel Piatto — Guida ai Sapori e ai Saperi dell’Alta Tuscia” (2008) en „I Prodotti Agroalimentari Tipici Dell’alta Tuscia” (2001), waarin de benaming „Patata dell’Alto Viterbese”, die wordt genoemd als een typisch product van dit gebied, het onderwerp is van een apart hoofdstuk waarin de smaakkenmerken van de aardappel en het gebruik ervan in lokale recepten worden beschreven. De „Patata dell’Alto Viterbese” wordt ook genoemd in het kader van het oenologisch-gastronomisch evenement „Golosando tra le Specialità della Comunità Montana Alta Tuscia Laziale”, dat op 9 oktober 2004 in Orvieto plaatsvond. Een hoofdstuk van de gids „Tuscia a tavola — ricette, curiosità, prodotti tradizioni gastronomiche della provincia di Viterbo” van Italo Arieti (ed. Primaprint editori in Viterbo VI edizione, 2005) is gewijd aan de „Patata dell’Alto Viterbese”. Ook in een artikel van het tijdschrift „Informatore Agrario”: „Ma quante belle patate … viaggio in Italia tra le patate di grande tradizione” (blz. 22 tot 27, november-december 2008) wordt de aardappel geroemd als een typisch product van Lazio. Tevens wordt gewezen op reclameboodschappen op het internet, waar de „Patata dell’Alto Viterbese” wordt aangeprezen als een ideaal product voor de bereiding van gnocchi vanwege zijn melige textuur. Het belang van het product in lokale gebruiken komt tot uiting in de traditionele feesten, van de „Sagra degli Gnocchi” die in 1977 voor het eerst plaatsvond in S. Lorenzo Nuovo, tot de „Sagra della Patata” die sinds 1985 plaatsvindt in de gemeente Grotte di Castro en waaraan de plaatselijke bevolking actief deelneemt. Voorts kan worden gewezen op de reclamecampagne voor het product „Patata dell’Alto Viterbese” die door de lokale boerencoöperaties werd gevoerd tijdens de tuindersbeurs met cultivars en experimentele rassen, die in 2001 voor de vijfde maal is gehouden. Het culturele verband wordt ook duidelijk door het veelvuldige gebruik van de aardappel in talrijke andere typische recepten van traditionele streekgerechten zoals de „Minestra con l’orloge” (soep), zo genoemd vanwege de manier waarop de aardappelen worden gesneden, de „Pasta e patate” (pasta en aardappelen), een sober gerecht in de boerentraditie van de Alto Viterbese en de „Frittata di patate” („aardappelomelet”), die zonder eieren wordt bereid.

    Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

    (Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

    De bevoegde instantie heeft de nationale bezwaarprocedure gestart door de aanvraag tot erkenning van de BGA „Patata dell’Alto Viterbese” in het „Staatsblad van de Italiaanse Republiek” nr. 66 van 20 maart 2017 bekend te maken.

    De geconsolideerde tekst van het productdossier kan worden geraadpleegd op

    http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    of

    via de startpagina van het ministerie van Landbouw, Levensmiddelen- en Bosbouwbeleid (www.politicheagricole.it), door te klikken op „Prodotti DOP e IGP” (rechtsboven op het scherm), vervolgens op „Prodotti DOP, IGP e STG” (links op het scherm) en ten slotte op „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.


    (1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.


    Top