Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2015/249/11

    Oproep tot het indienen van voorstellen — EACEA 25/15 — EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp: inzet van EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp, met inbegrip van stages voor junior professionals en capaciteitsopbouw en/of technische ondersteuning voor uitvoeringsorganisaties

    PB C 249 van 30.7.2015, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.7.2015   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 249/8


    OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN — EACEA 25/15

    EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp: inzet van EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp, met inbegrip van stages voor junior professionals en capaciteitsopbouw en/of technische ondersteuning voor uitvoeringsorganisaties

    (2015/C 249/11)

    1.   Doelstellingen

    Het doel van de oproep tot inzet is het selecteren, voorbereiden en inzetten van junior en senior vrijwilligers die bijdragen aan vergroting van de capaciteit van de Unie om op behoeften gebaseerde humanitaire hulp te verlenen en de capaciteit en weerstand van kwetsbare en door rampen getroffen gemeenschappen in derde landen te vergroten door middel van paraatheid bij rampen, vermindering van het risico op rampen en versterking van de relatie tussen noodhulp, rehabilitatie en ontwikkeling. Voorts wordt met de oproep beoogd de capaciteit te vergroten van uitzendende en ontvangende uitvoerende organisaties die deelnemen of voornemens zijn deel te nemen aan het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp.

    De Europese Commissie verwacht met deze oproep de volgende resultaten te bereiken:

    inzet van 100 junior en 250 senior professionals in gemeenschappen in kwetsbare en door rampen getroffen derde landen;

    voor 100 junior professionals: de mogelijkheid om deel te nemen aan een stage in Europa alvorens te worden ingezet;

    de uit hoofde van deze oproep gefinancierde projecten leveren synergieën en complementariteit met door de EU gefinancierde acties op het gebied van humanitaire hulp of civiele bescherming in de desbetreffende landen/regio's en dragen meer in het bijzonder bij tot:

    vergroting van de capaciteit van ontvangende en technische ondersteuning van uitzendende organisaties,

    opbouw van herstelcapaciteit en risicobeheersing van rampen in kwetsbare, fragiele of door rampen getroffen landen en vergeten crises, waaronder acties in de volgende stadia:

    preventie van rampen,

    paraatheid bij rampen,

    vermindering van het risico op rampen,

    herstel van natuur- en door de mens veroorzaakte rampen;

    vergroting van de capaciteit van ten minste 15 uitzendende en 300 ontvangende organisaties en plaatselijke gemeenschappen op het gebied van:

    hulpmiddelen en methoden voor het beoordelen van risico's en behoeften op plaatselijk niveau in alle stadia van de risicobeheersingscyclus,

    andere gebieden waar capaciteit wordt opgebouwd zijn onder meer:

    risicobeheersing van, paraatheid bij en respons op rampen alsmede de relatie tussen noodhulp, rehabilitatie en ontwikkeling,

    beheer van vrijwilligerswerk in overeenkomst met de normen en procedures voor het beheer van kandidaat-vrijwilligers en EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp,

    versterking van vrijwilligerswerk in derde landen,

    capaciteit, waaronder administratieve capaciteit, bij het verkrijgen van certificering,

    opbouw van partnerschappen met het oog op gezamenlijke projecten in het kader van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp,

    het overbrengen van de in de Europese consensus betreffende humanitaire hulp overeengekomen humanitaire waarden van de Unie en het beter onder de aandacht brengen en zichtbaarder maken van de humanitaire hulp die zij verleent.

    2.   Beschikbare begroting

    De totale begroting voor de medefinanciering van projecten in het kader van deze oproep tot het indienen van voorstellen wordt geraamd op 8 400 000 EUR.

    De maximumsubsidie voor ieder project bedraagt 700 000 EUR. Subsidieaanvragen voor een bedrag van minder dan 60 000 EUR komen niet voor financiering in aanmerking.

    Het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (EACEA) verwacht 25 voorstellen te zullen financieren.

    Het Agentschap behoudt zich het recht voor niet alle beschikbare middelen uit te keren.

    3.   Organisaties die in aanmerking komen

    Alle organisaties (aanvragers en partners) die betrokken zijn bij een aanvraag in het kader van deze oproep en die handelen als uitzendende of ontvangende organisatie zijn gecertificeerd in het kader van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp.

    De aanvragers zijn in het kader van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp gecertificeerde organisaties.

    De partners zijn in het kader van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp gecertificeerde uitzendende of ontvangende organisaties.

    Projectvoorstellen waaraan wordt deelgenomen door uitzendende en ontvangende organisaties die zich vóór de uiterste termijn voor het indienen van aanvragen (paragraaf 8) hebben aangemeld voor certificering, worden opgenomen in de geschiktheidstoets en evaluatie. De selectie van deze projectvoorstellen is evenwel afhankelijk van het resultaat van het certificeringsproces.

    Aanvragende en partnerorganisaties worden hierna „het consortium” genoemd.

    Wanneer gecertificeerde uitzendende en gecertificeerde ontvangende organisaties een consortium vormen, kunnen zij andere organisaties die gespecialiseerd zijn in werkterreinen die van belang zijn voor de doelstellingen of projectmaatregelen, als partners opnemen om een beroep te doen op hun specifieke deskundigheid (artikel 8, lid 3, van de gedelegeerde verordening (1)).

    De uitzendende en ontvangende organisaties kunnen als samenwerkingspartners ook andere organisaties opnemen die gespecialiseerd zijn in werkterreinen die van belang zijn voor de doelstelling van de actie. Dergelijke samenwerkingspartners vervullen daadwerkelijk een rol in de actie. Zij zijn niet contractueel verbonden met de Commissie en hoeven niet te voldoen aan de in deze paragraaf vermelde geschiktheidscriteria. Het kunnen bijvoorbeeld particuliere organisaties met winstoogmerk zijn. Deze samenwerkingspartners moeten op het elektronisch formulier worden vermeld.

    Partners dienen een volmacht in, ondertekend door een persoon die bevoegd is tot het aangaan van wettelijke verbintenissen, waarmee zij de aanvrager machtigen namens hen te handelen.

    Bij ieder project zijn ten minste drie gecertificeerde uitzendende organisaties uit drie verschillende landen en drie gecertificeerde ontvangende organisaties betrokken.

    4.   Subsidiabele activiteiten

    Deze oproep tot het indienen van voorstellen omvat twee trajecten:

    A.

    stages en de inzet van junior professionals,

    B.

    inzet van senior professionals en/of gezamenlijke inzet van junior en senior professionals.

    Voor projecten die vallen onder traject A kan de stageperiode van de kandidaat-vrijwilligers worden gebruikt om de behoeftenevaluatie nader vorm te geven en de ontvangende organisaties voor de inzet in kaart te brengen.

    Voor projecten vallen die onder traject B kunnen de ontvangende organisaties dienen als centra voor de uitvoering van capaciteitsopbouwactiviteiten op lokaal, regionaal of landelijk niveau.

    Activiteiten die in het kader van deze oproep worden gesteund zijn bijvoorbeeld de volgende:

    1.

    werving, selectie en voorbereiding van EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp;

    2.

    stages;

    3.

    inzet;

    4.

    activiteiten gericht op capaciteitsopbouw en technische ondersteuning, waaronder:

    studie- en afbakeningsbezoeken/inventarisatie en analyse,

    seminars/workshops/conferenties,

    meeloopstages/praktijktraining,

    uitwisseling van medewerkers/twinningprogramma's,

    toezicht en evaluatie,

    beoordeling van de organisatie,

    begeleiding en mentorschap,

    gezamenlijke bezinningssessies/teambuilding,

    cursussen/trainingen voor trainers,

    leren op afstand/webinars/Massive Open Online Courses (MOOC),

    advieswerk,

    uitwisseling van goede praktijken/intercollegiaal leren,

    simulatieoefeningen/responsbeoordelingen;

    5.

    activiteiten gericht op het werven van onlinevrijwilligers en vrijwilligers onder medewerkers ter ondersteuning van de acties van de EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp;

    6.

    communicatieactiviteiten op basis van de richtlijnen en minimumvereisten van het Communicatieplan van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp.

    Projecten die vallen onder traject B moeten ook een component hebben die voorziet in capaciteitsopbouw en/of technische ondersteuning. Ten minste 15 % van de subsidiabele directe kosten bestaat uit kosten van activiteiten in het kader van capaciteitsopbouw en/of technische ondersteuning.

    5.   In aanmerking komende deelnemers

    De volgende personen die ten minste 18 jaar oud zijn kunnen zich aanmelden als kandidaat-vrijwilliger:

    burgers van de Europese Unie, en

    onderdanen van derde landen die langdurig in een lidstaat verblijven.

    De volgende personen kunnen kandidaat-vrijwilliger zijn:

    junior professionals, met name recent afgestudeerden met minder dan vijf jaar werkervaring en minder dan vijf jaar ervaring in de humanitaire hulpverlening, en

    senior professionals met vijf jaar werkervaring in een verantwoordelijke functie of als deskundige.

    Kandidaat-vrijwilligers die de standaardopleiding van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp met succes hebben afgerond en positief zijn beoordeeld kunnen als EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp worden beschouwd en komen in aanmerking om te worden ingezet.

    Verder dienen kandidaat-vrijwilligers van wie wordt verlangd dat zij stage lopen deze stage met een positieve beoordeling af te ronden.

    6.   Locatie en tijdsbestek van subsidiabele activiteiten

    Stages die voorafgaan aan de inzet (alleen voor junior professionals) moeten plaatsvinden in een van de deelnemende lidstaten van de EU, waar mogelijk in een ander land dan het land van oorsprong van de professional, en mogen niet langer dan zes maanden duren.

    De duur van de inzet van junior professionals is minimaal zes maanden en maximaal anderhalf jaar. De duur van de inzet van senior professionals is minimaal één maand en maximaal anderhalf jaar.

    Wanneer de capaciteitsopbouw of technische ondersteuning rechtstreeks door EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp wordt verzorgd, zijn deze vrijwilligers senior professionals en/of hebben zij een gedegen staat van dienst op het gebied van capaciteitsopbouw.

    Aan de hand van een methodologie en kader voor behoeftenevaluatie is voor 2015 een lijst van prioritaire derde landen opgesteld voor capaciteitsopbouw en technische ondersteuning. Zie hiervoor de volgende link: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

    De capaciteitsopbouw en technische ondersteuning kunnen ook in andere landen dan de partnerlanden plaatsvinden, mits die landen zijn opgenomen op de voornoemde lijst van prioritaire landen.

    De projecten moeten aanvangen tussen 1 april 2016 en 31 juli 2016 en mogen niet langer duren dan 24 maanden.

    Aanvragen voor projecten met een kortere of langere beoogde looptijd dan gespecificeerd in deze oproep tot het indienen van voorstellen worden niet aanvaard.

    De maximale looptijd kan niet worden verlengd.

    7.   Gunningscriteria

    In aanmerking komende aanvragen worden op grond van de volgende criteria beoordeeld:

    relevantie van het project (maximaal 30 punten),

    kwaliteit van het project met betrekking tot ontwerp en uitvoering (maximaal 30 punten),

    kwaliteit en relevantie van de partnerschaps- en samenwerkingsafspraken (maximaal 20 punten),

    effect en verspreiding (maximaal 20 punten).

    Projecten die een score behalen van minder dan 60 punten komen niet in aanmerking voor financiering.

    8.   Uiterste termijn voor het indienen van aanvragen

    Subsidieaanvragen moeten worden gesteld in een van de officiële EU-talen en met gebruikmaking van het daarvoor bestemde elektronische formulier (e-formulier). De e-formulieren zijn verkrijgbaar op het volgende internetadres: https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en

    Het volledig ingevulde elektronische aanvraagformulier moet worden ingediend vóór 12.00 uur 's middags (Brusselse tijd) op 30 oktober 2015.

    De aanvraag kan niet meer worden gewijzigd nadat de uiterste indieningstermijn is verstreken. Mocht er echter behoefte zijn aan een nadere toelichting op bepaalde aspecten of correctie van schrijffouten, dan kan de EACEA daartoe gedurende het beoordelingsproces contact opnemen met de aanvrager.

    Aanvragen die worden verzonden per post, fax of e-mail worden niet geaccepteerd.

    In het kader van deze oproep tot het indienen van voorstellen mag een en dezelfde aanvrager niet meer dan één projectvoorstel indienen.

    9.   Aanvullende informatie

    Aanvragen moeten voldoen aan de bepalingen van de richtlijnen voor aanvragers — Oproep tot het indienen van voorstellen EACEA/25/15, moeten worden ingediend met behulp van het e-formulier dat voor dit doel wordt verstrekt, en de vereiste bijlagen bevatten.

    Bedoelde documenten zijn te vinden op het volgende internetadres:

    https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

    Bij vragen kunt u contact opnemen met: EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


    (1)  Gedelegeerde Verordening (EU) Nr. 1398/2014 van de Commissie van 24 oktober 2014 tot vaststelling van normen inzake kandidaat-vrijwilligers en EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp (PB L 373 van 31.12.2014, blz. 8).


    Top