EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(36)

Verslag over de jaarrekening van het Europees GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2012 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

PB C 365 van 13.12.2013, p. 261–267 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.12.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 365/261


VERSLAG

over de jaarrekening van het Europees GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2012 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

2013/C 365/36

INLEIDING

1.

Het Europees Agentschap voor het wereldwijde satellietnavigatiesysteem (Global Navigation Satellite System — GNSS) (hierna „Agentschap” ofwel „GSA”), dat per 1 september 2012 werd verplaatst van Brussel naar Praag (1), werd opgericht bij Verordening (EU) nr. 912/2010 van het Europees Parlement en de Raad (2) tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1321/2004 van de Raad (3) en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 683/2008 (4) om de openbare belangen in verband met de Europese GNSS-programma’s te behartigen en als bevoegd agentschap voor het programma op te treden gedurende de stationerings- en exploitatiefase van het Galileo-programma. Bij Verordening (EG) nr. 683/2008 van het Europees Parlement en de Raad werden de verantwoordelijkheden van het Agentschap beperkt tot de controle van de veiligheid van de Galileo-systemen en de voorbereiding van de commercialisering ervan (5).

TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

2.

De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat cijferanalyses, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële beheersingsmaatregelen van de toezicht- en controlesystemen van het Agentschap. Hierbij komt nog controle-informatie afkomstig uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de „management representations”.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) controleerde de Rekenkamer:

a)

de jaarrekening van het Agentschap, die bestaat uit de financiële staten (6) en de verslagen over de uitvoering van de begroting (7) betreffende het per 31 december 2012 afgesloten begrotingsjaar;

b)

de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

De verantwoordelijkheid van de leiding

4.

Overeenkomstig de artikelen 33 en 43 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 van de Commissie (8) is de leiding verantwoordelijk voor het opstellen en de getrouwe weergave van de jaarrekening van het Agentschap, alsmede voor de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen:

a)

De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de jaarrekening van het Agentschap omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een internebeheersingssysteem met betrekking tot de opstelling en de getrouwe weergave van financiële staten die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevatten, het kiezen en toepassen van adequate grondslagen voor financiële verslaglegging op basis van de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (9) en het maken van boekhoudkundige schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn. De directeur keurt de jaarrekening van het Agentschap goed nadat de rekenplichtige deze heeft voorbereid op basis van alle beschikbare gegevens en een toelichting bij de jaarrekening heeft opgesteld waarin hij onder meer verklaart dat hij redelijke zekerheid heeft dat deze op alle materiële punten een getrouw beeld geeft van de financiële positie van het Agentschap.

b)

De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en de inachtneming van het beginsel van goed financieel beheer omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een doeltreffend en doelmatig internebeheersingssysteem, waarbij ook naar behoren toezicht wordt uitgeoefend en passende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van onregelmatigheden en fraude en, indien nodig, rechtsvervolging wordt ingesteld om onverschuldigd betaalde of verkeerd gebruikte middelen terug te vorderen.

De verantwoordelijkheid van de controleur

5.

De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (10) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De Rekenkamer verricht haar controle overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van het Agentschap geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

6.

De controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat is gebaseerd op de inschatting van de risico's op afwijkingen van materieel belang in de rekeningen en op niet-conformiteit van materieel belang van de onderliggende verrichtingen met vereisten uit de regelgeving van de Europese Unie, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risico-inschatting kijkt de controleur naar de internebeheersingsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen, en zet hij controleprocedures op die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Bij de controle worden tevens de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en de redelijkheid van de boekhoudkundige schattingen beoordeeld, evenals de algehele presentatie van de rekeningen.

7.

De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor haar betrouwbaarheidsverklaring.

Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

8.

Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van het Agentschap op alle materiële punten een getrouw beeld van zijn financiële situatie per 31 december 2012 en van de resultaten van zijn verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van zijn financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels.

Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

9.

Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening betreffende het per 31 december 2012 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

10.

De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

OPMERKING OVER HET BEGROTINGSBEHEER

11.

Het globale niveau van vastgelegde kredieten was bijna 100 % voor alle titels. Het bedrag aan overdrachten van vastgelegde kredieten was met 1,7 miljoen euro (38 %) echter relatief hoog voor titel II (administratieve uitgaven). Dit was deels te wijten aan gebeurtenissen buiten de controle van het Agentschap, zoals de verplaatsing van zijn zetel naar Praag in september 2012 (0,4 miljoen euro) en de oprichting van het Galileo-centrum voor beveiligingscontrole (0,4 miljoen euro), waardoor bepaalde goederen en diensten in het laatste kwartaal van het jaar geleverd moesten worden. Daarnaast werd 0,7 miljoen euro in november 2012 overgeschreven van titel I (personeelsuitgaven) naar titel II en werd een aantal contracten inzake IT- en juridische diensten die in het werkprogramma 2013 waren opgenomen, in december 2012 ondertekend.

ANDERE OPMERKING

12.

De Rekenkamer ontdekte in de gecontroleerde wervingsprocedures de volgende tekortkomingen, die van invloed zijn op de doorzichtigheid en de gelijke behandeling: er werden geen minimaal vereiste scores vastgesteld voor toelating tot de schriftelijke tests en de sollicitatiegesprekken of voor opname in de lijst van geschikte kandidaten; in de kennisgeving van vacature werd niets bepaald over de mogelijkheid van beroep voor afgewezen kandidaten.

FOLLOW-UP VAN DE OPMERKINGEN VAN HET VOORGAANDE JAAR

13.

Bijlage I bevat een overzicht van de corrigerende maatregelen die zijn getroffen naar aanleiding van de opmerkingen van de Rekenkamer van het voorgaande jaar.

Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Louis GALEA, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 24 september 2013.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  Besluit 2010/803/EU in onderlinge overeenstemming genomen door de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten (PB L 342 van 28.12.2010, blz. 15).

(2)  PB L 276 van 20.10.2010, blz. 11.

(3)  PB L 246 van 20.7.2004, blz. 1.

(4)  PB L 196 van 24.7.2008, blz. 1.

(5)  Ter informatie geeft bijlage II een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Agentschap.

(6)  Deze omvatten de balans en de economische resultatenrekening, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van belangrijke grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

(7)  Deze omvatten de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

(8)  PB L 357 van 31.12.2002, blz. 72.

(9)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, indien relevant, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

(10)  Artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1).


BIJLAGE I

Follow-up van de opmerkingen van het voorgaande jaar

Jaar

Opmerking van de Rekenkamer

Status van de corrigerende maatregel

(Afgerond / Loopt nog / Nog af te handelen / N.v.t.)

2011

Bij de door een extern accountantskantoor voor het Agentschap verrichte controles achteraf van in voorgaande jaren gedane subsidiebetalingen krachtens het zesde kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling (KP6) (1) rezen vaak vragen over de kostendeclaraties door de begunstigden. Eind 2011 werden de ter discussie staande bedragen geschat op 1,7 miljoen euro ofwel 5 % van de gecontroleerde subsidies.

Afgerond

2011

In 2011 deed het Agentschap subsidiebetalingen krachtens het zevende kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling (KP7) voor een bedrag van 5,8 miljoen euro. Ter verificatie van de door de begunstigden (particuliere en openbare entiteiten die onderzoek verrichten) opgegeven uitgaven onderzoekt het Agentschap wel de redelijkheid daarvan, maar vraagt het doorgaans geen bewijsstukken waardoor het risico van niet-subsidiabele uitgaven zou kunnen worden ondervangen.

Loopt nog

2011

In 2011 werden betalingen ten belope van 4,8 miljoen euro (22 % van de in de loop van het jaar betaalde bedragen) gedaan na de in het Financieel Reglement voorgeschreven termijn (2).

Afgerond


(1)  De gecontroleerde subsidies waren goed voor 50 % van alle KP6-subsidies na de tweede en derde oproep (65,3 miljoen euro).

(2)  Gemiddeld ongeveer negen dagen te laat.


BIJLAGE II

Europees GNSS-Agentschap (Praag)

Bevoegdheden en activiteiten

Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

Concurrentievermogen voor groei en werkgelegenheid.

Bevoegdheden van het Agentschap

(Verordening EU) nr. 912/2010 van het Europees Parlement en de Raad)

Doelstellingen

Bijdragen aan het realiseren van volledig operationele Europese systemen voor satellietnavigatie in het kader van de programma’s Egnos en Galileo.

Taken

Zorgen voor de veiligheidsaccreditatie van de programma’s.

Zorgen voor de exploitatie van de Galileo-veiligheidscentra.

De werking garanderen van de Galileo-centra voor de beveiligingscontrole (GSMC).

Meewerken aan de voorbereiding van de commercialisering van de systemen, met inbegrip van de nodige marktanalyse.

Andere taken vervullen die de Commissie aan het Agentschap toevertrouwt, zoals het promoten van toepassingen en diensten op de markt voor satellietnavigatie of het garanderen dat de systeemcomponenten worden gecertificeerd door passende en behoorlijk gemachtigde organen.

Organisatie

Raad van bestuur

Samenstelling

Eén vertegenwoordiger per lidstaat;

vijf vertegenwoordigers van de Europese Commissie;

een niet-stemgerechtigd vertegenwoordiger van het Europees Parlement:

één vertegenwoordiger van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (HV) en één van het Europees (ESA) kunnen worden uitgenodigd als waarnemers.

Taken

Benoemt de uitvoerend directeur (UD);

keurt het jaarlijks werkprogramma goed;

stelt een verklaring op met een raming van de ontvangsten en uitgaven;

stelt de begroting vast;

brengt advies uit over de definitieve jaarrekening van het Agentschap;

houdt toezicht op de werking van het Galileo-centrum voor de beveiligingscontrole;

heeft disciplinaire bevoegdheid tegenover de UD;

stelt de nodige specifieke bepalingen vast ter uitoefening van het recht op toegang tot documenten;

keurt het jaarverslag over de activiteiten en vooruitzichten van het Agentschap goed.

Uitvoerend directeur

Benoemd door de raad van bestuur.

Raad voor veiligheidsaccreditatie

Samenstelling

Eén vertegenwoordiger per lidstaat,

één vertegenwoordiger van de Commissie,

één vertegenwoordiger van de HV,

één vertegenwoordiger van ESA kan worden uitgenodigd als waarnemer.

Taken

Optreden als instantie voor veiligheidsaccreditatie voor de Europese GNSS-systemen.

Externe controle

Europese Rekenkamer.

Kwijtingverlenende autoriteit

Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad.

In 2012 (2011) ter beschikking van het Agentschap gestelde middelen

Definitieve begroting

20,8 (38,7) miljoen euro; dit bestaat uit een EU-subsidie van 12,9 (8,2) miljoen euro — de uitvoeringssubsidie van de Commissie - en 7,9 (30,5) miljoen euro aan operationele middelen van de Commissie.

Personeelsbestand per 31 december 2012

Toegestaan: 44 (29)

Bezet: 39 (28)

Overige posten: 29 (14)

Totaalaantal personeelsleden: 68 (42),

waarvan er:

34 (20) uitvoerende taken,

23 (14) administratieve en ondersteunende taken, en

11 (8) gemengde taken verrichten.

Producten en diensten in 2012

Programma’s

Steun aan de Europese Commissie bij de uitvoering van de programma’s Egnos en Galileo.

Systeembeveiliging

Systeembeveiliging (veiligheidsaccreditatie van de systemen en locaties, specifieke veiligheidsvoorschriften voor het Galileo-systeem, activiteiten van de cel voor vluchtsleutelcodes).

Steun voor de publiek gereguleerde dienst — PRS (voorbereiding van het PRS-gebruikerssegment).

Voorbereiding van het Galileo-centrum voor de beveiligingscontrole — GSMC.

Exploitatie van Egnos/Galileo

Voorbereidende activiteiten voor de exploitatie van Egnos en Galileo.

Marktontwikkeling

Marktanalyse en publicatie van GNSS-marktverslagen.

Gereedheid van de markt voor de start van de initiële diensten van Galileo.

Marktontwikkelingsacties gericht op fabrikanten van ontvangers ter bevordering van de penetratie van Galileo op de consumenten- en professionele markt.

Uitvoering van de stappenplannen voor de aanvaarding van Egnos in alle prioritaire markten en in het bijzonder voor de luchtvaart, het zee- en spoorvervoer.

Voorbereiding van een helpdesk van het Europees GNSS-dienstencentrum.

Informatie en contacten — Informatieportaal van Egnos, GSA-website, evenementen (conferentie over Europese ruimteoplossingen in Londen).

Onderzoek en ontwikkeling

Beheer van projecten in het kader van het zevende kaderprogramma voor onderzoek (eerste, tweede en derde oproep).

Optimalisering van projectresultaten en verwezenlijking van de strategische doelstellingen.

Verspreiding van de resultaten van O&O.

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens.


ANTWOORD VAN HET AGENTSCHAP

11.

Het Agentschap deelt de analyse van de Europese Rekenkamer betreffende de overdrachten in titel II. Het overgrote deel van de overdrachten houdt verband met de oprichting van de Galileo-centra voor beveiligingscontrole in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en met de aanvang van de operationele activiteiten voorzien voor de zomer van 2013. Aangezien het een complex project is in termen van beveiliging, IT, logistiek en juridische ondersteuning, heeft het GSA besloten om zoveel mogelijk voorbereidingswerkzaamheden al in 2012 te verrichten. Daarom heeft de raad van bestuur tijdens zijn bijeenkomst in november 2012 een aanzienlijke overdracht van kredieten naar titel II goedgekeurd, waardoor gewaarborgd kon worden dat de noodzakelijke kadercontracten tijdig gesloten waren. Een ander belangrijk deel van de overdrachten houdt verband met de verhuizing van het hoofdkantoor van het Agentschap van Brussel naar Praag in september 2012. Soms leverden contractanten pas begin 2013 of stuurden zij de rekeningen voor in 2012 geleverde goederen resp. verleende diensten pas in 2013.

Zonder deze uitzonderlijke omstandigheden van 2012 zou het percentage kredietoverdrachten in titel II waarschijnlijk 14 % geweest zijn.

12.

Het Agentschap heeft de selectieprocedures herzien. Sinds begin 2012 stelt het voorselectiepanel de drempelwaarden vast in de fase dat de kennisgeving van een vacature wordt opgesteld. Deze worden dan in de kennisgeving van een vacature gepubliceerd. Het GSA neemt in elke vacature-aankondiging de tekst op dat een kandidaat het recht heeft in beroep te gaan.


Top