EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008TA1205(022)

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting voor Opleiding betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van de Stichting

PB C 311 van 5.12.2008, p. 149–155 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.12.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 311/149


VERSLAG

over de jaarrekening van de Europese Stichting voor Opleiding betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van de Stichting

(2008/C 311/22)

INHOUD

1-2

INLEIDING

3-6

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

7-8

OPMERKINGEN

Tabellen 1 tot en met 4

Antwoorden van de Stichting

INLEIDING

1.

De Europese Stichting voor Opleiding (hierna „de Stichting” genoemd) werd opgericht bij Verordening (EEG) nr. 1360/90 van de Raad (1). Zij heeft ten doel de hervorming van de beroepsopleiding in de partnerlanden van de Europese Unie te ondersteunen. In dit kader helpt zij de Commissie bij de tenuitvoerlegging van diverse programma's (Phare, Tacis, Cards en MEDA).

2.

Tabel 1 geeft een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Stichting. Ter informatie zijn essentiële gegevens uit de door de Stichting opgestelde jaarrekening over het begrotingsjaar 2007 opgenomen in de tabellen 2, 3 en 4.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Deze verklaring is krachtens artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (2) aan het Europees Parlement en aan de Raad gericht. Overeenkomstig artikel 248 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is zij opgesteld na onderzoek van de rekeningen van de Stichting.

4.

De rekeningen van de Stichting over het per 31 december 2007 afgesloten begrotingsjaar (3) werden overeenkomstig artikel 11 van Verordening (EEG) nr. 1360/90 opgesteld door de directeur en naar de Rekenkamer gezonden, die een verklaring moet afgeven over de betrouwbaarheid ervan en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen.

5.

De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en ISSAI (4), voor zover deze in de communautaire context van toepassing zijn. De controle werd gepland en uitgevoerd om redelijke zekerheid te verkrijgen dat de rekeningen betrouwbaar en de onderliggende verrichtingen wettig en regelmatig zijn.

6.

De Rekenkamer heeft hiermee een redelijke grondslag ter onderbouwing van de navolgende verklaring:

Betrouwbaarheid van de rekeningenDe rekeningen van de Stichting over het per 31 december 2007 afgesloten begrotingsjaar zijn op alle materiële punten betrouwbaar.Wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingenDe onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van de Stichting zijn over het geheel genomen wettig en regelmatig.De hierna volgende opmerkingen doen niets af aan de verklaring van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN

7.

De begroting 2007 van de Europese Stichting voor Opleiding beliep 21,1 miljoen euro, tegen 26,5 miljoen euro het voorgaande jaar. De begroting wordt hoofdzakelijk gefinancierd met een subsidie van de Commissie (19,7 miljoen euro). Het verschil wordt gefinancierd met bestemmingsontvangsten voor de uitvoering van de programma's van de Commissie. De afname van de begroting is enerzijds toe te schrijven aan een verandering in de weergave van de bestemmingsontvangsten, en anderzijds aan het afbouwen van het ETE-MEDA-programma.

8.

In de gewijzigde begroting (5) is het bedrag van de bestemmingsontvangsten onjuist. Het had 1,2 miljoen euro moeten zijn, in plaats van het vermelde bedrag van 3,4 miljoen euro, waarin abusievelijk de uit het voorgaande jaar overgedragen bestemmingsontvangsten zijn begrepen.

Dit verslag werd door de Rekenkamer te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 18 september 2008.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  PB L 131 van 23.5.1990, blz. 1.

(2)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

(3)  Deze rekeningen werden op 18 juni 2008 opgesteld en zijn op 1 juli 2008 bij de Rekenkamer ingekomen.

(4)  Internationale Federatie van Accountants (IFAC) en Internationale Standaarden van Hoge Controle-instanties (ISSAI).

(5)  Voor 2007 keurde de Stichting slechts één gewijzigde begroting goed; deze werd gepubliceerd op 4 januari 2008 (PB L 2 van 4.1.2008).


 

Tabel 1

Europese Stichting voor Opleiding (Turijn)

Communautaire bevoegdheden volgens het Verdrag

Bevoegdheden van de Stichting zoals omschreven in Verordening (EEG) nr. 1360/90 van de Raad

Organisatie

In 2007 ter beschikking van de Stichting gestelde middelen

(2006)

In 2007 geleverde producten en diensten

De Gemeenschap [neemt] in het kader van haar bevoegdheden maatregelen voor economische, financiële en technische samenwerking met derde landen. Deze maatregelen vullen de maatregelen van de lidstaten aan en zijn coherent met het ontwikkelingsbeleid van de Gemeenschap.

(Artikel 181 van het Verdrag)

Doelstellingen

Bijdragen tot de ontwikkeling van de beroepsopleidingsstelsels in de landen van Midden- en Oost-Europa en in de onafhankelijke Staten van de voormalige Sovjet-Unie die in het kader van het programma voor steun aan de sanering en het herstel van de economie bijstand ontvangen, of in gebieden en mediterrane derde landen waarvoor maatregelen inzake financiële en technische begeleiding van de hervorming van hun economische en sociale structuren zijn genomen.

De coördinatie van de bijstand aan begunstigde landen bevorderen.

Taken

Overeenkomstig de op communautair niveau vastgestelde algemene richtsnoeren is de ESO op opleidingsgebied werkzaam en bestrijkt zij zowel basisberoepsopleiding en bijscholing als omscholing voor jongeren en volwassenen via de volgende taken:

bijstand verlenen bij het bepalen van de opleidingsbehoeften en prioriteiten door maatregelen inzake technische bijstand op opleidingsgebied te treffen en door samen te werken met de passende daartoe aangewezen lichamen in de begunstigde landen;

optreden als verbindingscentrum om de Gemeenschap, de lidstaten en de betrokken derde landen inlichtingen te verschaffen omtrent lopende initiatieven en toekomstige behoeften op opleidingsgebied en een kader voor het hulpaanbod bieden.

1.   Raad van bestuur

Eén vertegenwoordiger per lidstaat;

drie vertegenwoordigers van de Commissie;

voorgezeten door de Commissie.

2.   Directeur

Door de raad van bestuur op voordracht van de Commissie benoemd.

3.   Adviserend lichaam

Benoemd door de raad van bestuur;

twee deskundigen uit elke lidstaat;

twee deskundigen uit elk begunstigd land;

twee deskundigen van de sociale partners op Europees niveau.

4.   Externe controle

Rekenkamer

5.   Interne audit

Dienst Interne audit van de Commissie

6.   Kwijtingverlenende autoriteit

Parlement, op aanbeveling van de Raad

Definitieve begroting

21,1 (26,5) miljoen euro, waarvan 19,7 (19,5) miljoen euro gefinancierd door een subsidie van de Commissie en 1,4 (7,0) miljoen euro als bestemmingsontvangsten gefinancierd door andere organisaties.

Dit bedrag van 1,4 miljoen euro is verdeeld als volgt:

0,3 miljoen euro van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse zaken;

0,9 miljoen euro van DG EAC (Tempus);

0,2 miljoen euro van het Vertaalbureau.

Personeelsbestand per 31 december 2007

100 (105) tijdelijke posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten waarvan 91 (94) bezet,

40 (32) andere dienstverbanden (hulpfunctionarissen, plaatselijke functionarissen, arbeidscontractanten).

Totaal aantal werknemers: 131 (126), waarvan er

72 (73) uitvoerende,

40 (34) administratieve, en

19 (19) gemengde taken vervullen.

Activiteiten

De steun van de Stichting bestrijkt tal van technische gebieden, zoals initiële beroepsopleiding; permanente scholing; bij- en nascholing (voor volwassenen); ontwikkeling van het menselijk potentieel in bedrijven; werkgelegenheidsbeleid; opleiding van werklozen; armoedebestrijding en sociale integratie en opleiding ter bevordering van lokale ontwikkeling.

Steunverlening aan de Commissie

In 2007 waren er 115 nieuwe steunaanvragen van de Commissie. De meeste waren afkomstig van de delegaties (40 %), EAR (17 %), AIDCO (10 %), DG EAC en DG ENTER (9 %), DG EMPL (6 %), DG ELARG (4 %), DG RELEX (3 %) en DG JLS (3 %). Dit omvatte 29 analyses van de situatie in de ENPI-landen. Het tevredenheidspercentage bij de Commissie over de respons van de Stichting bedroeg 96 %.

De aanvragen hadden het vaakst betrekking op de programmering (32 %), gevolgd door beleidslijnen en bijdragen aan de voorbereiding van Europese nabuurschapsinstrumenten (25 %), projectidentificatie (14 %) en follow-up.

Informatie en analyse: Studies van de nationale sectoren, statistieken over onderwijs, beleidsadvies aan landen.

Projecten voor steunverlening aan innovatie en ontwikkeling:

Als expertisecentrum draagt de Stichting bij aan de opzet van ontwikkelingsprojecten voor het beproeven van vernieuwende benaderingen die de aangesloten landen in staat stellen, hun onderwijs- en beroepsopleidingssysteem te hervormen.

Technische bijstand aan DG EAC bij de uitvoering van het programma Tempus: Bijstandsovereenkomsten met Cards, MEDA en Tacis ten behoeve van het programma Tempus.

Deze bijstand bestrijkt de volledige projectcyclus en betreft selectie, beheer en follow-up van contracten, voorlichting en communicatie, alsmede algemene administratieve ondersteuning.

De IT-toepassingen (zoals online-aanvragen en -verslagformulieren) hebben het administratieve beheer van de diverse projectcycli aanzienlijk vergemakkelijkt.

Bron: Door de Stichting verstrekte gegevens.


Tabel 2

Europese Stichting voor Opleiding (Turijn) — Begrotingsuitvoering voor het begrotingsjaar 2007

(1000 euro)

Ontvangsten

Uitgaven

Herkomst van de ontvangsten

In de definitieve begroting van het begrotingsjaar opgenomen ontvangsten

Geïnde ontvangsten

Bestemming van de uitgaven

Kredieten van het begrotingsjaar

Uit het vorige begrotingsjaar overgedragen kredieten

opgevoerd

vastgelegd

betaald

overgedragen

geannuleerd

beschikbaar

betaald

overgedragen

geannuleerd

Vaste activa

19 700

19 450

Titel I

Personeel (NGK)

13 819

12 795

11 787

1 008

1 024

562

439

0

123

Andere ontvangsten

183

188

Titel II

Administratie (NGK)

1 745

1 592

1 128

464

153

437

361

0

76

Titel III

Beleidsactiviteiten (GK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— VK

4 319

3 794

 

 

525

 

 

 

 

— BK

4 319

 

3 556

17

746

0

0

0

0

Bestemmingsontvangsten: Italiaanse regering

300

300

Bestemmingsontvangsten: Italiaanse regering

300

209

115

185

0

485

111

374

0

Bestemmingsontvangsten: ETE-MEDA

0

0

Bestemmingsontvangsten: ETE-MEDA

0

0

0

0

0

3 131

1 106

2 025

0

Bestemmingsontvangsten: Tempus

870

609

Bestemmingsontvangsten: Tempus

870

455

332

277

261

864

512

352

0

Totaal

21 053

20 547

Totaal VK

21 053

18 845

 

1 934

1 963

5 479

2 529

2 751

199

Totaal BK

21 053

 

16 918

1 951

2 184

5 479

2 529

2 751

199

NGK

:

niet-gesplitste kredieten (de vastleggingskredieten zijn gelijk aan de betalingskredieten).

GK

:

gesplitste kredieten (de vastleggingskredieten kunnen afwijken van de betalingskredieten).

VK

:

vastleggingskredieten bij een systeem van gesplitste kredieten.

BK

:

betalingskredieten bij een systeem van gesplitste kredieten.

N.B.: Voor bestemmingsontvangsten zijn de weergegeven bedragen voor in de begroting opgenomen ontvangsten en de uitgavenkredieten de gecorrigeerde bedragen (zie paragraaf 8 van het onderhavige verslag).

Bron: Door de Stichting verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Stichting in haar jaarrekening heeft verstrekt. Geïnde ontvangsten en betalingen worden op kasbasis geraamd.


Tabel 3

Europese Stichting voor Opleiding (Turijn) — Economische resultatenrekening over de begrotingsjaren 2007 en 2006

(1000 euro)

 

2007

2006

Exploitatieontvangsten

Subsidie van de Commissie

17 572

16 015

VBOU — vergoeding

183

0

Diversen

33

36

Bestemmingsontvangsten

2 250

3 183

Totaal (a)

20 038

19 234

Exploitatieuitgaven

Personeelsuitgaven

12 101

11 539

Uitgaven in verband met vaste activa

336

358

Beleidsuitgaven

2 980

4 021

Overige administratieve uitgaven

2 720

2 580

Beleidsuitgaven — bestemmingsontvangsten

2 250

3 183

Totaal (b)

20 387

21 681

Overschot/(tekort) uit beleidsactiviteiten (c = a – b)

– 349

–2 447

Opbrengsten van de financiële verrichtingen (e)

0

0

Kosten van de financiële verrichtingen (f)

0

1

Overschot/(tekort) uit niet-beleidsactiviteiten (g = e – f)

0

–1

Economisch resultaat van het begrotingsjaar (h = c + g)

– 349

–2 448

Bron: Door de Stichting verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Stichting in haar jaarrekening heeft verstrekt.


Tabel 4

Europese Stichting voor Opleiding (Turijn) — Balans per 31 december 2007 en 31 december 2006

(1000 euro)

 

2007

2006

Vaste activa

Immateriële vaste activa

2 882

3 053

Materiële vaste activa

265

311

Vlottende activa

Voorraden

26

34

Voorfinanciering op korte termijn

857

1 169

Vorderingen op korte termijn

517

339

Kasmiddelen

12 806

12 157

Totaal activa

17 353

17 063

Vaste passiva

Voorzieningen voor risico's en lasten

1 001

550

Vlottende passiva

Voorziening voor niet-opgenomen verlof

155

157

Crediteuren

15 324

15 134

Totaal passiva

16 480

15 841

Nettoactiva

873

1 222

Reserve

Gecumuleerd overschot/tekort

1 222

3 670

Economisch resultaat van het begrotingsjaar

– 349

–2 448

Nettovermogen

873

1 222

Bron: Door de Stichting verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Stichting in haar jaarrekening heeft verstrekt.


ANTWOORDEN VAN DE STICHTING

7.

De Stichting bevestigt de in de opmerking van de Rekenkamer vervatte feiten en zou om redenen van nauwkeurigheid hieraan willen toevoegen dat in de bestemmingsontvangsten niet alleen de programma’s van de Commissie zijn opgenomen, maar ook fondsen van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

8.

De Stichting neemt nota van de opmerking van de Rekenkamer. Ofschoon in geen enkele fase het transparantiebeginsel veronachtzaamd is, zullen verdere inspanningen worden verricht om ervoor te zorgen dat de methodes voor begrotingspresentatie van de Stichting beantwoorden aan de ter zake dienende voorschriften.


Top