EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008TA1205(08)

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van het antwoord van het Agentschap

PB C 311 van 5.12.2008, p. 50–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.12.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 311/50


VERSLAG

over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van het antwoord van het Agentschap

(2008/C 311/08)

INHOUD

1-20

INLEIDING

3-6

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

Tabellen 1 tot en met 4

Antwoord van het Agentschap

INLEIDING

1.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (hierna: „ het Agentschap” genoemd) werd opgericht bij Verordening (EG) nr. 2062/94 van de Raad van 18 juli 1994 (1). Het Agentschap heeft op dit gebied tot taak het verzamelen en verspreiden van informatie over de nationale en communautaire prioriteiten, alsmede het ondersteunen van de nationale en communautaire autoriteiten bij de opstelling en uitvoering van beleid, en het geven van voorlichting over preventieve maatregelen.

2.

Tabel 1 geeft een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Agentschap. Ter informatie zijn essentiële gegevens uit de door het Agentschap opgestelde jaarrekening over het begrotingsjaar 2007 opgenomen in de tabellen 2, 3 en 4.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Deze verklaring is krachtens artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 (2) aan het Europees Parlement en de Raad gericht. Overeenkomstig artikel 248 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is zij opgesteld na onderzoek van de rekeningen van het Agentschap.

4.

De rekeningen van het Agentschap over het per 31 december 2007 afgesloten begrotingsjaar (3) werden overeenkomstig artikel 14 van Verordening (EG) nr. 2062/94 opgesteld door de directeur en naar de Rekenkamer gezonden, die haar oordeel moet uitspreken over de betrouwbaarheid ervan en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen.

5.

De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en ISSAI (4), voor zover deze in de communautaire context van toepassing zijn. De controle werd gepland en uitgevoerd om redelijke zekerheid te verkrijgen dat de rekeningen betrouwbaar en de onderliggende verrichtingen wettig en regelmatig zijn.

6.

De Rekenkamer heeft hiermee een redelijke grondslag ter onderbouwing van de navolgende verklaring:

Betrouwbaarheid van de rekeningenDe rekeningen van het Agentschap over het per 31 december 2007 afgesloten begrotingsjaar zijn op alle materiële punten betrouwbaar.Wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingenDe onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van het Agentschap zijn over het geheel genomen wettig en regelmatig.

Dit verslag werd door de Rekenkamer te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 18 september 2008.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  PB L 216 van 20.8.1994, blz. 1. De verordening werd laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1112/2005 van de Raad van 24 juni 2005 (PB L 184 van 15.7.2005, blz. 5).

(2)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

(3)  Deze rekeningen werden op 24 juni 2008 opgesteld en zijn op 26 juni 2008 bij de Rekenkamer ingekomen.

(4)  Internationale Federatie van Accountants (IFAC) en Internationale Standaarden van Hoge Controle-instanties (ISSAI).


 

Tabel 1

Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (Bilbao)

Communautaire bevoegdheden volgens het Verdrag

Bevoegdheden van het Agentschap zoals omschreven in Verordening (EG) nr. 2062/94 van de Raad, zoals gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1112/2005

Organisatie

In 2007 (2006)

ter beschikking van het Agentschap gestelde middelen

In 2007 geleverde producten en diensten

Sociale bepalingen

De Gemeenschap en de lidstaten stellen zich (…) ten doel (…) de gestage verbetering van de levensomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden, zodat de onderlinge aanpassing daarvan op de weg van de vooruitgang wordt mogelijk gemaakt (…).

Ter verwezenlijking van de doelstellingen van artikel 136 wordt het optreden van de lidstaten op de volgende gebieden door de Gemeenschap ondersteund en aangevuld: a) de verbetering van met name het arbeidsmilieu, om de veiligheid en de gezondheid van de werknemers te beschermen; b) de arbeidsvoorwaarden; (…).

(Uit de artikelen 136 en 137 van het Verdrag)

Doelstellingen

Het Agentschap heeft als doel de communautaire instanties, de lidstaten, de sociale partners en de belanghebbende kringen alle dienstige technische, wetenschappelijke en economische informatie op het gebied van de veiligheid en de gezondheid op het werk te verstrekken, teneinde het arbeidsmilieu te verbeteren ten aanzien van de bescherming van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers, zoals in het Verdrag en in de achtereenvolgende communautaire strategieën en actieprogramma's inzake de veiligheid en de gezondheid op het werk is bepaald.

Taken

Verzamelen, analyseren en verspreiden van informatie over de nationale en communautaire prioriteiten alsmede over onderzoek;

bevorderen van samenwerking en uitwisseling van informatie, met inbegrip van informatie over opleidingsprogramma's;

verstrekken, aan de communautaire instanties en aan de lidstaten, van informatie voor het opstellen en uitvoeren van beleid, met name waar het gaat om de gevolgen voor kleine en middelgrote ondernemingen;

ter beschikking stellen van inlichtingen over preventie;

een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van strategieën en communautaire actieprogramma's;

een netwerk opzetten met nationale knooppunten en thematische centra.

1.   Raad van bestuur

Samenstelling

één vertegenwoordiger van de regering van elke lidstaat;

één vertegenwoordiger van de werkgeversorganisaties van elke lidstaat;

één vertegenwoordiger van de werknemersorganisaties van elke lidstaat;

drie vertegenwoordigers van de Commissie.

Leden en plaatsvervangende leden uit de eerste drie categorieën worden benoemd uit de leden en plaatsvervangende leden van het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats.

Taak

Stelt het jaarlijkse werkprogramma, de begroting en het algemene jaarverslag van het Agentschap vast.

2.   Bureau

Samenstelling

voorzitter en drie vicevoorzitters van de raad van bestuur;

coördinators van elk van de drie groepen belanghebbenden;

één bijkomend lid van elk van de groepen en de Commissie.

Taak

Toezicht houden op voorbereiding en follow-up van de besluiten van de raad van bestuur.

3.   Directeur

Benoemd door de raad van bestuur op voorstel van de Commissie.

4.   Comités

Verplichte raadpleging van de Commissie en het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats betreffende het werkprogramma en de begroting.

5.   Externe controle

Rekenkamer

6.   Kwijtingverlenende autoriteit

Parlement, op aanbeveling van de Raad

Definitieve begroting

14,9 (14,1) miljoen euro

waarvan:

93,8 % (93,5 %) communautaire subsidie uit hoofde van DG Werkgelegenheid

2,9 % (4,5 %) communautaire subsidie uit hoofde van DG Uitbreiding

diverse ontvangsten: 3,3 % (2 %)

Personeelsbestand per 31 december 2007

42 (40) posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten,

waarvan 38 (33) bezet,

4 (7) vacant,

25 (26) andere dienstverbanden (hulpfunctionarissen, arbeidscontractanten, gedetacheerde nationale deskundigen en plaatselijke functionarissen)

Totaal aantal werknemers: 63 (59)

waarvan

47 (42) met uitvoerende,

9 (9) met administratieve, en

7 (8) met gemengde taken

Verbindingen leggen — netwerkvorming:

Afronding en follow-up van tweede externe evaluatie van de prestaties van het Agentschap.

Opbouwen van institutionele capaciteit in de toetredende en kandidaat-lidstaten (programma's Phare en Cards).

Voorlichting:

Europese top Safe Start! — slotmanifestatie van de campagne Europese week 2006 over jonge werknemers.

Campagne „Vertil je niet!” — Europese campagne inzake arbeidsgerelateerde spier- en skeletaandoeningen — EU 27+.

Initiatief ter bevordering van de gezondheid op het werk — op het midden- en kleinbedrijf gerichte campagne in de EU-12, Turkije en Kroatië (eindronde).

Meertalige webgebaseerde en drukwerk leverende voorlichtingsdiensten inzake veiligheid en gezondheid op het werk.

Monitoring en evaluatie: evaluatieverslag van campagne „Weg met de herrie!” van 2005; onlineonderzoek onder websitegebruikers; benchmarking van websites.

Ontwikkeling van kennis:

Voorlichtingsmateriaal voor nationale campagne en Europese week-campagne 2007 (over spier- en skeletaandoeningen, SSA's) en 2008 (risicobeoordeling).

Voorlichtingsmateriaal over projecten betreffende veiligheid en gezondheid op het werk & economische prestaties, de horecasector, in het onderwijs integreren van veiligheid en gezondheid op het werk, en schoonmaakpersoneel.

Algemene verbeteringen van de kwaliteit en toegankelijkheid van informatie over goede praktijken op de website van het Agentschap en in de onlinethesaurus.

Europees risico-observatorium: gegevensverzameling over horeca, veroudering onder werknemers en vervoer. Verslagen over opkomende biologische risico's, opkomende psychosociale risico's, en beroepsgerelateerde blootstelling van de huid en arbeidsgerelateerde huidziekten. Literatuurbespreking inzake de veiligheid en gezondheid op het werk van migrerende werknemers. Start van fase I van het Europees Onderzoek onder bedrijven naar nieuwe en opkomende risico's (ESENER). Derde workshop over het bevorderen van coördinatie van onderzoek binnen de EU.

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens.


Tabel 2

Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (Bilbao) — Begrotingsuitvoering voor het begrotingsjaar 2007

(1000 euro)

Ontvangsten

Uitgaven

Herkomst van de ontvangsten

In de definitieve begroting van het begrotings-jaar opgenomen ontvangsten

Geïnde ontvangsten

Bestemming van de uitgaven

Kredieten van de definitieve begroting

Uit het vorige begrotingsjaar overgedragen kredieten

definitief

vastgelegd

betaald

overgedragen

geannuleerd

beschikbaar

betaald

geannuleerd

Communautaire subsidies

14 000

13 000

Titel I

Personeel

4 797

4 292

3 996

160

641

125

79

47

Andere ontvangsten

430

443

Titel II

Administratie

1 623

1 443

1 087

352

184

381

369

11

 

 

 

Titel III

Beleidsactiviteiten

8 010

7 880

4 972

2 908

130

1 963

1 670

293

Bestemmingsontvangsten

498

430

Bestemmings-ontvangsten

498

391

147

282

68

194

194

0

Totaal

14 928

13 873

Totaal

14 928

14 006

10 202

3 702

1 023

2 663

2 312

351

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die het Agentschap in zijn jaarrekening heeft verstrekt. Geïnde ontvangsten en betalingen worden op kasbasis geraamd.


Tabel 3

Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (Bilbao) — Economische resultatenrekening over de begrotingsjaren 2007 en 2006

(1000 euro)

 

2007

2006

Exploitatieontvangsten

Communautaire subsidie

12 682

11 730

Overige subsidies

343

238

Overige ontvangsten

480

1 580

Totaal (a)

13 505

13 548

Exploitatieuitgaven

Personeelsuitgaven

3 661

3 640

Uitgaven in verband met vaste activa

137

139

Overige administratieve uitgaven

1 991

1 825

Overige beleidsuitgaven

7 222

8 028

Totaal (b)

13 011

13 632

Overschot/(tekort) uit beleidsactiviteiten (c = a – b)

494

–84

Financiële uitgaven (d)

–3

–3

Overschot/(tekort) uit niet-beleidsactiviteiten (e = d)

–3

–6

Economisch resultaat van het begrotingsjaar (f = c + e)

491

–90

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die het Agentschap in zijn jaarrekening heeft verstrekt.


Tabel 4

Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (Bilbao) — Balans per 31 december 2007 en 31 december 2006

(1000 euro)

 

2007

2006

Vaste activa

Immateriële vaste activa

44

71

Materiële vaste activa

261

247

Vorderingen op lange termijn

4

4

Vlottende activa

Voorfinanciering op korte termijn

330

435

Vorderingen op korte termijn

38

27

Kasmiddelen

4 268

2 990

Totaal activa

4 945

3 774

Vlottende passiva

Voorzieningen voor risico's en lasten

70

63

Crediteuren

2 654

1 981

Totaal passiva

2 724

2 044

Nettoactiva

2 221

1 730

Reserves

Gecumuleerd overschot/tekort

1 730

1 820

Economisch resultaat van het begrotingsjaar

491

–90

Nettovermogen

2 221

1 730

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die het Agentschap in zijn jaarrekening heeft verstrekt.


ANTWOORD VAN HET AGENTSCHAP

1.

Het Agentschap neemt akte van het verslag van de Rekenkamer.


Top