EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006TA1219(06)

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid betreffende het begrotingsjaar 2005, vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

PB C 312 van 19.12.2006, p. 30–35 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

19.12.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 312/30


VERSLAG

over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid betreffende het begrotingsjaar 2005, vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

(2006/C 312/06)

INHOUD

1-2

INLEIDING

3-6

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

7-12

OPMERKINGEN

Tabellen 1-4

Antwoorden van het Agentschap

INLEIDING

1.

Het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (hierna „het Agentschap” genoemd) is opgericht bij Verordening (EG) nr. 1406/2002 van het Europees Parlement en de Raad (1). De taken van het Agentschap omvatten het waarborgen van een hoog niveau van veiligheid op zee en van voorkoming van verontreiniging door schepen, de verstrekking van technische bijstand aan de Commissie en de lidstaten, alsmede de controle op de uitvoering van de communautaire wetgeving en de beoordeling van de doeltreffendheid hiervan.

2.

Tabel 1 geeft een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Agentschap. Essentiële gegevens uit de door het Agentschap opgestelde jaarrekening over het begrotingsjaar 2005 zijn opgenomen in de tabellen 2, 3 en 4.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Deze verklaring is krachtens artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (2) aan het Europees Parlement en aan de Raad gericht; krachtens artikel 248 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is zij opgesteld na onderzoek van de rekeningen van het Agentschap.

4.

De rekeningen van het Agentschap over het per 31 december 2005 afgesloten begrotingsjaar (3) werden overeenkomstig artikel 18 van Verordening (EG) nr. 1406/2002 opgesteld door de uitvoerend directeur en naar de Rekenkamer gezonden, die haar oordeel moet uitspreken over de betrouwbaarheid ervan en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen.

5.

De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig haar beleidslijnen en normen, welke berusten op internationale controlenormen die zijn aangepast aan de communautaire context. De controle werd gepland en uitgevoerd om redelijke zekerheid te verkrijgen dat de rekeningen betrouwbaar en de onderliggende verrichtingen wettig en regelmatig zijn.

6.

De Rekenkamer heeft redelijke gronden ter onderbouwing van het navolgende oordeel.

Betrouwbaarheid van de rekeningenDe rekeningen van het Agentschap over het per 31 december 2005 afgesloten begrotingsjaar zijn op alle materiële punten betrouwbaar.Wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingenDe onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van het Agentschap zijn over het geheel genomen wettig en regelmatig.De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de verklaring van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN

7.

De begrotingsuitvoering voor het begrotingsjaar 2005 had te lijden van vertragingen bij de werving van personeel, zoals blijkt uit de vastleggingsgraad van minder dan twee derde van de kredieten van titel I (Personeelsuitgaven). Deze situatie was van invloed op de besteding van de middelen voor administratieve uitgaven (titel II, met twee derde van de vastgelegde middelen) en vooral op die van de begrotingsmiddelen voor beleidsactiviteiten (titel III), met een betalingspercentage van slechts 33 %.

8.

De Rekenkamer constateert dat niet werd overgeschakeld op een op activiteiten georiënteerd management, hoewel het financieel reglement van het Agentschap de invoering daarvan voorschrijft zoals dat is gedaan voor de algemene begroting teneinde de prestaties beter te kunnen volgen. In dit verband mag de verwezenlijking van de doelstellingen van het Agentschap niet worden gereduceerd tot het uitvoeren van een reeks taken, maar moet deze worden afgemeten aan de bijdrage tot de in zijn basisverordening genoemde streefdoelen. Het werkprogramma van het Agentschap moet in principe deze bijdrage uitdrukken in operationele en meetbare termen.

9.

Met het computersysteem voor de algemene boekhouding kunnen de boekingen rechtstreeks worden gewijzigd, zonder corrigerende boekingen. Deze situatie brengt grote risico's met zich voor de volledigheid van de rekeningen en zou zo spoedig mogelijk moeten worden verholpen. Verder zou het register van de op de balans op te nemen schulden strikter moeten worden gecontroleerd: deze worden immers met ten minste 92 000 euro (ofwel bijna 10 % van de uitstaande schulden) overgewaardeerd, welk bedrag overeenkomt met per 31 december 2005 nog niet ontvangen prestaties.

10.

De documentatie van de verrichtingen, die een voorwaarde vormt voor een degelijk internecontrolesysteem, vertoont gebreken. De dossiers betreffende vastleggingen en betalingen zijn vaak onvolledig of onoverzichtelijk, waardoor de verrichtingen moeilijk kunnen worden getraceerd. Het toezicht op door het Agentschap gesloten contracten is moeilijk. De informatie is versnipperd over verscheidene lijsten. Het is moeilijk, zich te vergewissen van het totale aantal contracten die in de loop van het begrotingsjaar zijn gesloten en van het aantal lopende contracten. Een versterking van het controlesysteem is noodzakelijk, te beginnen met de vaststelling van minimumnormen voor de beheers- en controleprocedures, met inbegrip van de inhoud en de organisatie van de gegevens.

11.

De contractbepalingen die in voorfinanciering voorzien zijn niet geharmoniseerd wat betreft de te verstrekken bankgaranties. Zo is bij vier contracten voor vrijwel gelijke bedragen in twee gevallen een garantie verlangd en in de twee andere gevallen niet. Verder zijn in twee gevallen de beoogde voorfinancieringen betaald hoewel de garanties niet geldig waren.

12.

Het beheer van de aanbestedingsprocedures vertoont verscheidene leemten. Bij een opdracht die verscheidene percelen omvatte, voldeed de samenstelling van het beoordelingscomité niet aan de voorschriften (4). Voorts bevat het dossier inzake de gunning van een perceel onvolledige documentatie (5).

Dit verslag werd door de Rekenkamer te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 28 september 2006.

Voor de Rekenkamer

Hubert WEBER

President


(1)  PB L 208 van 5.8.2002, blz. 1.

(2)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

(3)  Deze jaarrekening is op 16 juni 2006 opgesteld en op 3 juli 2006 bij de Rekenkamer ingekomen.

(4)  Het beoordelingscomité was samengesteld uit personeelsleden die tot dezelfde eenheid behoorden, terwijl volgens de geldende bepalingen ten minste twee organisatorische eenheden in de beoordelingscomités vertegenwoordigd moeten zijn.

(5)  Voor perceel nr. 3 had de geselecteerde onderneming geen documenten ingediend waaruit bleek dat zij technisch in staat was om de verlangde taken uit te voeren.


Tabel 1

Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (voorlopig hoofdkantoor: Brussel, wordt volgens plan Lissabon)

Communautaire bevoegdheden volgens het Verdrag

Bevoegdheden van het Agentschap (Verordening (EG) nr. 1406/2002, gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1644/2003 en Verordening (EG) nr. 724/2004)

Organisatie

Ter beschikking van het Agentschap gestelde middelen

(2004)

Geleverde producten en diensten

2005

Gemeenschappelijk vervoerbeleid

„De Raad kan met gekwalificeerde meerderheid van stemmen besluiten of, in hoeverre en volgens welke procedure, passende bepalingen voor de zeevaart en de luchtvaart zullen kunnen worden genomen.”

(Artikel 80 van het Verdrag)

Doelstellingen

Waarborgen van een hoog, uniform en efficiënt niveau van veiligheid op zee en van voorkoming van verontreiniging door schepen;

verstrekking van technische en wetenschappelijke bijstand aan de Commissie en de lidstaten;

controle op de uitvoering van de communautaire wetgeving en beoordeling van de doeltreffendheid van de ingevoerde maatregelen;

zorgen voor operationele middelen ter bestrijding van de verontreiniging van de Europese wateren.

Taken

Bijstaan van de Commissie bij de voorbereiding en uitvoering van communautaire wetgeving;

toezicht houden op het functioneren van het communautaire stelsel van havenstaatcontrole, met inbegrip van inspectiebezoeken aan de lidstaten;

verstrekken van technische bijstand aan de Commissie bij havenstaatcontrole;

samenwerken met de lidstaten om technische oplossingen uit te werken en bijstand te verlenen in verband met de toepassing van de communautaire wetgeving;

de samenwerking bevorderen tussen de oeverstaten in de betrokken scheepvaartgebieden;

ontwikkelen van de nodige informatiesystemen;

de samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie vergemakkelijken bij het ontwerpen van een gemeenschappelijke methodologie voor het onderzoeken van ongevallen;

de Commissie en de lidstaten voorzien van betrouwbare gegevens over de veiligheid op zee en verontreiniging door schepen;

de Commissie en de lidstaten bijstaan bij de identificatie en vervolging van schepen die illegale lozingen hebben verricht;

controleren van door de Europese Unie erkende classificatiemaatschappijen en de betrokken rapporten verstrekken aan de Commissie;

de Commissie helpen bij de gegevensinvoer en de uitvoering van de taken met betrekking tot de richtlijn inzake uitrusting van zeeschepen;

de Commissie de gegevens verstrekken met betrekking tot de tenuitvoerlegging van de richtlijn betreffende ontvangstvoorzieningen voor afval in Europese havens.

1. Raad van bestuur

Samenstelling

Een vertegenwoordiger van iedere lidstaat, vier vertegenwoordigers van de Commissie, vier niet-stemgerechtigde vertegenwoordigers van de betrokken bedrijfssectoren.

Taken

Vaststellen van de begroting en het werkprogramma;

onderzoeken van de verzoeken om bijstand van de lidstaten.

2. Uitvoerend directeur

Benoemd door de raad van bestuur op voorstel van de Commissie.

3. Externe controle

Rekenkamer

4. Kwijting verlenende autoriteit

Parlement, op aanbeveling van de Raad.

Definitieve begroting 2005:

35,3 (13,3) miljoen euro

waarvan 100 % (100 %) communautaire subsidie

Personeelsbestand per 31 december 2005:

95 (55) posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten,

waarvan 80 (34) bezet,

+20 (9) andere dienstverbanden (hulpfunctionarissen, gedetacheerde nationale deskundigen, plaatselijke functionarissen en uitzendkrachten).

100 (43)

waarvan er

65 (27) uitvoerende,

27 (13) administratieve, en

8 (3) gemengde taken vervullen.

Aantal specificaties en richtsnoeren: 29

Inspecties/audits: 40

Onderzoeken: 10

Seminars: 22

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens

EUROPEES AGENTSCHAP VOOR MARITIEME VEILIGHEID

Bron: Gegevens van het Agentschap — Deze tabellen vormen een samenvatting van de gegevens die het Agentschap in zijn jaarrekening heeft verstrekt.

Tabel 2

Begrotingsuitvoering voor het begrotingsjaar 2005

(1000 EUR)

Ontvangsten

Uitgaven

Herkomst van de ontvangsten

In de definitieve begroting van het begrotingsjaar opgenomen ontvangsten

Geïnde ontvangsten

Bestemming van de uitgaven

Kredieten van de definitieve begroting van het begrotingsjaar

Uit het vorige begrotingsjaar overgedragen kredieten

Beschikbare kredieten

(kredieten van het begrotingsjaar en het vorige begrotingsjaar)

opgevoerd

vastgelegd

betaald

overgedragen

geannuleerd

beschikbaar

betaald

geannuleerd

beschikbaar

vastgelegd

betaald

overgedragen

geannuleerd

Communautaire subsidies

35 360

16 060

Titel I

Personeel (NGK)

9 788

6 224

6 063

161

3 564

143

62

81

9 931

6 366

6 124

161

3 645

Andere ontvangsten

0

8

Titel II

Administratie (NGK)

2 898

1 939

1 598

333

967

684

640

44

3 582

2 623

2 237

333

1 011

 

 

 

Titel III

Beleidsactiviteiten (GK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— VK

22 674

21 551

0

0

1 124

 

 

 

22 674

21 551

0

0

1 124

— BK

22 674

0

7 515

0

15 159

 

 

 

22 674

0

7 515

0

15 159

Totaal

35 360

16 068

Totaal VK

35 360

29 714

0

494

5 655

827

702

125

36 187

30 540

 

494

5 780

Totaal BK

35 360

0

15 176

494

19 690

827

702

125

36 187

 

15 876

494

19 815

NGK

:

niet-gesplitste kredieten (de vastleggingskredieten zijn gelijk aan de betalingskredieten).

GK

:

gesplitste kredieten (de vastleggingskredieten kunnen afwijken van de betalingskredieten).

VK

:

vastleggingskredieten bij een systeem van gesplitste kredieten.

BK

:

betalingskredieten bij een systeem van gesplitste kredieten.


Tabel 3

Economische resultatenrekening over het begrotingsjaar 2005 (1)

(1000 EUR)

 

2005

Exploitatieontvangsten

Communautaire subsidies

15 656

Totaal (a)

15 656

Exploitatieuitgaven

Personeelsuitgaven

6 099

Administratieve uitgaven

2 194

Beleidsuitgaven

2 925

Totaal (b)

11 218

Exploitatieresultaat (c = a — b)

4 438

Overige opbrengsten (d)

0

Overige kosten (e)

3

Economisch resultaat (f = c + d — e)

4 435


Tabel 4

Balans per 31 december 2005 en 31 december 2004 (2)

(1000 EUR)

 

2005

2004

Activa

Vaste activa

524

206

Vorderingen op korte termijn

5 456

138

Kasmiddelen

8 866

9 754

Totaal

14 846

10 098

Passiva

Gecumuleerde resultaten uit vorige begrotingsjaren

2 750

0

Resultaat van het jaar

4 435

2 750

Schulden op korte termijn

7 661

7 348

Totaal

14 846

10 098


(1)  De gegevens over het begrotingsjaar 2004 zijn niet weergegeven omdat zij, vanwege wijzigingen in de toegepaste boekhoudmethoden, niet vergelijkbaar zijn met die over het begrotingsjaar 2005.

(2)  De gegevens over het begrotingsjaar 2004 zijn niet weergegeven omdat zij, vanwege wijzigingen in de toegepaste boekhoudmethoden, niet vergelijkbaar zijn met die over het begrotingsjaar 2005.


ANTWOORD VAN HET AGENTSCHAP

7.

De begrotingsuitvoering voor het jaar 2005 heeft inderdaad te lijden gehad van vertragingen bij de werving van personeel. Er is een wervingsplan opgesteld teneinde soortgelijke vertragingen in 2006 te voorkomen. Het betalingsniveau voor de titels II en III zou in 2006 hoger moeten zijn, vooral op het gebied van de bestrijding van vervuiling, waarvoor reeds contracten zijn ondertekend en betalingen gepland.

8.

De raad van bestuur van het Agentschap kreeg in zijn vergadering van juni 2006 een document voorgelegd over begrotingsbeheer op basis van activiteiten. Daarin worden de verschillende activiteiten van het Agentschap beschreven en het verband gelegd met de daarmee corresponderende begrotingslijnen. Dit eerste begin van een op activiteiten georiënteerd management zal in de tweede helft van 2006 verder worden uitgewerkt.

9.

Sinds april 2006 gebruikt het Agentschap ABAC, het boekhoudsysteem van de Commissie waarin onmogelijk boekingen kunnen worden gewijzigd zonder corrigerende boekingen. In aansluiting op de opmerking van de Rekenkamer zal bijzondere aandacht worden besteed aan de schulden die in de balans moeten worden opgenomen wanneer de overdrachten van rechtswege van het begrotingsjaar 2006 naar 2007 aan de orde komen.

10.

Naar aanleiding van de opmerking van de Rekenkamer heeft de financiële dienst van het Agentschap de controlelijsten herzien, meer in het bijzonder op het gebied van de vastleggingen, de betalingen en de aanbestedingen. De betrokken medewerkers krijgen de beschikking over een controlelijst van documenten/bewijsstukken die zich in een aanbestedingsdossier moeten bevinden. De database betreffende de follow-up van de contracten die het Agentschap heeft geplaatst, zal zo spoedig mogelijk worden bijgewerkt. Dit alles zou moeten leiden tot een betere interne controle.

11.

Naar aanleiding van de opmerking van de Rekenkamer zal de aanpak wat betreft de voorfinancieringen en hierop betrekking hebbende garanties worden geharmoniseerd. Er worden nieuwe contractmodellen gehanteerd om te voorkomen dat de ontvangen garanties niet langer geldig zijn wanneer zich een wijziging in de betalingen voordoet.

12.

De aanbestedingsprocedure voor de bestrijding van vervuiling was bijzonder gecompliceerd, waarbij vijf comités met 24 deskundigen van het Agentschap betrokken waren. Wegens de bijzonder specifieke aard van deze aanbesteding was het onmogelijk externe deskundigen op te nemen. Deze zijn vervangen door onafhankelijke waarnemers in het comité voor de eindbeoordeling. Het is juist dat een geselecteerde onderneming geen lijst heeft overgelegd met soortgelijke, door haar uitgevoerde projecten, maar het ging hierbij slechts om een vraag onder voorbehoud. Het technische comité heeft een materiële fout gemaakt door te melden dat de onderneming niet aan de vereiste criteria voldeed. Deze fout is in het eindstadium door het evaluatie- en selectiecomité gecorrigeerd, maar de motivatie van de correctie is niet in het dossier opgenomen.


Top