EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006XC0531(07)

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

PB C 127 van 31.5.2006, p. 16–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

31.5.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 127/16


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

(2006/C 127/08)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

SAMENVATTING

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

Registratieaanvraag als bedoeld in artikel 5 en artikel 17, lid 2

„EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE SLOVENSKE ISTRE”

EG-nummer: SI/0420/29.10.2004

BOB ( X ) BGA ( )

Deze samenvatting is uitsluitend ter informatie opgesteld. Belangstellenden wordt verzocht om voor volledige informatie kennis te nemen van de volledige versie van het productdossier, die verkrijgbaar is bij de in punt 1 genoemde nationale autoriteiten of bij de Europese Commissie (1).

1.   Bevoegde dienst van de lidstaat:

Naam:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Adres:

Dunajska cesta 58, SLO-1000 Ljubljana

Tel.:

(386-1) 478 90 00

Fax:

(386-1) 478 90 55

E-mail:

varnahrana.mkgp@gov.si

2.   Groepering:

Naam:

DOSI — Društvo Oljkarjev Slovenske Istre

Adres:

p.p. 55, SLO-6310 Izola

Tel.:

Fax:

E-mail:

Samenstelling:

Producenten/verwerkers ( X ) Andere samenstelling ( )

3.   Categorie:

Categorie 1.5 Oliën en vetten

4.   Overzicht van het productdossier:

(samenvatting van de in artikel 4, lid 2, voorgeschreven gegevens)

4.1.   Naam: „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre”

4.2.   Beschrijving: Olijfolie met de oorsprongsbenaming „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” wordt geproduceerd van olijven uit olijfgaarden in Sloveens Istrië. Uit een enkele variëteit geproduceerde olie moet voor ten minste 80 % uit de genoemde variëteit bestaan. De toegestane variëteiten zijn: Istrska belica, Leccino, Buga, Črnica, Maurino, Frantoio en Pendolino.

Chemische samenstelling:

Kenmerkend voor „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” zijn: het hoge gehalte aan oliezuur (≥ 72), het lage gehalte aan linolinezuur (≤ 8,0) en het hoge gehalte aan antioxidantia. Het peroxidegetal, uitgedrukt in mmol O2/kg is ≤ 7.

Organoleptische beschrijving:

De olie heeft een kenmerkend fruitig aroma dat doet denken aan olijven en andere vruchten. Zij mag geen organoleptische tekortkomingen vertonen en de algemene organoleptische beoordeling moet ten minste gelijk zijn aan 6,5.

4.3.   Geografisch gebied: „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” wordt geproduceerd, verwerkt en verpakt voor de markt in Sloveens Istrië, een gebied met de volgende grenzen:

in het noorden de grens tussen Slovenië en Italië;

in het westen de zee;

in het zuiden de grens tussen Slovenië en Kroatië;

in het oosten de hoek van het gebied Karst.

4.4.   Bewijs van de oorsprong: Het productiegebied is omschreven in punt 4.3 hierboven. De wijze waarop de olie wordt geproduceerd, moet voldoen aan de vereiste criteria om topkwaliteit en de specieke kenmerken van „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” te garanderen.

Alle producenten moeten geregistreerd zijn in het productiegebied en ingeschreven zijn in de lijst van producenten. De verwerking moet plaatsvinden in geregistreerde olieslagerijen in dezelfde streek. Tijdens de opslag moet op alle containers de vermelding „geografsko poreklo” (geografische oorsprong) worden aangebracht, samen met een volgnummer. Deze informatie moet ook op het etiket voorkomen. Het bottelen mag uitsluitend plaatsvinden in geregistreerde bedrijven in het productiegebied.

4.5.   Werkwijze voor het verkrijgen van het product: Aan de volgende voorwaarden moet worden voldaan:

de olie moet worden verkregen bij een temperatuur van minder dan 27 oC;

tijdens de verwerking mag niets worden toegevoegd, behalve water;

de olijven moeten worden verwerkt binnen 48 uur na het plukken.

De belangrijkste fasen bij de productie van „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” zijn:

het kweken van de olijven (toezicht op kwantiteit en variëteiten);

het plukken van de olijven (met de hand) wanneer zij een optimale rijpheid hebben bereikt;

de opslag van de olijven (gedurende ten hoogste 48 uur);

het verwerken (in geregistreerde olieslagerijen), waarbij wordt gecontroleerd op hygiëne, temperatuur en opbrengst;

de opslag in naar behoren geëtiketteerde containers, bij een adequate temperatuur (12-20° C);

bemonstering (in het kader van de kwaliteitscontrole);

bottelen en etiketteren in erkende bottelarijen;

opslag van de gebottelde olie.

4.6.   Verband: „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” ontleent zijn specifieke aard aan de geselecteerde variëteiten, met de variëteit Istrska belica als meest representatieve. De olijven worden geplukt wanneer zij een optimaal rijpheidsstadium hebben bereikt, zodat een olie wordt verkregen met een typisch hoog gehalte aan biofenolen (natuurlijke antioxidantia). Deze natuurlijke antioxidantia zijn belangrijk aangezien zij de olie behoeden voor bederf, langer vers houden en zorgen voor een grotere stabiliteit.

Authenticiteit

Het gebied Sloveens Istrië wordt gekenmerkt door een zeer gunstige geografische ligging voor de olijventeelt, aangezien het ligt in het meest noordelijke punt van het Middellandse Zeegebied (met zijn kenmerkend klimaat), waardoor een uitstekende verhouding ontstaat tussen opbrengst en gehalte aan biofenolen. De olie heeft bijgevolg ook een hoog gehalte aan antioxidantia en biofenolen, en is van topkwaliteit. Een andere factor die bijdraagt tot de kwaliteit is de speciale aard van de grond: die bestaat hier hoofdzakelijk uit carbonaathoudende flysch, met een bovenlaag van Eutric Cambisol (de basische verzadiging bedraagt meer dan 50 %); dat is het soort grond waarop olijfbomen het best groeien.

Geschiedenis

De olijfolieproductie in het gebied heeft een zeer lange traditie. De Griekse historicus Pausanius (80-115 BC) maakt in zijn beschrijving van Griekenland (10.32.19) reeds melding van de olijfolie uit Istrië. Verwijzingen naar de olijfolieproductie in het gebied zijn ook te vinden in andere bronnen uit de 13e tot en met de 17e eeuw, en tot op heden (zie meer gedetailleerde lijst in de aanvraag). Daaruit blijkt dat de olijfolieproductie in het gebied zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. De in de loop van de eeuwen toegepaste traditionele methoden en verkregen know how dragen nog steeds bij tot de hoge kwaliteit van de olijfolie uit het gebied.

4.7.   Controlestructuur:

Naam:

INSPECT d.o.o

Bureau Veritas Company

Adres:

Linhartova 49a, SLO-1000 Ljubljana

Tel.:

(386-1) 475 76 70

Fax:

(386-1) 474 76 02

E-mail:

inspect@bureauveritas.com

4.8.   Etikettering: „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” wordt geëtiketteerd overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1019/2002 van de Commissie betreffende de handelsnormen voor olijfolie.

„Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” mag alleen worden gebotteld in Sloveens Istrië. De benaming „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” en de aanduiding „prvo hladno prešanje” of „hladno stiskanje” moeten goed zichtbaar op het etiket zijn aangebracht.

Om de traceerbaarheid te garanderen geeft de vereniging etiketten af met volgnummers overeenkomstig het register van producenten van olijfolie van de betrokken oorsprong.

4.9.   Nationale eisen: Regels voor de aanduiding van de geografische oorsprong van „Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre” (Uradni list RS, št. 47/04).


(1)  Europese Commissie, Directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling, Eenheid Kwaliteitsbeleid voor landbouwproducten, B-1049 Brussel.


Top