EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E001401

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1401/03 van Alexander de Roo (Verts/ALE) aan de Commissie. Vaccinatie van hobbydieren.

PB C 268E van 7.11.2003, p. 196–197 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92003E1401

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1401/03 van Alexander de Roo (Verts/ALE) aan de Commissie. Vaccinatie van hobbydieren.

Publicatieblad Nr. 268 E van 07/11/2003 blz. 0196 - 0197


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1401/03

van Alexander de Roo (Verts/ALE) aan de Commissie

(16 april 2003)

Betreft: Vaccinatie van hobbydieren

Als (in)direct gevolg van de heersende klassieke vogelpest (aviaire influenza) in Nederland, wordt ook het pluimvee van hobbydierhouders in bepaalde regio's preventief geruimd. Het betreft hier kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, zwanen, kwartels, duiven, fazanten, pauwen, patrijzen en loopvogels (struisvogels, emoes en nandoes) en duiven die niet voor consumptie worden gehouden.

Op dit moment vormt vaccineren van AI-gevoelige dieren geen alternatief voor de bestrijdingsmethode, aldus het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Italiaanse bronnen beweren dat een zelfgemaakt Italiaans mengsel met een vaccin tegen de klassieke vogelpest, die daar regelmatig heerst, wel redelijk werkt. Intervet, onderdeel van Akzo-Nobel en marktleider in veterinaire vaccins, beweert een marker-vaccin te hebben ontwikkeld waarmee het de Nederlandse overheid en de pluimveehouders effectief tegen deze uitbraak kan helpen(zie Internet website: http://www.intervet.com/contentframe.asp?content=http://www.intervet.com/news/comp_news/default.asp)

Vaccineren tegen aviaire influenza is mogelijk en wordt ook in een aantal landen toegepast. In andere delen van de wereld maakt Intervet al gebruik van een aantal vaccins tegen aviaire influenza. In Europa wordt in eerste instantie de voorkeur gegeven aan vaccinvrije beheersing om verdere handelsverboden te voorkomen. De lidstaten van de Europese Unie moeten de Europese Commissie om toestemming voor vaccinatie verzoeken. Tijdens een uitbraak kan een ringvaccinatie of regionale vaccinatie worden uitgevoerd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen of wanneer er onvoldoende destructiecapaciteit bestaat. Tijdens de recente uitbraak in Italië hebben de autoriteiten bijvoorbeeld toestemming gevraagd voor vaccinatie in een bepaald gebied.

Kan de Commissie mededelen of een lidstaat vaccinatie van hobbydieren tegen klassieke vogelpest kan toestaan?

Antwoord van de heer Byrne namens de Commissie

(2 juni 2003)

Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza(1) bepaalt in artikel 16 dat tegen aviaire influenza met behulp van een door de bevoegde autoriteit goedgekeurd vaccin alleen mag worden ingeënt ter aanvulling van de bestrijdingsmaatregelen die bij het uitbreken van de ziekte zijn getroffen.

Het besluit om in te enten moet met name door de Commissie worden genomen in samenwerking met de betrokken lidstaat in het kader van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid (Scofcah). Het besluit om rondom de haard tot noodvaccinatie over te gaan kan door de betrokken lidstaat als noodmaatregel worden genomen na kennisgeving aan de Commissie, mits de fundamentele belangen van de Gemeenschap niet in het gedrang komen. Een dergelijk besluit moet opnieuw aan een onderzoek worden onderworpen door de Commissie en in het kader van het Scofcah. De Commissie kan dan verdere geëigende maatregelen nemen.

Vogels die niet bestemd zijn voor de productie van vlees en/of van consumptie-eieren of om in het wild te worden uitgezet vallen uitdrukkelijk niet onder de in Richtlijn 92/40/EEG vastgestelde controlemaatregelen. Als de ziekte echter wordt ontdekt bij andere vogels dan voor commerciële doeleinden gehouden pluimvee, moet de betrokken lidstaat de Commissie in kennis stellen van alle maatregelen die zij neemt. De Commissie kan dan verdere passende maatregelen nemen in de context van Richtlijn 90/425/EEG(2) van de Raad van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt.

Naar aanleiding van de recente uitbraak van vogelpest in Nederland heeft de Commissie inderdaad reeds een aantal maatregelen genomen ter aanvulling van de in Richtlijn 92/40/EEG vastgestelde minimummaatregelen, waaronder een zeer recente maatregel inzake de inenting van in dierentuinen gehouden vogels(3).

(1) PB L 167 van 22.6.1992.

(2) PB L 224 van 18.8.1990.

(3) Door de Commissie op 25 april 2003 goedgekeurde beschikking, PB L 105 van 26.4.2003.

Top