EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003158

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3158/97 van Jan MULDER aan de Commissie. De instelling van een nul-restitutie voor de export van kaas bestemd voor koopkrachtige markten

PB C 158 van 25.5.1998, p. 46 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3158

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3158/97 van Jan MULDER aan de Commissie. De instelling van een nul-restitutie voor de export van kaas bestemd voor koopkrachtige markten

Publicatieblad Nr. C 158 van 25/05/1998 blz. 0046


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3158/97 van Jan Mulder (ELDR) aan de Commissie (13 oktober 1997)

Betreft: De instelling van een nul-restitutie voor de export van kaas bestemd voor koopkrachtige markten

De huidige problematiek in het systeem van het toekennen van exportcertificaten voor kaas heeft in toenemende mate negatieve gevolgen voor de exportmogelijkheden van de Europese zuivelsector, alwaar de melkprijzen reeds aan een daling onderhevig zijn. Een mogelijkheid om deze problematiek te doorbreken zou zijn om voor bepaalde koopkrachtige bestemmingen de exportrestituties voor kaas te verlagen of zelfs op nul te zetten. De Commissie deelt kennelijk deze mening gezien het feit dat zij reeds eerder bepaalde exportrestituties heeft verlaagd.

Kan de Commissie mij meedelen waarom zij, ondanks het feit dat hierop van diverse zijden wordt aangedrongen, (nog) niet de beslissing heeft genomen om de exportrestituties voor kaas bestemd voor de Verenigde Staten op nul te zetten?

Antwoord van de heer Fischler namens de Commissie (17 november 1997)

De Verenigde Staten zijn zowel kwantitatief als in geld uitgedrukt de belangrijkste importeurs van kaas uit de Gemeenschap. Deze markt is echter voor de verschillende lidstaten niet even belangrijk. Dat verklaart waarom de meningen over de invoering van een nul-restitutie voor deze bestemming uiteenlopen en waarom de Gemeenschap weliswaar op weg is naar die nul-restitutie, maar hierbij voorzichtigheid betracht (iets wat het geachte Parlementslid schijnt te betreuren), zodat de marktdeelnemers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan hun toekomstige activiteiten kunnen plannen in de wetenschap dat de restituties steeds minder gunstig zullen worden.

Bovendien moet de Commissie ervoor zorgen dat de contingenten waartoe bij de achtereenvolgende multilaterale handelsbesprekingen (Uruguay, Tokyo) is besloten, ten volle worden benut, en om dat te bereiken moet alles worden vermeden wat de Amerikaanse autoriteiten ertoe zou kunnen brengen de contingenten van de Gemeenschap in het kader van de door hen toegepaste "globalisation¨ aan andere landen aan te bieden.

Top