Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Wat na Parijs? Een beoordeling van de implicaties van de Overeenkomst van Parijs inzake de bestrijding van klimaatverandering

Wat na Parijs? Een beoordeling van de implicaties van de Overeenkomst van Parijs inzake de bestrijding van klimaatverandering

 

SAMENVATTING VAN:

Mededeling (COM(2016) 110 final) van de Europese Commissie — De implicaties van de Overeenkomst van Parijs die werd goedgekeurd in het kader van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering

WAT IS HET DOEL VAN DEZE MEDEDELING?

  • In deze mededeling staan de belangrijkste elementen van de Overeenkomst van Parijs en hoe de Europese Unie (EU) ze ten uitvoer legt.
  • Door het goede voorbeeld te geven tracht de EU haar internationale partners te stimuleren zich in te spannen om op een koolstofarme economie over te gaan.

KERNPUNTEN

  • De Overeenkomst van Parijs biedt een allesomvattend actieplan om klimaatverandering aan te pakken. Het betreft onder andere:
    • de opwarming van de aarde beperken tot ruim minder dan 2 oC vergeleken met de pre-industriële niveaus en inspanningen om de temperatuurstijging tot 1,5 oC te beperken;
    • met ingang van 2023 om de vijf jaar een allesomvattende evaluatie doorvoeren om de geboekte vooruitgang te analyseren;
    • een wettelijke verplichting opleggen aan de ondertekenaars om nationale mitigatiemaatregelen* te nemen;
    • maatregelen introduceren voor meer transparantie en verantwoordingsplicht, bijvoorbeeld om de twee jaar inventarissen publiceren inzake broeikasgas;
    • financiële en andere bijstand verschaffen aan minder rijke landen om de noodzakelijke aanpassingsmaatregelen* te treffen.
  • De overeenkomst werd op 22 april 2016 in New York voor ondertekening opengesteld en is op 4 november 2016 in werking getreden.
  • De Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering brengt in 2018 verslag uit over de implicaties van het beleid voor de doelstelling van 1,5 oC.
  • Voor de tenuitvoerlegging van de Overeenkomst van Parijs zal de EU:

ACHTERGROND

Tijdens de klimaatconferentie (COP21) in Parijs in december 2015 gaven 195 landen goedkeuring aan de Overeenkomst van Parijs, de allereerste universele, juridisch bindende mondiale klimaatovereenkomst.

De overeenkomst trad in werking zodra ten minste 55 landen, die goed zijn voor ten minste 55 % van de wereldwijde emissie, de overeenkomst hadden geratificeerd.

Kijk voor meer informatie op:

  • „Paris Agreement” (Overeenkomst van Parijs) op de website van de Europese Commissie;
  • „Paris Agreement” (Overeenkomst van Parijs) op de website van de Verenigde Naties over het Raamverdrag inzake klimaatverandering.

* KERNBEGRIPPEN

Mitigatie: actie, zoals het overgaan op hernieuwbare en kernenergie, om de oorzaak van klimaatverandering aan te pakken door de emissie van broeikasgas te beperken.

Aanpassing: actie, zoals verdediging tegen de stijging van het zeeniveau, om de risico's op de gevolgen van klimaatverandering te verlagen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad — Wat na Parijs? Een beoordeling van de implicaties van de Overeenkomst van Parijs naar aanleiding van het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de in het kader van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering gesloten Overeenkomst van Parijs (COM(2016) 110 final van 2.3.2016)

Laatste bijwerking 21.11.2016

Top