Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Klagen over bedrijven die inbreuk maken op de mededingingsregels

Klagen over bedrijven die inbreuk maken op de mededingingsregels

 

SAMENVATTING VAN:

Mededeling betreffende de behandeling van klachten door de Commissie op grond van de artikelen 101 en 102 VWEU — Voorheen de artikelen 81 en 82 van het EG-Verdrag

WAT IS HET DOEL VAN DE MEDEDELING?

  • In het belang van zowel consumenten als bedrijven beschikt de EU over regels om prijskartels en andere beperkende overeenkomsten te verbieden. Daarnaast wil zij optreden tegen bedrijven die hun machtspositie op een markt misbruiken door bijvoorbeeld de productie te beperken of een concurrent uit te sluiten.
  • Ernstige inbreuken op de artikelen 101 en 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) — die in de plaats zijn gekomen van de artikelen 81 en 82 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap — zijn vaak moeilijk op te sporen door de mededingingsautoriteiten. Met de mededeling worden Europese burgers en bedrijven daarom aangemoedigd zich tot de openbare handhavingsinstanties te wenden wanneer zij vermoeden dat de mededingingsregels niet worden nageleefd.

KERNPUNTEN

Burgers en ondernemingen worden aangemoedigd zich tot de openbare handhavingsinstanties te wenden wanneer zij vermoeden dat de mededingingsregels worden overtreden. Er zijn drie manieren om dit te doen:

  • een klacht indienen bij een nationale rechterlijke instantie; of
  • een klacht indienen bij een nationale mededingingsautoriteit; of
  • een klacht indienen bij de Europese Commissie op grond van artikel 7, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1/2003 (zie samenvatting), waarbij de klacht moet voldoen aan bepaalde voorschriften krachtens Verordening (EG) nr. 773/2004 (zie samenvatting), langs elektronische weg, per post of telefonisch, als aanleiding voor een onderzoek.

De mededeling bevat aanwijzingen voor de keuze tussen het indienen van een klacht bij de Commissie, bij een nationale mededingingsautoriteit of aanhangigmaking bij een nationale rechter. De mededeling omvat tevens de procedure voor de behandeling van klachten door de Commissie.

Voordelen van nationale rechterlijke instanties

Nationale rechters:

  • kunnen schadevergoeding toekennen voor geleden schade;
  • kunnen uitspraak doen over vorderingen tot betaling of contractuele vorderingen op basis van een overeenkomst conform artikel 101;
  • kunnen beslissen over en beoordelen wat de gevolgen zijn van de nietigheid van contractuele bepalingen;
  • zijn gewoonlijk beter dan de Commissie in staat om voorlopige maatregelen te nemen;
  • hebben gewoonlijk de bevoegdheid om, wanneer de eiser in het gelijk wordt gesteld, de gerechtskosten ten laste van de wederpartij te leggen (dit is in een procedure voor de Commissie niet mogelijk).

Ook kan een vordering uit hoofde van het mededingingsrecht van de EU in combinatie met andere vorderingen op grond van het nationale recht worden ingesteld.

Klachten bij nationale mededingingsautoriteiten

  • De taakverdeling tussen de Commissie en de nationale mededingingsautoriteiten wordt toegelicht in de mededeling betreffende de samenwerking binnen het netwerk van mededingingsautoriteiten.
  • Een bepaalde nationale mededingingsautoriteit is gewoonlijk geschikt om overeenkomsten of gedragingen aan te pakken die met name op haar grondgebied de mededinging merkbaar beïnvloeden.

Klachten bij de Commissie

  • Een klacht moet de in formulier C in de bijlage bij deze mededeling gevraagde informatie bevatten:
    • informatie over de klager en de onderneming(en) die aanleiding geven tot de klacht;
    • bijzonderheden over de vermeende inbreuk en feitenmateriaal;
    • met de klacht beoogde vaststelling door de Commissie en rechtmatig belang;
    • procedures voor de nationale mededingingsautoriteiten of nationale rechters.
  • De klager verzoekt de Commissie een inbreuk op de mededingingswetgeving vast te stellen en te gelasten hieraan een einde te maken.
  • De Commissie is, anders dan burgerlijke rechterlijke instanties, die tot taak hebben de individuele rechten van particulieren te beschermen, een administratieve autoriteit die in het openbaar belang moet handelen en beschikt over de discretionaire bevoegdheid om bij haar handhavingstaak prioriteiten te stellen.
  • De Commissie mag aan de klachten verschillende prioriteiten toekennen en mag hierbij naar het EU-belang verwijzen.
  • De Commissie tracht klagers binnen vier maanden na de ontvangst van de klacht in kennis te stellen van het gevolg dat zij voornemens is hieraan te geven.
  • De Commissie mag een klacht afwijzen indien deze niet van voldoende belang is voor de EU om nader onderzoek te doen.
  • Als niet-formalistisch alternatief voor een klacht kan een benadeeld persoon marktinformatie aan de Commissie verstrekken.

VANAF WANNEER IS DE MEDEDELING VAN TOEPASSING?

De mededeling is sinds 27 april 2004 van toepassing.

ACHTERGROND

Richtlijn 2014/104/EU (zie samenvatting) bevat regels voor de vergoeding van slachtoffers van kartels en concurrentiebeperkende praktijken.

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Mededeling van de Commissie betreffende de behandeling van klachten door de Commissie op grond van de artikelen 81 en 82 van het Verdrag (PB C 101 van 27.4.2004, blz. 65-77)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Derde Deel — Het beleid en intern optreden van de Unie — Titel VII — Gemeenschappelijke regels betreffende de mededinging, de belastingen en de onderlinge aanpassing van de wetgevingen — Hoofdstuk 1 — Regels betreffende de mededinging — Eerste afdeling — Regels voor de ondernemingen — Artikel 101 (oud artikel 81 VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 88-89)

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Derde Deel — Het beleid en intern optreden van de Unie — Titel VII — Gemeenschappelijke regels betreffende de mededinging, de belastingen en de onderlinge aanpassing van de wetgevingen — Hoofdstuk 1 — Regels betreffende de mededinging — Eerste afdeling — Regels voor de ondernemingen — Artikel 102 (oud artikel 82 VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 89)

Richtlijn 2014/104/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 november 2014 betreffende bepaalde regels voor schadevorderingen volgens nationaal recht wegens inbreuken op de bepalingen van het mededingingsrecht van de lidstaten en van de Europese Unie (PB L 349 van 5.12.2014, blz. 1-19)

Verordening (EG) nr. 773/2004 van de Commissie van 7 april 2004 betreffende procedures van de Commissie op grond van de artikelen 81 en 82 van het Verdrag (PB L 123 van 27.4.2004, blz. 18-24)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 773/2004 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Mededeling van de Commissie betreffende de samenwerking binnen het netwerk van mededingingsautoriteiten (PB C 101 van 27.4.2004, blz. 43-53)

Verordening (EG) nr. 1/2003 van de Raad van 16 december 2002 betreffende de uitvoering van de mededingingsregels van de artikelen 81 en 82 van het Verdrag (PB L 1 van 4.1.2003, blz. 1-25)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 29.05.2020

Top