EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C:2014:088A:FULL

Publicatieblad van de Europese Unie, CA 088, 27 maart 2014


Display all documents published in this Official Journal
 

ISSN 1977-0995

doi:10.3000/19770995.CA2014.088.dut

Publicatieblad

van de Europese Unie

C 88A

European flag  

Uitgave in de Nederlandse taal

Mededelingen en bekendmakingen

57e jaargang
27 maart 2014


Nummer

Inhoud

Bladzijde

 

V   Adviezen

 

BESTUURLIJKE PROCEDURES

 

Europees Bureau voor personeelsselectie (EPSO)

2014/C 088A/01

Aankondiging van een algemeen vergelijkend onderzoek — EPSO/AD/278/14 — Administrateurs (AD 7) op de volgende vakgebieden:

1

OVERZICHT VAN DE IN DE C A-SERIE VAN HET PUBLICATIEBLAD GEPUBLICEERDE VERGELIJKENDE ONDERZOEKEN

Hierbij vindt u een lijst van C A-publicatiebladen Vergelijkende onderzoeken die in 2014 tot op heden gepubliceerd werden.

Deze publicaties verschenen — tenzij anders vermeld — in alle officiële talen.

5

 

6

 

11

 

19

 

21

 

26

 

27

 

30

(PL)

35

 

41

(DE/EN/FR)

42

 

43

 

46

 

47

 

48

 

55

 

56

 

60

 

62

 

65

 

73

(DE/EN/FR)

74

 

81

 

88

 

NL

 


V Adviezen

BESTUURLIJKE PROCEDURES

Europees Bureau voor personeelsselectie (EPSO)

27.3.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CA 88/1


AANKONDIGING VAN EEN ALGEMEEN VERGELIJKEND ONDERZOEK

EPSO/AD/278/14 — ADMINISTRATEURS (AD 7)

op de volgende vakgebieden:

1.

DIGITAAL FORENSISCH ONDERZOEK

2.

OPERATIONELE ANALYSE

(2014/C 88 A/01)

Het Europees Bureau voor personeelsselectie (EPSO) organiseert een algemeen vergelijkend onderzoek aan de hand van kwalificaties en examens voor de vorming van een reserve voor de aanwerving van administrateurs (1).

Dit algemeen vergelijkend onderzoek heeft als doel twee reservelijsten vast te stellen om te kunnen voorzien in vacatures bij het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) in Brussel.

Lees voordat u uw sollicitatie indient aandachtig de algemene bepalingen betreffende algemene vergelijkende onderzoeken die in Publicatieblad van de Europese Unie C 60 A van 1 maart 2014 en op de website van EPSO bekendgemaakt zijn.

Dit document vormt een integrerend onderdeel van de aankondiging van het algemeen vergelijkend onderzoek en geeft informatie over het verloop van de inschrijving en de procedure.

INHOUD

I.

ALGEMENE INFORMATIE

II.

FUNCTIEOMSCHRIJVING

III.

TOELATINGSVOORWAARDEN

IV.

TOEGANGSTOETSEN

IV.

TOELATING TOT HET VERGELIJKEND ONDERZOEK EN SELECTIE OP BASIS VAN KWALIFICATIES

V.

ASSESSMENT

VI.

RESERVELIJSTEN

VIII.

INSTRUCTIES VOOR HET INDIENEN VAN EEN SOLLICITATIE

I.   ALGEMENE INFORMATIE

1.

Aantal geslaagde kandidaten per vakgebied

Vakgebied 1 = 16

Vakgebied 2 = 16

2.

Opmerkingen

Deze aankondiging heeft betrekking op twee vakgebieden. U kunt zich slechts voor één vakgebied inschrijven.

Bij uw elektronische inschrijving moet u een keuze maken. U kunt deze keuze niet meer wijzigen nadat u uw sollicitatie elektronisch hebt bevestigd en ingediend.

II.   FUNCTIEOMSCHRIJVING

Het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft een drievoudige opdracht:

het beschermen van de financiële belangen van de Europese Unie door fraude, corruptie en andere illegale praktijken te onderzoeken;

het opsporen en onderzoeken van ernstige inbreuken op de beroepsplichten van leden, ambtenaren en personeel van de EU-instellingen en -organen die kunnen leiden tot tucht- of strafprocedures;

de Europese Commissie helpen bij de ontwikkeling en uitvoering van een beleid inzake preventie en opsporing van fraude.

De directeur-generaal van OLAF geniet bij het uitvoeren van onderzoeken statutaire onafhankelijkheid.

De onafhankelijke onderzoeksbevoegdheden van OLAF bestrijken alle instellingen en organen van de EU, alsmede de economische partijen die te maken hebben met de EU-begroting, zowel in de lidstaten als in derde landen.

De specifieke profielen worden beschreven in de bijlagen.

III.   TOELATINGSVOORWAARDEN

Op de uiterste datum voor de elektronische inschrijving moet u voldoen aan de volgende algemene en specifieke voorwaarden:

1.

Algemene voorwaarden

a)

Onderdaan zijn van een van de lidstaten van de Europese Unie.

b)

Uw rechten als staatsburger bezitten.

c)

Voldaan hebben aan de verplichtingen die voortvloeien uit de wettelijke voorschriften inzake de militaire dienstplicht.

d)

In zedelijk opzicht de waarborgen bieden die voor de uitoefening van de beoogde functie vereist zijn.

2.

Specifieke voorwaarden

2.1.

Kwalificaties en diploma's

Zie punt 2 van de bijlagen.

2.2.

Werkervaring

Zie punt 3 van de bijlagen.

2.3.

Talenkennis (2)

Taal 1

Hoofdtaal

grondige kennis van een van de officiële talen van de Europese Unie

Taal 2

Tweede taal (verplicht verschillend van taal 1)

behoorlijke kennis van het Duits, het Engels of het Frans

Om bij OLAF te worden aangeworven op deze twee vakgebieden (digitaal forensisch onderzoek en operationele analyse) is een goede kennis van het Engels (mondeling en schriftelijk) vereist.

Engels is de hoofdtaal van de forensisch IT-deskundigen en de operationele analisten die op het gebied van de bestrijding van corruptie en/of de financiële criminaliteit in een internationale context werken. Bijgevolg is een goede kennis van het Engels vereist, zowel voor presentaties en besprekingen als voor het opstellen van verslagen, met het oog op de efficiënte samenwerking en uitwisseling van informatie met de nationale autoriteiten van de lidstaten en van derde landen.

Overeenkomstig de uitspraak van het Hof van Justitie (Grote Kamer) in zaak C-566/10 P, Italiaanse Republiek/Commissie zijn de Europese instellingen verplicht redenen op te geven voor de beperking van het aantal officiële EU-talen dat als tweede taal kan worden gekozen voor dit vergelijkend onderzoek.

De selectie van talen die voor dit vergelijkend onderzoek als tweede taal kunnen worden gekozen, hangt samen met het belang van de dienst: het is noodzakelijk dat nieuwe collega's onmiddellijk operationeel zijn en in hun dagelijks werk doeltreffend kunnen communiceren, anders zou het functioneren van de instellingen ernstig worden belemmerd.

Gezien de geschiedenis binnen de EU-instellingen wat betreft de talen die worden gebruikt voor de interne communicatie en ook gezien de behoeften op het gebied van externe communicatie en de behandeling van dossiers, zijn het Duits, het Engels en het Frans nog steeds de meest gebruikte talen. Daarnaast zijn het Duits, het Engels en het Frans de talen die verreweg het vaakst als tweede taal worden gebruikt en geleerd in de EU. Dit bevestigt de huidige praktijk in het onderwijs en de gangbare normen op de arbeidsmarkt en verwacht mag worden dat kandidaten voor functies bij de Europese Unie ten minste een van deze talen beheersen. Rekening houdend met het belang van de dienst en met de behoeften en capaciteiten van de kandidaten, ook gezien het specifieke vakgebied van deze vergelijkende onderzoeken, is het gewettigd om tests te organiseren in deze drie talen, om ervoor te zorgen dat de kandidaten, ongeacht hun hoofdtaal, in ieder geval in een van deze drie officiële talen kunnen werken. Door de specifieke vaardigheden op deze manier te toetsen, kunnen de instellingen nagaan of kandidaten in staat zijn onmiddellijk te functioneren in een omgeving die nauw aansluit bij de dagelijkse werksituatie in de EU-instellingen.

Om dezelfde redenen worden ook de talen voor de communicatie tussen de kandidaten en de instellingen beperkt en dus ook de talen waarin de sollicitatiedossiers kunnen worden opgesteld. Dit biedt ook een betere garantie voor uniformiteit bij het vergelijken en controleren van de sollicitatiedossiers.

Om ervoor te zorgen dat alle kandidaten gelijk worden behandeld, moet iedereen, ook degenen wier eerste taal een van deze drie talen is, de test afleggen in zijn tweede taal, waarbij uit deze drie talen kan worden gekozen.

Dit doet geen afbreuk aan de verplichting om het vermogen te ontwikkelen om in een derde taal te werken, zoals beschreven in artikel 45, lid 2, van het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie.

IV.   TOEGANGSTOETSEN

De toegangstoetsen worden afgenomen per computer en worden georganiseerd door EPSO. De jury bepaalt de moeilijkheidsgraad van de toetsen en keurt de inhoud goed op basis van de voorstellen van EPSO.

Toegangstoetsen per computer worden alleen georganiseerd wanneer het aantal ingeschreven kandidaten een bepaald quotum overschrijdt. Dit quotum zal na afsluiting van de inschrijvingen worden vastgesteld door de directeur van EPSO in zijn functie van het tot aanstelling bevoegde gezag (TABG) en kan per vakgebied variëren. U wordt hiervan op de hoogte gesteld via uw EPSO-account.

Wordt het quotum niet overschreden, dan worden vaardigheidstoetsen georganiseerd tijdens het assessment (zie punt VI.2).

1.

Uitnodiging voor de toegangstoetsen

U wordt voor de toegangstoetsen uitgenodigd als u uw inschrijving tijdig hebt gevalideerd (zie punt VIII).

Opgelet:

1.

door uw inschrijving te valideren, verklaart u te voldoen aan de algemene en specifieke voorwaarden van punt III;

2.

om aan de toegangstoetsen deel te nemen, moet u verplicht een datum reserveren binnen de termijn die u via uw EPSO-account wordt meegedeeld.

2.

Aard van de toetsen en scores

Reeks toetsen met meerkeuzevragen ter beoordeling van uw redeneervermogen:

Toets a)

verbaal redeneervermogen

0-20 punten

vereist minimum: 10 punten

Toets b)

numeriek redeneervermogen

0-10 punten

Toets c)

abstract redeneervermogen

0-10 punten

 

Vereist minimum voor de toetsen b) en c) tezamen: 10 punten

3.

Taal van de toetsen

Taal 1

V.   TOELATING TOT HET VERGELIJKEND ONDERZOEK EN SELECTIE OP BASIS VAN KWALIFICATIES

1.   Procedure

In eerste instantie wordt op basis van de door u in het elektronische sollicitatieformulier verstrekte gegevens onderzocht of u aan de algemene en specifieke voorwaarden voldoet.

a)

Uw antwoorden op de vragen over de algemene en specifieke voorwaarden worden bekeken om te bepalen of u behoort tot de kandidaten die voldoen aan alle voorwaarden om te worden toegelaten tot het vergelijkend onderzoek.

Wanneer toegangstoetsen worden georganiseerd, wordt in afnemende volgorde volgens het aantal behaalde punten onderzocht of de betrokken kandidaat voldoet aan de algemene en specifieke voorwaarden, tot voor elk vakgebied het door het TABG vast te stellen quotum  (3) van kandidaten zijn gevonden die:

de hoogste scores en de vereiste minimumscores hebben behaald, en

voldoen aan de toelatingsvoorwaarden.

Wanneer de laatste plaats door verschillende kandidaten met dezelfde score wordt gedeeld, worden al deze kandidaten in aanmerking genomen bij de selectie op basis van kwalificaties. De sollicitatieformulieren van de kandidaten die buiten dit quotum vallen, worden niet bekeken.

b)

Vervolgens bepaalt de jury voor de kandidaten die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het vergelijkend onderzoek, wie over de meest relevante kwalificaties beschikken (met name diploma's en werkervaring) ten opzichte van de functieomschrijving en de selectiecriteria die in deze aankondiging zijn beschreven. Deze selectie wordt uitsluitend op basis van uw verklaringen in het onderdeel „talent screener/évaluateur de talent/Talentfilter” van het elektronische sollicitatieformulier uitgevoerd. De score wordt als volgt berekend:

elk selectiecriterium krijgt een gewicht van 1 tot 3, naargelang van het belang dat de jury aan dat criterium hecht;

de jury onderzoekt de antwoorden van de kandidaten en kent voor elk antwoord 0 tot 4 punten toe, naargelang van de kwalificaties van de kandidaat. Dit aantal wordt vervolgens vermenigvuldigd met het gewicht van de desbetreffende vraag.

Vervolgens stelt de jury een ranglijst van de kandidaten op. Er worden, per vakgebied, maximaal driemaal zoveel kandidaten tot het assessment toegelaten (4) als er op de reservelijst kunnen worden geplaatst (5). Het precieze aantal zal op de website van EPSO worden bekendgemaakt (http://blogs.ec.europa.eu/eu-careers.info/).

2.   Controle van de verklaringen van de kandidaten

Na afloop van het assessment worden de verklaringen van de kandidaten in hun elektronische sollicitatieformulier op basis van de door hen verstrekte bewijsstukken gecontroleerd door EPSO wat betreft de algemene voorwaarden en door de jury wat betreft de specifieke voorwaarden. Voor de evaluatie van de kwalificaties wordt alleen met de bewijsstukken rekening gehouden om de antwoorden die reeds zijn gegeven in het onderdeel „talent screener/évaluateur de talent/Talentfilter” van het elektronische sollicitatieformulier te controleren. Als hierbij blijkt dat deze verklaringen niet kunnen worden gestaafd met passende bewijsstukken, wordt de sollicitatie nietig verklaard (6).

Deze controle wordt uitgevoerd voor de kandidaten die de vereiste minimumscores en de hoogste totaalscores hebben behaald voor de onderdelen d), f), g) en h) van het assessment, te beginnen met de kandidaat met de hoogste score (zie punt VI.2). Deze kandidaten moeten ook de vereiste minimumscores hebben behaald voor de onderdelen a), b) en c) met betrekking tot het redeneervermogen en onderdeel e) met betrekking tot de taalkennis. Deze controle wordt uitgevoerd in aflopende volgorde van de scores totdat het aantal op de reservelijst op te nemen kandidaten, die daadwerkelijk voldoen aan alle toelatingsvoorwaarden, is bereikt. De bewijsstukken van de kandidaten die buiten dit quotum vallen, worden niet onderzocht.

VI.   ASSESSMENT

1.

Uitnodiging

U wordt voor het assessment uitgenodigd als u behoort tot de kandidaten die:

op basis van hun verklaringen in het elektronische sollicitatieformulier voldoen aan de algemene en specifieke toelatingsvoorwaarden van punt III,

en

de hoogste scores hebben behaald bij de beoordeling van hun kwalificaties.

Het assessment vindt in beginsel in Brussel (7) plaats en duurt één of twee dagen.

2.

Assessment

Tijdens het assessment worden drie soorten vaardigheden getoetst. De inhoud van de tests wordt gevalideerd door de jury.

uw redeneervermogen wordt beoordeeld aan de hand van de volgende toetsen, tenzij dit reeds is beoordeeld in toegangstoetsen die vooraf zijn georganiseerd:

a)

verbaal redeneervermogen

b)

numeriek redeneervermogen

c)

abstract redeneervermogen

uw specifieke vaardigheden worden beoordeeld aan de hand van de volgende onderdelen:

d)

een gestructureerd interview over de vaardigheden op het vakgebied, op basis van de antwoorden die zijn gegeven in het onderdeel „talent screener/évaluateur de talent/Talentfilter” van het elektronische sollicitatieformulier

e)

toets met betrekking tot de taalkennis

uw algemene vaardigheden  (8) worden beoordeeld aan de hand van de volgende onderdelen:

f)

een casestudy

g)

een groepsoefening

h)

een gestructureerd interview

Elk van deze algemene vaardigheden wordt getest volgens het volgende schema:

 

Casestudy

Groepsoefening

Gestructureerd interview

Problemen analyseren en oplossen

x

x

 

Communiceren

x

 

x

Kwaliteits- en resultaatgericht werken

x

 

x

Leren en zich blijven ontwikkelen

 

x

x

Prioriteiten stellen en organiseren

x

x

 

Stressbestendigheid

 

x

x

Samenwerken

 

x

x

Leidinggeven

 

x

x

3.

Talen van het assessment

Taal 1 voor de toetsen a), b) en c)

Engels (EN) voor toets e)

Taal 2 voor de onderdelen d), f), g) en h)

4.

Score en gewicht

Redeneervermogen:

a)

verbaal: 0-20 punten

vereist minimum: 10 punten

b)

numeriek: 0-10 punten

c)

abstract: 0-10 punten

vereist minimum voor de onderdelen b) en c) tezamen: 10 punten

Als u niet slaagt voor de onderdelen a), b) en c), wordt u uitgesloten van verdere deelname. De behaalde scores worden evenwel niet opgeteld bij de scores voor de andere onderdelen van het assessment.

Specifieke vaardigheden (onderdeel d) en toets e))

onderdeel d): 0-100 punten

vereist minimum: 50 punten

toets e): 0-10 punten

vereist minimum: 5 punten

Als u niet slaagt voor toets e) wordt u uitgesloten van verdere deelname. De behaalde score wordt evenwel niet opgeteld bij de scores voor de andere onderdelen van het assessment.

Gewicht: 60 % van de totaalscore

Algemene vaardigheden (onderdelen f), g) en h))

0-80 punten voor alle algemene vaardigheden tezamen (10 punten per algemene vaardigheid)

vereist minimum:

 

3 punten voor elke vaardigheid en

 

40 punten op 80 voor de 8 algemene vaardigheden samen

Gewicht: 40 % van de totaalscore

VII.   RESERVELIJSTEN

1.

Plaatsing op de reservelijst

De jury plaatst u op de reservelijst

als u behoort tot de kandidaten die de vereiste minimumscores hebben behaald voor de onderdelen a) tot en met h), en de hoogste scores voor de onderdelen d), f), g) en h) van het assessment tezamen (zie punt I.1 voor het aantal kandidaten die op de reservelijst kunnen worden geplaatst) (9)

en als uit de bewijsstukken blijkt dat u voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden die in de punten III en IV van deze aankondiging zijn vastgesteld.

2.

Rangschikking

Per vakgebied wordt een reservelijst in alfabetische volgorde opgesteld.

VIII.   INSTRUCTIES VOOR HET INDIENEN VAN EEN SOLLICITATIE

1.

Elektronische inschrijving

U moet zich elektronisch inschrijven volgens de procedure die op de website van EPSO wordt beschreven, namelijk in het onderdeel „Online application manual/mode d'emploi de l'inscription en ligne/Online-Bewerbungsleitfaden”.

Uiterste datum (validering inbegrepen): 29 april 2014 om 12 uur 's middags, Belgische tijd.

2.

Sollicitatiedossier

Als u behoort tot de kandidaten die tot het assessment worden toegelaten, dient u bij het assessment het volledige sollicitatiedossier mee te brengen (10) (ondertekend exemplaar van het elektronische sollicitatieformulier en bewijsstukken).

Instructies: zie punt 2.1.7 van de algemene bepalingen betreffende algemene vergelijkende onderzoeken.


(1)  Elke verwijzing in deze aankondiging naar een persoon van het mannelijke geslacht slaat tevens op personen van het vrouwelijke geslacht.

(2)  Zie het Gemeenschappelijk Europees referentiekader voor talen — minimaal vereist niveau: taal 1 = C1, taal 2 = B2, Engels = B2

(http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/CEF/LanguageSelfAssessmentGrid.csp)

(3)  Dit quotum komt overeen met het quotum als vermeld in punt IV, tweede alinea.

(4)  Wanneer de laatste plaats door verschillende kandidaten met dezelfde score wordt gedeeld, worden al deze kandidaten voor het assessment uitgenodigd.

(5)  Kandidaten die niet worden uitgenodigd voor het assessment, ontvangen bericht van de resultaten van hun beoordeling en het gewicht van elke vraag.

(6)  Deze informatie wordt aan de hand van bewijsstukken gecontroleerd voordat de reservelijst wordt vastgesteld (zie de punten VII.1 en VIII.2).

(7)  Om praktische redenen kunnen deze tests plaatsvinden in testcentra in de lidstaten, los van de andere onderdelen van het assessment.

(8)  In punt 1.2 van de algemene bepalingen betreffende algemene vergelijkende onderzoeken worden deze vaardigheden nader beschreven.

(9)  Wanneer de laatste plaats door verschillende kandidaten met dezelfde score wordt gedeeld, worden al deze kandidaten op de reservelijst geplaatst.

(10)  De datum van het assessment wordt u te zijner tijd meegedeeld via uw EPSO-account.


BIJLAGE I

VAKGEBIED 1: DIGITAAL FORENSISCH ONDERZOEK

1.   Functieomschrijving

Dit vergelijkend onderzoek betreft de aanwerving van administrateurs (AD 7) op het gebied van digitaal forensisch onderzoek.

De belangrijkste taken zijn:

onderzoekers tijdens dienstreizen begeleiden om digitaal forensisch onderzoek uit te voeren bij controles ter plaatse en inspecties van lokalen;

onderzoekers adviseren over de te volgen procedures met het oog op de bewaring van mogelijk bewijsmateriaal zodat dit ontvankelijk is voor de rechter;

op een forensisch correcte manier gegevens extraheren uit alle soorten digitale media (computergeheugen, harde schijf, magneetband, smartphone enz.);

uitvoeren van digitaal forensisch onderzoek (bijvoorbeeld terughalen van gewiste gegevens/documenten in de niet-toegewezen ruimte), om eventueel digitaal bewijsmateriaal op te sporen;

onderzoekers eventuele digitale bewijzen verstrekken door het extraheren van gegevens/documenten in de forensische kopie via zoekbewerkingen op sleutelwoorden en chronologisch zoeken en andere meer geavanceerde onderzoekstechnieken;

volgen van de ontwikkelingen op het gebied van forensische technologie (hardware en software) om ervoor te zorgen dat OLAF over geavanceerde forensische apparatuur beschikt;

opstellen (in het Engels) van operationele en deskundigenverslagen inzake digitaal forensisch onderzoek ter ondersteuning van de onderzoeken door OLAF;

getuigen voor een rechtbank of tijdens een hoorzitting van een tuchtraad, na goedkeuring door de directeur-generaal.

2.   Kwalificaties en diploma's

U moet een diploma van een voltooide universitaire opleiding van ten minste vier jaar hebben behaald, op een gebied dat verband houdt met de functie, of een beroeps- of vakopleiding van een gelijkwaardig niveau hebben gevolgd die erkend/gestaafd werd door een bevoegd openbaar/internationaal organisme (bijvoorbeeld politie- of douaneacademie, International Association of Computer Investigative Specialists, International Society of Forensic Computer Examiners enz.), op een gebied dat verband houdt met de functie.

OF

U moet een diploma van een voltooide universitaire opleiding van ten minste drie jaar hebben behaald, op een gebied dat verband houdt met de functie, of een beroeps- of vakopleiding van een gelijkwaardig niveau hebben gevolgd die erkend/gestaafd werd door een bevoegd openbaar/internationaal organisme (bijvoorbeeld politie- of douaneacademie, International Association of Computer Investigative Specialists, International Society of Forensic Computer Examiners enz.), op een gebied dat verband houdt met de functie, gevolgd door één jaar werkervaring die rechtstreeks verband houdt met de functie.

NB: Deze werkervaring van ten minste één jaar wordt gerekend tot de kwalificaties en telt niet mee voor het aantal jaren werkervaring zoals hieronder vereist.

3.   Werkervaring

U moet ten minste zes jaar relevante werkervaring hebben opgedaan op het gebied van digitaal forensisch onderzoek ter ondersteuning van onderzoeken met het oog op de bestrijding van overheidscorruptie en/of financiële criminaliteit.

Deze werkervaring moet zijn opgedaan bij een wetshandhavingsinstantie van een EU-lidstaat of een internationale organisatie.

Bovendien moet u praktische en bewezen IT-vaardigheden hebben op het gebied van de aankoop en het onderzoek van digitale apparatuur, bv. ervaring met instrumenten zoals FTK, EnCase en X-Ways.

Deze werkervaring moet u hebben opgedaan na het behalen van het hierboven vermelde diploma dat toegang geeft tot het vergelijkend onderzoek.

4.   Selectiecriteria

Bij de selectie op basis van kwalificaties houdt de jury rekening met de volgende criteria:

1.

een universitair diploma, anders dan het diploma dat toegang geeft tot het vergelijkend onderzoek, op een van de volgende gebieden: digitaal forensisch onderzoek, informatica, informatie- en communicatietechnologie of engineering;

2.

een kwalificatie in digitaal forensisch onderzoek en/of in het gebruik van specifieke instrumenten voor dit onderzoek, zoals EnCase, FTK, X-Ways enz.;

3.

werkervaring op het gebied van digitale forensische ondersteuning voor administratieve en/of strafrechtelijke onderzoeken, bijvoorbeeld bij een politie-, douane- of anticorruptiedienst;

4.

digitaal forensische opdrachten hebben uitgevoerd ter ondersteuning van onderzoeken in het buitenland;

5.

werkervaring op het gebied van geavanceerde onderzoekstechnieken (anders dan het zoeken op sleutelwoorden en chronologisch zoeken) die gebruikt worden voor de extractie van mogelijk digitaal bewijsmateriaal uit een forensische kopie;

6.

werkervaring met het opstellen van verslagen op het gebied van digitaal forensisch onderzoek;

7.

werkervaring op het gebied van het ontwerp of de ontwikkeling van een IT-infrastructuur voor digitaal forensisch onderzoek;

8.

werkervaring op het gebied van het onderhoud van een IT-infrastructuur voor digitaal forensisch onderzoek;

9.

werkervaring op het gebied van de organisatie van opleidingen inzake digitaal forensisch onderzoek;

10.

werkervaring met de presentatie van onderwerpen die betrekking hebben op digitaal forensisch onderzoek op conferenties, seminars of workshops;

11.

werkervaring op het gebied van digitaal forensisch onderzoek in een internationale omgeving.


BIJLAGE II

VAKGEBIED 2: OPERATIONELE ANALYSE

1.   Functieomschrijving

Dit vergelijkend onderzoek betreft de aanwerving van administrateurs (AD 7) op het gebied van operationele analyse ter ondersteuning van de OLAF-onderzoeken.

De belangrijkste taken zijn:

de OLAF-onderzoekers informatie verstrekken en analytische ondersteuning bieden bij onderzoeken die onder de bevoegdheid van OLAF vallen;

het verzamelen, opslaan, verwerken, analyseren en uitwisselen van informatie en inlichtingen;

de partners in de lidstaten, de Europese instellingen en internationale organisaties inlichtingen verstrekken en analytische ondersteuning bieden bij onderzoeken van gemeenschappelijk belang;

de operationele directoraten-generaal ondersteuning bieden bij hun op risico gebaseerde auditstrategieën met behulp van analyse-instrumenten en -methoden;

opstellen (in het Engels) van dreigingsbeelden, strategische analyseN en situatierapporten met betrekking tot het mandaat van OLAF;

bijdragen aan de politieke initiatieven van de Europese Commissie, zoals de fraudebestrijdingsstrategie en het actieplan tegen de professionele smokkel langs de oostelijke grens van de EU;

opleiding verstrekken aan de onderzoekers van OLAF met betrekking tot het onderzoek en de analyse van informatie uit commerciële gegevensbanken en publieke bronnen;

getuigen voor een rechtbank of tijdens een hoorzitting van een tuchtraad, na goedkeuring door de directeur-generaal.

2.   Kwalificaties en diploma's

U moet een diploma van een voltooide universitaire opleiding van ten minste vier jaar hebben behaald, op een gebied dat verband houdt met de functie, of een beroeps- of vakopleiding van een gelijkwaardig niveau hebben gevolgd die erkend/gestaafd werd door een bevoegd openbaar/internationaal organisme (bijvoorbeeld politie- of douaneacademie, International Association of Computer Investigative Specialists, International Society of Forensic Computer Examiners enz.), op een gebied dat verband houdt met de functie.

OF

U moet een diploma van een voltooide universitaire opleiding van ten minste drie jaar hebben behaald, op een gebied dat verband houdt met de functie, of een beroeps- of vakopleiding van een gelijkwaardig niveau hebben gevolgd die erkend/gestaafd werd door een bevoegd openbaar/internationaal organisme (bijvoorbeeld politie- of douaneacademie, International Association of Computer Investigative Specialists, International Society of Forensic Computer Examiners enz.), op een gebied dat verband houdt met de functie, gevolgd door één jaar werkervaring die rechtstreeks verband houdt met de functie.

NB: Deze werkervaring van ten minste één jaar wordt gerekend tot de kwalificaties en telt niet mee voor het aantal jaren werkervaring zoals hieronder vereist.

3.   Werkervaring

U moet ten minste zes jaar relevante werkervaring hebben opgedaan als operationeel analist ter ondersteuning van onderzoeken met het oog op de bestrijding van overheidscorruptie en/of financiële criminaliteit.

Deze werkervaring moet zijn opgedaan bij een wetshandhavingsinstantie van een EU-lidstaat of een internationale organisatie.

Bovendien moet u praktische en bewezen IT-vaardigheden hebben op het gebied van de verzameling en analyse van inlichtingen, met name ervaring met de ondervraging en het gebruik van gegevensbanken, met behulp van instrumenten als MS-Access, SQL Server of Oracle, de visualisering van gegevens met behulp van toepassingen zoals Business Objects of Tableau, en met specifieke instrumenten voor het inlichtingenwerk, zoals iBase of Analyst Notebook.

Deze werkervaring moet u hebben opgedaan na het behalen van het hierboven vermelde diploma dat toegang geeft tot het vergelijkend onderzoek.

4.   Selectiecriteria

Bij de selectie op basis van kwalificaties houdt de jury rekening met de volgende criteria:

1.

een universitair diploma, anders dan het diploma dat toegang geeft tot het vergelijkend onderzoek, op een van de volgende gebieden: criminologie, economie, financiën, informatie- en communicatietechnologie, rechten, wiskunde of statistiek;

2.

een kwalificatie op het gebied van het gebruik van specifieke software voor inlichtingenactiviteiten, zoals iBase, Analyst Notebook enz.;

3.

werkervaring op het gebied van operationele ondersteuning voor administratieve en/of strafrechtelijke onderzoeken, bijvoorbeeld bij een politie-, douane- of anticorruptiedienst;

4.

werkervaring met administratieve en/of strafrechtelijke onderzoeken waarbij instrumenten voor het extraheren van gegevens en teksten zijn gebruikt voor het analyseren van grote hoeveelheden operationele gegevens;

5.

werkervaring met het opstellen van operationele analyseverslagen op de terreinen die onder de bevoegdheid van OLAF vallen;

6.

werkervaring op het gebied van het ontwerp of de ontwikkeling van een IT-infrastructuur voor de verzameling van informatie en de uitwisseling van inlichtingen;

7.

werkervaring op het gebied van het onderhoud van een IT-infrastructuur voor de verzameling van informatie en de uitwisseling van inlichtingen;

8.

werkervaring met het organiseren van opleiding met betrekking tot het onderzoek en de analyse van informatie uit commerciële gegevensbanken en publieke bronnen;

9.

werkervaring met de presentatie van analyseresultaten op conferenties, seminars of workshops;

10.

werkervaring op het gebied van operationele analyse in een internationale omgeving.


Top