De regeling van luchtverkeersstromen
SAMENVATTING VAN:
Verordening (EU) nr. 255/2010 — Gemeenschappelijke regels inzake de regeling van luchtverkeersstromen
WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?
- Het doel van deze verordening is regels inzake de regeling van luchtverkeersstromen (ATFM) vast te stellen om de beschikbare capaciteit bij het gebruik van het luchtruim te optimaliseren en de processen voor de regeling van de luchtverkeersstromen te verbeteren.
- De uniforme toepassing van specifieke regels en procedures in het gemeenschappelijke Europese luchtruim is van cruciaal belang om via efficiënt beheer en gebruik van de regeling van de luchtverkeersstromen optimaal gebruik te maken van de beschikbare luchtverkeersleidingscapaciteit.
KERNPUNTEN
De verordening is van toepassing:
- binnen het gemeenschappelijke Europese luchtruim zoals vastgesteld in Verordening (EG) nr. 551/2004 inzake luchtverkeersbeveiliging en heeft betrekking op
- alle vluchten die als algemeen luchtverkeer zullen worden uitgevoerd of worden uitgevoerd overeenkomstig de instrumentvliegvoorschriften*
- luchtverkeersbeheer;
- op de volgende bij ATFM-processen betrokken partijen
- exploitanten van luchtvaartuigen
- eenheden voor luchtverkeersdiensten
- luchtvaartinformatiediensten
- entiteiten die betrokken zijn bij het luchtruimbeheer
- beheersorganen van luchthavens
- de centrale ATFM-eenheid
- lokale ATFM-eenheden
- slotcoördinatoren van gecoördineerde luchthavens*.
De planning, coördinatie en uitvoering van de ATFM-maatregelen door de bovengenoemde partijen moeten aan de bepalingen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) voldoen.
De EU-landen moeten erop toezien dat:
- de ATFM-functie voortdurend beschikbaar is voor alle bij de ATFM-processen betrokken partijen;
- de omschrijving en toepassing van ATFM-maatregelen verenigbaar is met de nationale beveiligings- en defensievereisten van de afzonderlijke EU-landen.
Algemene verplichtingen van eenheden voor luchtverkeersdiensten (ATS-eenheden)
- Bij de toepassing van een ATFM-maatregel moeten de ATS-eenheden via de lokale ATFM-eenheid zorgen voor de coördinatie met de centrale ATFM-eenheid om te garanderen dat de geselecteerde maatregel leidt tot optimalisatie van de algehele prestaties van het Europees netwerk voor luchtverkeersbeheer (EATMN)*.
- De ATS-eenheden moeten de centrale ATFM-eenheid in kennis stellen van alle gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de luchtverkeersleidingscapaciteit of de vraag naar luchtverkeer.
- De ATS-eenheden moeten de centrale ATFM-eenheid ook allerlei gegevens en latere actualiseringen verstrekken, waaronder:
- de beschikbaarheid van het luchtruim en routestructuren;
- de capaciteit van de luchtverkeersleidingssector en de luchthaven;
- de beschikbaarheid van routes;
- de afwijkingen van vliegplannen;
- de beschikbaarheid van luchtruim.
- De volledige lijst van gegevens moet ter beschikking worden gesteld van de bovenstaande lijst van bij de ATFM-processen betrokken partijen en kosteloos worden verstrekt aan, en door, de centrale ATFM-eenheid.
Algemene verplichtingen van exploitanten
- Alle relevante ATFM-maatregelen en wijzigingen van vliegplannen moeten worden geïntegreerd in de geplande vlucht en worden meegedeeld aan de piloot. Wanneer een vliegplan is opgeschort omdat het ATFM-vertrekslot niet kan worden gehaald, zorgt de betrokken exploitant voor de actualisering of schrapping van het vliegplan.
Samenhang tussen vliegplannen en luchthavenslots
- De EU-landen moeten er, op verzoek van een slotcoördinator van een luchthaven of een beheersorgaan van een gecoördineerde luchthaven, op toezien dat de centrale ATFM-eenheid of de lokale ATFM-eenheid hun het goedgekeurde vliegplan verstrekt van een vlucht die vanaf deze luchthaven vertrekt, voordat die vlucht plaatsvindt.
Kritieke gebeurtenissen
- De EU-landen moeten erop toezien dat er procedures voor het omgaan met kritieke gebeurtenissen worden opgesteld en gepubliceerd, teneinde de verstoring van het EATMN tot een minimum te beperken.
- Ter voorbereiding op kritieke gebeurtenissen stemmen de ATS-eenheden en beheersorganen van luchthavens de noodprocedures af met de door dergelijke gebeurtenissen geraakte exploitanten.
Toezicht op de naleving van ATFM-maatregelen
- De EU-landen moeten ervoor zorgen dat de luchthavens zich aan de ATFM-vertrekslots houden. Wanneer in de loop van een jaar de naleving hoogstens 80 % bedraagt, moet de ATS-eenheid op de betreffende luchthaven de maatregelen beschrijven die zijn genomen om de naleving in de toekomst te garanderen.
- De ATS-eenheid op een luchthaven is tevens verantwoordelijk voor het verstrekken van de relevante informatie over elk geval van niet-naleving van de weigering of opschorting van een vliegplan op die luchthaven en het beschrijven van de maatregelen die zijn genomen om de naleving in de toekomst te garanderen.
VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?
De verordening is sinds 26 september 2011 van toepassing.
ACHTERGROND
Zie ook:
KERNBEGRIPPEN
Instrumentvliegvoorschriften: voorschriften op grond waarvan met passend uitgeruste luchtvaartuigen onder instrumentvliegomstandigheden mag worden gevlogen (omschreven in ICAO bijlage 2: „Rules of the Air”, hoofdstuk 5: „Instrument Flight Rules”).
Gecoördineerde luchthaven: een luchthaven met een hoge mate van congestie waar de vraag de capaciteit in de relevante periode overschrijdt en waarop een luchtvaartmaatschappij om te kunnen landen of opstijgen moet beschikken over een door een coördinator toegewezen slot.
Europees netwerk voor luchtverkeersbeheer: de verzameling systemen voor de verlening van luchtvaartnavigatiediensten in de EU, met inbegrip van de interfaces aan buitengrenzen van de EU.
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Verordening (EU) nr. 255/2010 van de Commissie van 25 maart 2010 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake de regeling van luchtverkeersstromen (PB L 80 van 26.3.2010, blz. 10-16)
Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 255/2010 zijn opgenomen in de oorspronkelijke tekst. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Verordening (EG) nr. 551/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 10 maart 2004 betreffende de organisatie en het gebruik van het gemeenschappelijk Europees luchtruim („de luchtruimverordening”) (PB L 96 van 31.3.2004, blz. 20-25)
Zie de geconsolideerde versie.
Laatste bijwerking 15.05.2020