Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Informatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s

Informatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 1999/94/EG — Beschikbaarheid van consumenteninformatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot bij de verbranding van nieuwe personenauto’s

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

Om consumenten te helpen voertuigen te kiezen met een laag brandstofverbruik, vereist de richtlijn van dealers in nieuwe personenauto’s om potentiële kopers te voorzien van nuttige informatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van deze voertuigen. Deze informatie moet worden weergegeven op etiketten van het voertuig, op affiches en op ander reclamemateriaal, alsook in specifieke gidsen.

KERNPUNTEN

Het doel van de richtlijn is om ervoor te zorgen dat gegevens met betrekking tot de brandstofbesparing en CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s die in de Europese Unie (EU) voor verkoop of leasing worden aangeboden, voor de consument beschikbaar worden gesteld. Deze consumenteninformatie wordt via vier verschillende methoden gecommuniceerd:

  • bevestiging van een etiket op het voertuig met het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot;
  • het uitbrengen van een gids met het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot;
  • het weergeven van affiches in toonzalen voor auto’s;
  • het opnemen van gegevens betreffende het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot in reclamemateriaal.

Brandstofverbruiksetiket

Er moet een brandstofverbruiksetiket worden bevestigd op de voorruit van alle nieuwe personenauto’s in het verkooppunt. Dit etiket moet duidelijk zichtbaar zijn en moet voldoen aan bepaalde vereisten die zijn uiteengezet in bijlage I. Het moet met name een schatting bevatten van het brandstofverbruik, uitgedrukt in liters per 100 km of in kilometers per liter (of in mijlen per gallon), en van de CO2-uitstoot.

Brandstofverbruiksgids

Er moet ten minste één keer per jaar een brandstofverbruiksgids worden uitgebracht op nationaal niveau. Hierin moet alle in bijlage II uiteengezette informatie staan, inclusief een overzicht van de tien meest brandstofefficiënte nieuwe modellen personenauto’s, in volgorde van toenemende specifieke CO2-uitstoot voor elk brandstoftype. Deze gids moet compact, draagbaar en kosteloos verkrijgbaar zijn. Consumenten moeten de gids kunnen verkrijgen in het verkooppunt van de dealer en van een hiertoe aangewezen instantie in elk EU-land.

Brandstofverbruiksgegevens

Voor elk merk dat wordt verkocht, moet de dealer op posters of in een andere vorm (waaronder elektronische displays) een lijst van de brandstofverbruiksgegevens van alle modellen weergeven. Deze gegevens moeten worden opgesplitst per brandstoftype en worden gegroepeerd in volgorde van brandstofefficiëntie zoals aangegeven door CO2-uitstootniveaus.

Reclamemateriaal (advertenties in kranten, op affiches en in brochures) dat wordt gebruikt bij de verkoop van nieuwe auto’s, moet gegevens bevatten betreffende het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.

Elke markering met betrekking tot het brandstofverbruik die niet aan bovenstaande regels voldoet en die tot verwarring kan leiden, is verboden.

Follow-up en controle

EU-landen moeten de Europese Commissie op de hoogte stellen van de bevoegde autoriteit of autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en werking van het consumenteninformatiesysteem.

Aanbeveling van de Commissie en nieuwe regelgevende testprocedure

In mei 2017 heeft de Commissie een aanbeveling goedgekeurd over het gebruik van de brandstofverbruiks- en CO2-emissiewaarden op basis waarvan typegoedkeuring is verleend en die volgens de wereldwijd geharmoniseerde testprocedure voor lichte voertuigen (WLTP) zijn gemeten. Dit moet worden gedaan wanneer informatie beschikbaar wordt gesteld aan consumenten om ervoor te zorgen dat zij zo snel mogelijk toegang hebben tot meer representatieve WLTP-gebaseerde waarden, om concurrentievervalsing op de markt te voorkomen en om een soepele en geharmoniseerde implementatie in de EU te ondersteunen. De Commissie doet een aantal aanbevelingen aan EU-landen, waaronder dat ze zorgen voor het volgende:

  • De waarden van de nieuwe Europese rijcyclus (NEDC) die zijn opgenomen in de conformiteitscertificaten van nieuwe geregistreerde auto’s, worden gebruikt om het officiële brandstofverbruik en de specifieke uitstoot van CO2 aan consumenten te communiceren tot 31 december 2018. Na deze datum worden alle nieuwe voertuigen op de EU-markt getest en wordt een typegoedkeuring verleend in overeenstemming met de WLTP, wat zorgt voor strengere testvoorwaarden en meer realistische waarden betreffende het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.
  • Alleen WLTP- en brandstofverbruiks- en CO2-uitstootwaarden mogen worden gebruikt voor doeleinden van consumenteninformatie vanaf 1 januari 2019.
  • Reclamemateriaal dat via elektronische weg wordt gedistribueerd en consumenten in staat stelt een specifiek voertuig te configureren, zoals online-autoconfiguratoren, moet duidelijk laten zien hoe verschillende specifieke uitrusting en opties van invloed zijn op de brandstofverbruiks- en CO2-uitstootwaarden met een typegoedkeuring en gemeten in overeenstemming met de WLTP.
  • Alvorens een besluit te nemen over de aankoop van een auto, moeten consumenten zijn geïnformeerd over de veranderingen in de brandstofverbruiks- en CO2-uitstootwaarden vanaf de introductie van de WLTP, alsook over de gevolgen die deze veranderingen kunnen hebben op het moment van registratie (bv. voor de voertuigenbelasting).
  • De officiële brandstofverbruiks- en specifieke CO2-uitstootwaarden moeten ten minste de „gecombineerde” waarden* bevatten, gemeten in overeenstemming met de relevante testprocedure.
  • Er worden passende informatiecampagnes gelanceerd om consumenten de introductie van de WLTP en de gevolgen daarvan voor de waarden van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot uit te leggen, met name de toename van deze waarden vergeleken met de waarden die zijn afgeleid onder de NEDC, en de betekenis van waarden die voortvloeien uit verschillende testfasen.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 18 januari 2000 van toepassing en moest voor 18 januari 2001 in de EU-landen in nationaal recht worden omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Gecombineerde waarden: een waarde die is afgeleid van een combinatie van de officiële brandstofverbruikswaarde en de officiële specifieke CO2-uitstootwaarde.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 1999/94/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 1999 betreffende de beschikbaarheid van consumenteninformatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot bij de verbranding van nieuwe personenauto’s (PB L 12 van 18.1.2000, blz. 16–23)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 1999/94/EG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2017/1151 van de Commissie van 1 juni 2017 tot aanvulling van Verordening (EG) nr. 715/2007 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de typegoedkeuring van motorvoertuigen met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen (Euro 5 en Euro 6) en de toegang tot reparatie- en onderhoudsinformatie, tot wijziging van Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad, Verordening (EG) nr. 692/2008 van de Commissie en Verordening (EU) nr. 1230/2012 van de Commissie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 692/2008 van de Commissie (PB L 175 van 7.7.2017, blz. 1–643)

Aanbeveling (EU) 2017/948 van de Commissie van 31 mei 2017 betreffende het gebruik van de brandstofverbruiks- en CO2-emissiewaarden op basis waarvan typegoedkeuring is verleend en die volgens de wereldwijd geharmoniseerde testprocedure voor lichte voertuigen zijn gemeten, bij het beschikbaar maken van informatie voor de consument overeenkomstig Richtlijn 1999/94/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 142 van 2.6.2017, blz. 100–103)

2003/217/EG: Aanbeveling van de Commissie van 26 maart 2003 inzake de toepassing op andere media van de bepalingen van Richtlijn 1999/94/EG betreffende reclamemateriaal (PB L 82 van 29.3.2003, blz. 33–34)

Laatste bijwerking 13.12.2017

Top