Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Klimaatactie

Klimaatactie

Klimaatactie verwijst naar de inspanningen om klimaatverandering en de gevolgen daarvan te bestrijden. Deze inspanningen omvatten het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen (beperking van de klimaatverandering) en/of het treffen van maatregelen ter voorbereiding op en aanpassing aan zowel de huidige gevolgen van de klimaatverandering als de voorspelde effecten in de toekomst (aanpassing aan klimaatverandering).

Sinds de jaren negentig heeft de Europese Unie (EU) het voortouw genomen in internationale onderhandelingen over klimaatverandering en een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering en bij de onderhandelingen over het Kyotoprotocol en de Overeenkomst van Parijs.

Om te voorkomen dat de klimaatverandering een gevaarlijk niveau bereikt, is de internationale gemeenschap overeengekomen dat de opwarming van de aarde duidelijk onder de 2 °C ten opzichte van pre-industriële niveaus moet worden gehouden en dat ernaar moet worden gestreefd om de temperatuurstijging tot 1,5 °C te beperken. De EU spant zich in om haar uitstoot terug te dringen en andere grote vervuilers te stimuleren tot het treffen van maatregelen.

De EU is goed op weg om haar doelstelling voor de vermindering van de broeikasgasuitstoot voor 2020 te halen en de Commissie heeft een plan voorgesteld om de uitstoot verder te verminderen met ten minste 55 % tegen 2030. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Klimaatactie, en met name het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, is een belangrijk element van de Europese Green Deal. Tot de initiatieven in het kader van de Green Deal behoren:

  • een Europese klimaatwet om de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 in EU-wetgeving vast te leggen;
  • een Europees klimaatpact om burgers en alle geledingen van de maatschappij bij klimaatactie te betrekken;
  • een klimaatdoelstellingsplan 2030 om de nettobroeikasgasuitstoot verder te verminderen met ten minste 55 % tegen 2030;
  • een EU-strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering om van Europa tegen 2050 een klimaatbestendige maatschappij te maken die volledig is aangepast aan de onvermijdelijke gevolgen van de klimaatverandering.

ZIE OOK

Top