Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-begroting

EU-begroting

De EU-begroting is een investeringsbegroting waarin middelen worden gebundeld en worden gericht op projecten in overeenstemming van politieke prioriteiten van de EU. Zij omvat alle inkomsten en uitgaven van de EU. De EU beslist iedere zeven jaar over het begrotingskader voor de lange termijn, dat het meerjarig financieel kader (MFK) wordt genoemd. Zoals bepaald in het Verdrag van Lissabon (artikel 312 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie) worden in het MFK de jaarlijkse maximumbedragen (maxima) voor de EU-uitgaven als geheel en voor de belangrijkste uitgavencategorieën (rubrieken) vastgesteld. Het huidige MFK loopt van 2021 tot en met 2027.

De begroting van de EU wordt gefinancierd met verschillende bronnen van inkomen, die bekend staan als de „eigen middelen” (douanerechten, een deel van het bruto nationaal product van elk EU-land, en vanaf 1 januari 2021 een nieuw eigen middel, gebaseerd op de hoeveelheid niet-gerecycleerd plastic verpakkingsafval).

Iedere zeven jaar onderhandelen het Europees Parlement en de Raad op basis van een voorstel van de Commissie over het MFK en hoe het geld zal worden toegekend aan uitgavencategorieën. Ieder jaar maken het Europees Parlement en de Raad een afspraak over de hoogte van de jaarbegroting en over de uitgavenprioriteiten voor de volgende twaalf maanden.

Om het herstel na het coronavirus te financieren, is de EU het eens geworden over een herstelplan, NextGenerationEU, van 750 miljard EUR, dat bovenop de langetermijnbegroting voor 2021-2027 komt. Voor de financiering ervan zal de EU geld op de markt lenen.

ZIE OOK

Top