Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europese strategie inzake justitiële opleiding (2021-2024)

Europese strategie inzake justitiële opleiding (2021-2024)

 

SAMENVATTING VAN:

Mededeling van de Commissie — Zorgen voor gerechtigheid in de EU — een strategie voor de Europese justitiële opleiding 2021-2024

WAT IS HET DOEL VAN DE MEDEDELING?

  • Het doel is het versterken van een gemeenschappelijke Europese rechtscultuur gebaseerd op de rechtstaat, de grondrechten en wederzijds vertrouwen.
  • Om dit doel te realiseren, bevat de mededeling een Europese strategie voor justitiële opleiding met maatregelen om de correcte en doeltreffende toepassing van het EU-recht te bevorderen.

KERNPUNTEN

De strategie benoemt een aantal aandachtsgebieden en bevat aanbevelingen voor alle betrokkenen (aanbieders van opleidingen, de Europese Commissie, belanghebbenden en justitiële netwerken).

Eisen aan opleidingen in het EU-recht

  • Bevorderen van een gemeenschappelijke rechtsstatelijke cultuur. Goed opgeleide beroepsbeoefenaars spelen een belangrijke rol bij het versterken van deze cultuur en het toepassen van het rechtsstaatbeginsel.
  • Handhaving van de grondrechten. De rechten in het Handvest van de grondrechten moeten tastbaar zijn in het dagelijks leven van mensen en de verhouding tussen het Handvest en het nationale recht en de wisselwerking met het Europees Verdrag voor de rechten van de mens moeten duidelijk zijn.
  • Opschaling van de digitalisering van justitie. Rechtsbeoefenaars moeten meer kennis hebben van digitale tools en kunstmatige intelligentie en deze ook gebruiken.
  • Gelijke tred houden met de ontwikkeling van het EU-recht. Rechtsbeoefenaars moeten op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het EU-recht, met name op gebieden als grensoverschrijdende justitiële samenwerking, veiligheid, terrorisme en georganiseerde misdaad, procedurele rechten van bijvoorbeeld verdachten en de rechten van slachtoffers, en de uitvoering van wetgeving op het gebied van de eengemaakte markt en het milieu.
  • Rechtsbeoefenaars toerusten voor nieuwe uitdagingen. Terrorisme en cybercriminaliteit ontwikkelen zich voortdurend en veranderende werkpatronen zijn van invloed op het arbeids- en sociaal recht.

Noodzakelijke opleidingsonderwerpen buiten het EU-recht

  • Rechtsbeoefenaars uitrusten met multidisciplinaire competenties. Deze lopen uiteen van “rechterlijke vaardigheden”* tot niet-juridische kennis en kennis van het juridisch taalgebruik.

Meer, bredere en gerichtere opleiding voor rechtsbeoefenaars

  • Doelstellingen afstemmen. Rechters en openbare aanklagers zijn de belangrijkste doelgroepen, samen met rechtbank- en parketmedewerkers, advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders.
  • Verbetering van de opleiding in het EU-recht voor andere beroepen. Gevangenispersoneel, reclasseringsambtenaren, bemiddelaars, gerechtsdeskundigen, insolventiefunctionarissen en gerechtstolken en -vertalers moeten allemaal kennis van het relevante EU-recht hebben.

Hoogwaardige, doeltreffende opleidingen

  • Het bevorderen van een goede methode, een flexibele reactie op verschillende uitdagingen, voortdurende monitoring, het confronteren van beroepsbeoefenaars met verschillende vormen van leren en het evalueren van de resultaten.

Opleiding voor jonge rechtsbeoefenaars

  • Nieuwe rechtsbeoefenaars moeten basiskennis over het rechtsstelsel en de rechtscultuur van de EU verwerven. Hierbij moet worden gedacht aan systemische elementen van het EU-recht, de grondrechten, de rechtsstaat, “rechterlijke vaardigheden” en talenkennis.

Gedeelde verantwoordelijkheid

  • Ondersteunen van nationale belanghebbenden met primaire verantwoordelijkheid. Opleiders, ministeries van justitie en de gereglementeerde beroepen hebben voldoende geld en personeel nodig om een cultuur tot stand te brengen waarin opleiding als een investering wordt gezien.
  • Netwerken van deskundigen op het gebied van het EU-recht. Beroepsbeoefenaars moeten een beroep kunnen doen op collega’s in nationale netwerken voor juridische expertise op EU-gebied.
  • Gebruikmaken van de unieke rol van het Europees netwerk voor justitiële opleiding. Met de benodigde financiering is het Europees netwerk voor justitiële opleiding het best in staat om nationale en grensoverschrijdende opleidingsactiviteiten te coördineren.
  • Actoren op EU-niveau als multiplicatoren zien. De Academie voor Europees recht, het Europees Instituut voor Bestuurskunde en diverse netwerken van rechtsbeoefenaars, al dan niet op het gebied van het EU-recht, moeten opleidingsactiviteiten stimuleren en materiaal en ervaring delen.
  • Steun van de Commissie. EU-financiering is beschikbaar voor projecten met een Europese dimensie, uiteenlopend van opleidingen voor opleiders en het bevorderen van grensoverschrijdende consortia, tot het aanpakken van prioritaire gebieden van de EU, testen van nieuwe ideeën en inspelen op specifieke behoeften.
  • Rechtsbeoefenaars buiten de EU bereiken. De Europese justitiële opleiding richt zich ook op kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten, met name in de Westelijke Balkan, en kan worden uitgebreid naar andere niet-EU-landen, met name in Afrika en Latijns-Amerika.
  • Toezicht. De Commissie brengt verslag uit over de vorderingen van de strategie en werkt samen met de belanghebbende partijen aan het verbeteren van gegevensverzameling en -analyse.

ACHTERGROND

Het Verdrag van Lissabon gaf de EU een rol in het opleiden van magistraten en justitieel personeel op het gebied van civiel recht en strafrecht. In 2011 presenteerde de Commissie een mededeling met de titel “Opbouwen van vertrouwen in justitie in de hele EU — Een nieuwe dimensie in de Europese justitiële opleiding”.

De meest recente mededeling bouwt voort op de geboekte vooruitgang. De mededeling benadrukt de noodzaak van justitiële opleiding, met name gezien de achteruitgang van de rechtsstaat en de aanvallen op de grondrechten in sommige EU-lidstaten, de toenemende digitalisering en de mogelijke toetreding van de Westelijke Balkan tot de EU.

KERNBEGRIPPEN

Rechterlijke vaardigheden. Hoe rechters hun werk doen, waaronder alles dat niet kan worden gevonden in een wetboek, bewijsmateriaal of procedure.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Zorgen voor gerechtigheid in de EU — een strategie voor de Europese justitiële opleiding 2021-2024 (COM(2020) 713 final van 2.12.2020)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Verslag over de rechtsstaat 2020 — De situatie op het gebied van de rechtsstaat in de Europese Unie (COM(2020) 580 final van 30.9.2020)

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Versterking van de rechtsstaat binnen de Unie — Een blauwdruk voor actie (COM(2019) 343 final van 17.7.2019)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Opbouwen van vertrouwen in justitie in de hele EU — Een nieuwe dimensie in de Europese justitiële opleiding (COM(2011) 551 final van 13.9.2011)

Laatste bijwerking 02.05.2022

Top