This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Fisheries and aquaculture measures in the General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) area
Visserij- en aquacultuurmaatregelen in het overeenkomstgebied van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (GFCM)
Visserij- en aquacultuurmaatregelen in het overeenkomstgebied van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (GFCM)
This summary has been archived and will not be updated. See 'Visserij- en aquacultuurproducten in het gebied van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (GFCM)' for an updated information about the subject.
Visserij- en aquacultuurmaatregelen in het overeenkomstgebied van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (GFCM)
SAMENVATTING VAN:
WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?
KERNPUNTEN
Voor de visserij beperkte gebieden
Er zijn voor de visserij beperkte gebieden ingesteld om essentiële vishabitats, kwetsbare mariene ecosystemen en kwetsbare diepzeehabitats te beschermen.
De visserij met sleepdreggen en bodemtrawlnetten is verboden in de volgende voor de diepzeevisserij beperkte gebieden:
De visserij met bodemtrawlnetten is verboden in de volgende beperkte gebieden in het Kanaal van Sicilië:
Extra beperkingen
Beperkingen met betrekking tot vistuig
In de verordening zijn beperkingen opgenomen met betrekking tot:
Instandhouding en duurzame exploitatie van rood koraal
De verordening bevat regels en beperkingen, waaronder de volgende:
Bijvangsten
In het geval van bijvangsten moeten de volgende soorten, voor zover mogelijk, ongedeerd en levend worden teruggezet:
Alle bijvangsten moeten in een logboek aan boord worden geregistreerd, met informatie over de omstandigheden, met inbegrip van het type vistuig.
Beheer van kleine pelagische bestanden in de Adriatische Zee
De referentievangstcapaciteit voor kleine pelagische bestanden wordt vastgesteld op basis van het aantal vaartuigen dat officieel geregistreerd is door de betrokken EU-landen. De nationale autoriteiten moeten ervoor zorgen dat de totale capaciteit van de vissersvloot deze referentievangstcapaciteit op geen enkel moment overschrijdt.
Register van gemachtigde vaartuigen
Elk EU-land moet voor 1 december van elk jaar een lijst verstrekken van de vaartuigen die gemachtigd zijn te vissen in het GFCM-overeenkomstgebied, voor alle vaartuigen met een lengte van meer dan 15 meter die de vlag voeren van en geregistreerd zijn op het grondgebied van het betreffende EU-land.
Vismachtigingen
Lijsten van vissersvaartuigen met een vismachtiging moeten worden bekendgemaakt voor: zeebrasem in de Zee van Alborán, demersale bestanden in het Kanaal van Sicilië, tarbot in de Zwarte Zee, rood koraal, goudmakreel en de visserij in het gebied van Jabuka/Pomo Pit.
Inspecties in het Kanaal van Sicilië
Uit hoofde van de verordening wordt internationaal een gezamenlijke inspectie- en surveillanceregeling ingevoerd in de internationale wateren van het Kanaal van Sicilië en in de verordening staan tevens de te volgen procedures beschreven voor het uitvoeren van inspecties en het opsporen van inbreuken.
Vaartuigen van buiten de EU
EU-landen kunnen vaartuigen van buiten de EU de toegang tot havendiensten ontzeggen, met inbegrip van bijtanken en opnieuw bevoorraden, indien het schip niet aan deze verordening voldoet of niet is gemachtigd.
Samenwerking en informatie
De Europese Commissie en de EU-landen moeten informatie delen met het GFCM-secretariaat, met name door gebruik te maken van desbetreffende databanken en door om samenwerking te vragen, alsmede samenwerken om de effectieve tenuitvoerlegging van de verordening te bevorderen.
VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?
De oorspronkelijke Verordening (EU) nr. 1343/2011 is van toepassing sinds 19 januari 2012.
Sinds 28 november 2015 (Verordening (EU) 2015/2102 inzake de duurzame exploitatie van rood koraal en de beperking van de bijvangsten van zeevogels, schildpadden, monniksrobben en walvisachtigen) en 10 juli 2019 (Verordening (EU) 2019/982 tot beperking van de bijvangsten van bepaalde gevoelige mariene soorten en van de negatieve milieueffecten van de visserij op de mariene habitats) zijn gewijzigde regels van toepassing.
ACHTERGROND
Zie ook:
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Verordening (EU) nr. 1343/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2011 tot vaststelling van een aantal bepalingen voor de visserij in het GFCM-overeenkomstgebied (General Fisheries Commission for the Mediterranean — Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee) en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1967/2006 van de Raad inzake beheersmaatregelen voor de duurzame exploitatie van visbestanden in de Middellandse Zee (PB L 347 van 30.12.2011, blz. 44-61)
Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 1343/2011 zijn opgenomen in de oorspronkelijke tekst. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Verordening (EU) 2019/982 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1343/2011 tot vaststelling van een aantal bepalingen voor de visserij in het GFCM-overeenkomstgebied (General Fisheries Commission for the Mediterranean — Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee) (PB L 164 van 20.6.2019, blz. 1-22)
Verordening (EU) 2015/2102 van het Europees Parlement en de Raad van 28 oktober 2015 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1343/2011 tot vaststelling van een aantal bepalingen voor de visserij in het GFCM-overeenkomstgebied (General Fisheries Commission for the Mediterranean — Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee) (PB L 308 van 25.11.2015, blz. 1-10)
Verordening (EG) nr. 1967/2006 van de Raad van 21 december 2006 inzake beheersmaatregelen voor de duurzame exploitatie van visbestanden in de Middellandse Zee, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2847/93 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1626/94 (PB L 409 van 30.12.2006, blz. 11-85). Tekst geherpubliceerd in corrigendum (PB L 36 van 8.2.2007, blz. 6-30)
Zie de geconsolideerde versie.
Laatste bijwerking 22.10.2019