Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Overeenkomst tussen de EU en Zwitserland over de regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten (ETS)

Overeenkomst tussen de EU en Zwitserland over de regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten (ETS)

 

SAMENVATTING VAN:

Overeenkomst tussen de EU en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten

Besluit (EU) 2017/2240 betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tussen de EU en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten

Besluit (EU) 2018/219 betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de EU en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten

WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST?

  • De overeenkomst heeft tot doel de emissiehandelsregeling van de EU (EU-ETS) te koppelen aan de emissiehandelsregeling van Zwitserland (ETS van Zwitserland). De EU beschouwt haar ETS als een beleidsinstrument om de uitstoot van broeikasgassen op kosteneffectieve wijze terug te dringen. De koppeling van emissiehandelsregelingen om de handel in emissierechten tussen regelingen mogelijk te maken, zal een solide internationale koolstofmarkt helpen opbouwen en de emissiereductie-inspanningen van de partijen die hun regelingen hebben gekoppeld, nog verder versterken, en zal zo bijdragen aan de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.
  • De koppeling van de twee regelingen zal pas volledig operationeel worden wanneer Zwitserland alle vereiste regels van zijn nationale wetgeving in werking heeft gesteld, met name die over het uitbreiden van haar ETS naar de luchtvaart. In het kader van deze overeenkomst is het Gemengd Comité dat met de overeenkomst in het leven is geroepen, echter vanaf de ondertekening van de overeenkomst (november 2017) van start gegaan met zijn werkzaamheden om de coördinatie tussen de partijen te waarborgen, waaronder op het gebied van ontwikkelingen met betrekking tot de inwerkingtreding van de desbetreffende Zwitserse regels.

KERNPUNTEN

Cap-and-trade: hoe de EU-ETS werkt

  • De EU-ETS, die is ingesteld met Richtlijn 2003/87/EG, werkt volgens het „cap-and-trade”-beginsel. Er wordt een cap, oftewel een plafond, ingesteld voor de totale hoeveelheid van een bepaald broeikasgas dat door energiecentrales en andere installaties binnen de regeling mag worden uitgestoten. Het plafond wordt mettertijd verlaagd, zodat de totale uitstoot afneemt.
  • Naast op stationaire installaties is de EU-ETS ook van toepassing op alle vluchten tussen luchthavens in de EU en de Europese Economische Ruimte.
  • Binnen het plafond ontvangen of kopen bedrijven emissierechten* die ze vervolgens naar behoefte met elkaar kunnen uitwisselen. Vóór 2021 kunnen zij ook beperkte hoeveelheden internationale kredieten uit emissiebesparende projecten over de hele wereld gebruiken om aan de regeling te voldoen. De beperking van het totale aantal beschikbare rechten zorgt ervoor dat zij hun waarde behouden.
  • Elk jaar moet een bedrijf voldoende rechten afgeven om al zijn emissies te dekken, anders worden er hoge boetes opgelegd. Als een bedrijf zijn uitstoot vermindert, kan het de reserverechten behouden om zijn toekomstige behoeften te dekken of ze verkopen aan een ander bedrijf dat rechten tekortkomt.
  • De handel brengt flexibiliteit met zich mee, die ervoor zorgt dat de emissies worden verminderd waar dat het meest kosteneffectief is. Ook worden er investeringen in schone, koolstofarme technologieën mee bevorderd.

Overeenkomst tussen de EU en Zwitserland

  • In de overeenkomst worden de belangrijkste doelstellingen en beginselen uiteengezet, evenals de institutionele structuur voor de koppeling van de regelingen voor de handel in emissierechten van de EU en Zwitserland.
  • Zodra de koppeling tussen de EU-ETS en de ETS van Zwitserland operationeel wordt, worden emissierechten die afkomstig zijn van de ene regeling erkend voor naleving onder de andere.

Essentiële criteria

  • Om ervoor te zorgen dat de twee regelingen verenigbaar zijn, moet worden voldaan aan bepaalde essentiële criteria, die in een bijlage bij de overeenkomst zijn uiteengezet. Deze criteria weerspiegelen grotendeels de bepalingen van de EU-ETS-wetgeving of de uitvoeringsbesluiten daarvan. In elke regeling kunnen regels worden aangenomen die strenger zijn dan de essentiële criteria.
  • De overeenkomst voorziet in de mogelijkheid van toekomstige ontwikkelingen op het gebied van wetgeving in de gekoppelde regelingen zonder dat er substantieel opnieuw hoeft te worden onderhandeld, zolang de regelingen aan de essentiële criteria blijven voldoen.

Informatie-uitwisseling en -coördinatie

De overeenkomst voorziet in een procedure voor de uitwisseling en coördinatie van informatie op relevante gebieden, om de correcte uitvoering ervan en blijvende integriteit van de gekoppelde regelingen te waarborgen. Met deze procedure kunnen de partijen elkaar op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen in wetgeving.

Luchtvaart

  • In de overeenkomst wordt verduidelijkt dat Zwitserland de bepalingen over luchtvaart van de EU-ETS zal overnemen in de ETS van Zwitserland om de koppeling van de twee regelingen voor de handel in emissierechten in werking te laten treden.
  • Luchtvaartmaatschappijen zullen in het kader van de „one-stop-shop”-benadering worden geadministreerd door een EER-staat of Zwitserland. Dit betekent dat één enkele autoriteit de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de twee regelingen op zich neemt, zodat exploitanten in het kader van de gekoppelde regeling slechts met één autoriteit te maken zullen krijgen.
  • De bijzondere situatie van de binationale luchthaven van Bazel wordt behandeld, om dubbeltellingen te voorkomen in het geval dat Zwitserland een bilaterale overeenkomst bereikt over de dekking van de activiteiten vanaf de luchthaven van Bazel.

Gemengd Comité

Met de overeenkomst wordt een Gemengd Comité opgericht als belangrijkste sturingsstructuur. Het Gemengd Comité:

  • bestaat uit vertegenwoordigers van beide partijen en is verantwoordelijk voor het beheer en de correcte uitvoering van de overeenkomst;
  • speelt een sleutelrol in de procedure voor het uitwisselen en coördineren van informatie en bij de beoordeling of de partijen nog steeds aan de essentiële criteria voldoen;
  • kan wijzigingen in de artikelen van de overeenkomst voorstellen en wijzigingen aanbrengen in de bijlagen;
  • is functioneel vanaf de datum van ondertekening van de overeenkomst, volgens de bepalingen van de overeenkomst betreffende de voorlopige toepassing van bepaalde artikelen.

Mechanisme voor geschillenbeslechting

Geschillen over de uitlegging of toepassing van de overeenkomst kunnen door beide partijen ter beslechting worden voorgelegd aan het Gemengd Comité. Indien het Gemengd Comité er niet in slaagt het geschil binnen zes maanden te regelen, kan het op verzoek van één van beide partijen worden voorgelegd aan het Permanent Hof van arbitrage.

Technische regels

Naast de beginselen, doelstellingen en institutionele middelen bevat de overeenkomst ook technische bepalingen betreffende de werking van registers, boekhouding, veiling, gevoelige informatie en veiligheid.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

De overeenkomst is op 1 januari 2020 in werking getreden.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Emissierecht: een recht, verleend onder de EU-ETS of de ETS van Zwitserland, om gedurende een bepaalde periode één ton kooldioxide-equivalent uit te stoten.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten (PB L 322 van 7.12.2017, blz. 3-26)

Besluit (EU) 2017/2240 van de Raad van 10 november 2017 betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten (PB L 322 van 7.12.2017, blz. 1-2)

Besluit (EU) 2018/219 van de Raad van 23 januari 2018 betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten (PB L 43 van 16.2.2018, blz. 1-2)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Kennisgeving betreffende de inwerkingtreding van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten (PB L 330 van 20.12.2019, blz. 1)

Besluit (EU) 2018/1279 van de Raad van 18 september 2018 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité dat is opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten, over de vaststelling van het reglement van orde van dat Gemengd Comité (PB L 239 van 24.9.2018, blz. 8-13)

Richtlijn 2003/87/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 oktober 2003 tot vaststelling van een regeling voor de handel in broeikasgasemissierechten binnen de Gemeenschap en tot wijziging van Richtlijn 96/61/EG van de Raad (PB L 275 van 25.10.2003, blz. 32-46)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2003/87/EG zijn opgenomen in de oorspronkelijke tekst. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

Besluit (EU) 2015/1339 van de Raad van 13 juli 2015 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de wijziging van Doha van het Protocol van Kyoto bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering en de gezamenlijke nakoming van de in dat kader aangegane verplichtingen (PB L 207 van 4.8.2015, blz. 1-5)

Wijziging van Doha van het Protocol van Kyoto (PB L 207 van 4.8.2015, blz. 6-14)

Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (PB L 33 van 7.2.1994, blz. 13-28)

Overeenkomst van Parijs (PB L 282 van 19.10.2016, blz. 4-18)

Besluit (EU) 2016/1841 van de Raad van 5 oktober 2016 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst van Parijs, die is aangenomen in het kader van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (PB L 282 van 19.10.2016, blz. 1-3)

Laatste bijwerking 17.01.2020

Top