Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Regels betreffende handelsnormen voor eieren

Regels betreffende handelsnormen voor eieren

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 589/2008 — Handelsnormen voor eieren

WAT IS HET DOEL VAN DEZE VERORDENING?

In de verordening zijn regels vastgelegd betreffende handelsnormen voor eieren* die in de EU worden verkocht, inclusief het sorteren en etiketteren van eieren, de levensomstandigheden van de hennen en het bijhouden van registers.

De verordening strekt tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad — welke is herroepen en vervangen door Verordening (EU) nr. 1308/2013 — betreffende regels voor de ordening van de markten voor en de handel in landbouwproducten in de EU, inclusief handelsnormen voor een aantal producten, waaronder eieren.

KERNPUNTEN

Eieren kunnen worden geclassificeerd als klasse A of klasse B.

Eieren uit de klasse A moeten over de volgende kenmerken beschikken:

  • een normaal gevormde schaal die schoon en onbeschadigd is;
  • een luchtkamer in het ei die niet hoger is dan 6 mm;
  • een dooier zonder duidelijke omtrek die bij draaien van het ei licht beweeglijk is;
  • helder en doorschijnend eiwit;
  • het ei mag geen vreemde stoffen of geuren bevatten;
  • in het ei mag zich geen zichtbaar ontwikkelde kiem bevinden.

Eieren van klasse A mogen voor of na de sortering niet worden gewassen, mogen geen verduurzamingsbehandeling ondergaan en mogen niet worden gekoeld bij een temperatuur lager dan + 5 °C.

Eieren van klasse A worden gesorteerd op gewicht:

  • XL - meer dan 72 g,
  • L - 63-72 g,
  • M - 53-62 g,
  • S - minder dan 53 g.

Eieren van klasse B zijn eieren die niet voldoen aan de kenmerken voor eieren van klasse A, of zijn eieren van klasse A die zijn heringedeeld.

Alleen pakstations kunnen eieren sorteren en verpakken, en de verpakking* voorzien van een etiket. Pakstations moeten de beschikking hebben over een geschikte uitrusting voor het sorteren en merken van de eieren. Eieren worden binnen tien dagen na het leggen gesorteerd, gemerkt en verpakt.

Transportverpakkingen voor eieren moeten zijn voorzien van de volgende gegevens:

  • naam en adres van de producent;
  • producentencode;
  • aantal eieren en/of gewicht;
  • legdatum of legperiode;
  • datum van verzending.

Verpakkingen met eieren van klasse A moeten zijn voorzien van gegevens over de gebruikte houderijmethode en de datum van minimale houdbaarheid: maximaal 28 dagen na de legdatum.

Eieren kunnen worden aangeduid als „eieren van hennen met vrije uitloop”, „scharreleieren” of „kooi-eieren”. Hennen met vrije uitloop moeten de hele dag door over vrije uitloop in de openlucht beschikken; producenten mogen de toegang tijdens de ochtenduren echter voor een bepaalde tijd beperken, in overeenstemming met de goede dierhouderijmethoden. „Kooi-eieren” houdt in dat de hennen worden gehouden in aangepaste kooien*, aangezien legbatterijen (ook wel „niet-aangepaste” kooien genoemd) sinds 2012 in de EU zijn verboden (Richtlijn 1999/74/EG van de Raad — bescherming van legkippen).

Als de EU maatregelen vaststelt ter bescherming van de volksgezondheid waardoor hennen binnen moeten worden gehouden, bijvoorbeeld tijdens een uitbraak van vogelgriep, mogen eieren nog steeds worden verhandeld als „eieren van hennen met vrije uitloop”, mits de beperking ten aanzien van de openlucht niet langer duurt dan zestien aaneengesloten weken.

Uitloop in de openlucht moet grotendeels zijn begroeid en mag niet worden gebruikt voor andere doeleinden, behalve als boomgaard, bosterrein en grasland.

De maximale bezetting van de uitloop bedraagt niet meer dan 2 500 hennen per hectare terrein dat voor de hennen toegankelijk is, d.w.z. nooit meer dan één hen per 4 m2.

De woorden „extra” of „extra vers” mogen tot en met de negende dag na het leggen worden gebruikt als aanvullende kwaliteitsvermelding voor eieren van klasse A.

Verwijzingen naar met graan gevoede hennen mogen slechts worden vermeld wanneer granen ten minste 60 % van de voedergift uitmaken.

Producenten van eieren moeten registers bijhouden met betrekking tot:

  • de gebruikte houderijmethode;
  • het aantal hennen en de leeftijd hiervan,
  • het aantal verwijderde leghennen en de datum van verwijdering;
  • het aantal of het gewicht van de dagelijks verkochte eieren;
  • de naam en het adres van de kopers.

EU-landen wijzen inspecteurs aan die de naleving moeten controleren.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is van toepassing sinds 1 juli 2008.

ACHTERGROND

Voor meer informatie, zie:

KERNBEGRIPPEN

Ei: eieren in de schaal — met uitzondering van gebroken eieren, bebroede eieren en gekookte eieren — die zijn gelegd door kippen van de soort Gallus gallus en die geschikt zijn voor menselijke consumptie of voor de bereiding van eiproducten.
Verpakking: een onmiddellijke verpakking voor eieren van klasse A of B, met uitzondering van transportverpakkingen en houders voor industriële eieren (eieren die niet zijn bedoeld voor menselijke consumptie).
Aangepaste kooien: kooien die zijn aangepast om enkele zorgen betreffende legbatterijen weg te nemen, terwijl enkele van de voordelen op economisch en dierhouderijgebied ten aanzien van kooiloze systemen worden gehandhaafd.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren (PB L 163 van 24.6.2008, blz. 6-23)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 589/2008 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671-854)

Zie de geconsolideerde versie.

Richtlijn 1999/74/EG van de Raad van 19 juli 1999 tot vaststelling van minimumnormen voor de bescherming van legkippen (PB L 203 van 3.8.1999, blz. 53-57)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 27.02.2018

Top