EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europees Bureau voor personeelsselectie (EPSO)

Europees Bureau voor personeelsselectie (EPSO)

 

SAMENVATTING VAN

Besluit 2002/620/EG tot oprichting van een bureau voor personeelsselectie voor de EU-instellingen

Besluit 2002/621/EG betreffende de organisatie en de werking van het bureau voor personeelsselectie voor de EU-instellingen

WAT IS HET DOEL VAN DEZE BESLUITEN?

  • Met Besluit 2002/620/EG wordt het Europese Bureau voor personeelsselectie (EPSO) opgericht dat verantwoordelijk is voor het aanwerven van personeel voor de EU-instellingen, -agentschappen en -organen.
  • Besluit 2002/621/EG legt de regels vast voor de organisatie en de werking van EPSO.

KERNPUNTEN

Taken

  • EPSO is verantwoordelijk voor de uitvoering van het selectieproces van personeel voor de EU-instellingen, -agentschappen en -organen. Hiertoe organiseert EPSO algemene vergelijkende onderzoeken en stelt op basis daarvan reservelijsten van geschikte kandidaten samen.
  • EPSO werkt nauw samen met de instellingen teneinde de toekomstige personeelsbehoeften te bepalen en een programma van vergelijkende onderzoeken op te zetten waarmee aan deze behoeften kan worden voldaan.
  • EPSO ontwikkelt selectiemethoden en -technieken die op de beste praktijken zijn gebaseerd en die in overeenstemming zijn met de vereiste vaardigheidsprofielen.
  • EPSO zorgt voor het beheer van de reservelijsten die op basis van de vergelijkende onderzoeken zijn samengesteld, en voor de controle op het gebruik daarvan.

Selectieprocedures

  • Om een goed verloop van de selectieprocedures te garanderen, stelt iedere communautaire instelling een voldoende aantal juryleden, assessoren en surveillanten ter beschikking van EPSO.
  • De besluiten betreffende de aanstelling van geslaagde kandidaten worden genomen door het tot aanstelling bevoegde gezag van de betreffende EU-instellingen, -agentschappen en -organen.

Aanvullende diensten

EPSO kan ook een aantal aanvullende diensten verrichten.

  • EPSO kan op basis van een akkoord selectieprocedures organiseren voor de aanwerving van personeel door een van de organen of agentschappen. Een dergelijk akkoord kan alleen worden gesloten nadat de directeur van EPSO de goedkeuring van de raad van bestuur heeft gekregen. In ieder akkoord moeten financiële bepalingen zijn opgenomen voor de vergoeding van de door EPSO verleende diensten.
  • EPSO kan ook technische bijstand verlenen bij de organisatie van interne vergelijkende onderzoeken door een instelling, een orgaan of een agentschap.
  • Verder kan EPSO selectieprocedures organiseren en reservelijsten met geschikte kandidaten samenstellen met het oog op de aanwerving van andere personeelsleden, zoals arbeidscontractanten en tijdelijke functionarissen.

Raad van bestuur

  • EPSO heeft een raad van bestuur die bestaat uit een afgevaardigde van iedere instelling en drie door de personeelscomités (vakbonden) van de instellingen aangewezen vertegenwoordigers van het personeel, die als waarnemer optreden.
  • De hoofdtaken van de raad van bestuur zijn onder andere:
    • het goedkeuren van de werkingsregels en de organisatiestructuur van EPSO;
    • het goedkeuren van de selectiebeginselen voor EPSO;
    • het goedkeuren van de vergoeding die geldt voor de aanvullende diensten van EPSO;
    • het bepalen van het aantal juryleden, assessoren en surveillanten dat door de diverse instellingen ter beschikking van EPSO moet worden gesteld.

Benoeming van het EPSO-personeel

De Europese Commissie benoemt de directeur van EPSO, zodra de raad van bestuur een gunstig advies heeft gegeven over de kandidaat. De directeur is verantwoordelijk voor de goede werking van EPSO en voor de aanstelling van het personeel. De directeur wordt benoemd voor een periode van vijf jaar, die één keer kan worden verlengd.

Begroting en boekhouding

De begroting van EPSO valt onder de afdeling Europese Commissie van de EU-begroting. De boekhouding van EPSO wordt gevoerd volgens de voorschriften en de boekhoudmethoden van de Commissie. Het Bureau houdt een aparte boekhouding bij van de inkomsten die uit hoofde van dienstprestaties tegen vergoeding zijn verkregen.

VANAF WANNEER ZIJN DEZE BESLUITEN VAN TOEPASSING?

Besluit 2002/620/EG en Besluit 2002/621/EG zijn sinds 26 juli 2002 van toepassing.

ACHTERGROND

Voor meer informatie, zie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Besluit 2002/620/EG van het Europees Parlement, de Raad, de Commissie, het Hof van Justitie, de Rekenkamer, het Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de regio’s en de Europese Ombudsman van 25 juli 2002 betreffende de oprichting van het Bureau voor personeelsselectie van de Europese Gemeenschappen – Verklaring van het Bureau van het Europees Parlement (PB L 197 van 26.7.2002, blz. 53-55)

Besluit 2002/621/EG van de secretarissen-generaal van het Europees Parlement, van de Raad en van de Commissie, de griffier van het Hof van Justitie, de secretarissen-generaal van de Rekenkamer, van het Economisch en Sociaal Comité en van het Comité van de regio’s, en de vertegenwoordiger van de Europese Ombudsman van 25 juli 2002 betreffende de organisatie en de werking van het Bureau voor personeelsselectie van de Europese Gemeenschappen (PB L 197 van 26.7.2002, blz. 56-59)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Besluit 2002/621/EG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Laatste bijwerking 07.11.2017

Top