Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Een veiligere EU: politiële samenwerking, en crisisbeheer

Een veiligere EU: politiële samenwerking, en crisisbeheer

Verordening (EU) nr. 513/2014 zet de regels uiteen voor een financieel instrument van de Europese Unie dat, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, betrekking heeft op politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheer.

BESLUIT

Verordening (EU) nr. 513/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 tot vaststelling, als onderdeel van het Fonds voor interne veiligheid, van het instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheer en tot intrekking van Besluit nr. 2007/125/JBZ van de Raad.

SAMENVATTING

Dit instrument staat bekend als de verordening ISF-politie en het doel ervan is om bij te dragen aan een hoge mate van veiligheid binnen de EU. Om deze doelstelling te behalen, zal dit instrument acties ondersteunen in verband met voorkoming van criminaliteit; bestrijding van grensoverschrijdende, zware en georganiseerde criminaliteit, inclusief terrorisme; en versterking van de samenwerking tussen rechtshandhavingsautoriteiten en andere autoriteiten van de EU-landen, met Europol en andere instanties van de EU, en met relevante niet-EU-landen en internationale organisaties.

Dit instrument zal tevens acties ondersteunen om de capaciteit van de EU-landen en de EU te versterken voor een effectief beheer van veiligheidsgerelateerde risico's en crises, alsook de voorbereiding op en bescherming van mensen en kritieke infrastructuur (bv. elektriciteit, water, transport) tegen terreuraanvallen en andere veilligheidsgerelateerde incidenten.

Operationele doelstellingen

1.

Bevordering van het vermogen van de EU-landen om grensoverschrijdende criminaliteit te voorkomen en te bestrijden.

2.

Bevordering van de samenwerking tussen rechtshandhavingsautoriteiten (politie, douane, enz.) van de EU-landen en tussen EU-landen en Europol.

3.

Ontwikkeling van opleidingsprogramma's, inclusief technische en professionele vaardigheden en kennis over verplichtingen in verband met de eerbiediging van mensenrechten.

4.

Ontwikkeling van maatregelen, waarborgen, mechanismen en beste praktijken voor de vroegtijdige opsporing, bescherming en ondersteuning van getuigen en slachtoffers van criminaliteit.

5.

Ontwikkeling van maatregelen ter versterking van de administratieve en operationele capaciteit van de EU-landen om kritieke infrastructuur te beschermen.

6.

Het mogelijk maken van de snelle opstelling van uitgebreide en accurate overzichten in crisissituaties, de coördinatie van responsmaatregelen en het delen van vertrouwelijke of geheime informatie.

7.

Ontwikkeling van een geïntegreerde aanpak op basis van gemeenschappelijke en gedeelde inschattingen van crisissituaties en vergroting van het wederzijds begrip inzake de verschillend gedefinieerde bedreigingsniveaus van EU-landen en partnerlanden.

Voorbeelden van subsidiabele acties zijn:

acties ter verbetering van de politiële samenwerking, waaronder gezamenlijke onderzoeksteams;

activiteiten op het gebied van communicatie;

onderhoud van EU- en nationale IT-systemen, met name inzake cyberveiligheid en cybercriminaliteit;

projecten in verband met en in niet-EU-landen.

Nationale programma's zullen opgesteld worden door de deelnemende landen om de doelstellingen van het fonds te behalen en zullen voorgelegd worden aan de Europese Commissie ter goedkeuring. Enige toewijzing van middelen onder doelstellingen dient proportioneel te zijn aan de uitdagingen en behoeften waarmee het betreffende land te maken heeft.

Begroting

De begroting van het programma voor 2014-20 is vastgesteld op 1 004 miljard EUR, wat als volgt is samengesteld (in huidige prijzen):

662 miljoen EUR voor programma's van EU-landen (in de verordening is vastgelegd hoe dit onder hen toegewezen zal worden);

342 miljoen EUR voor EU-acties, noodhulp en technische ondersteuning op initiatief van de Europese Commissie.

Uitvoering

Verordening (EU) nr. 514/2014 bevat de belangrijkste regels en procedures voor de invoering van dit fonds.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Verordening (EU) nr. 513/2014

21.5.2014

-

PB L 150 van 20.5.2014

GERELATEERDE BESLUITEN

Verordening (EU) nr. 514/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april tot vaststelling van de algemene bepalingen inzake het Fonds voor asiel, migratie en integratie en inzake het instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheersing (PB L 150 van 20 mei 2014).

Laatste wijziging: 10.08.2014

Top