Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fracking: minimumbeginselen voor de exploratie en productie van koolwaterstoffen met gebruikmaking van grootvolumehydrofracturering

Fracking: minimumbeginselen voor de exploratie en productie van koolwaterstoffen met gebruikmaking van grootvolumehydrofracturering

De risico’s die in verband worden gebracht met fracking, zijn voor de Europese Commissie aanleiding geweest het initiatief over schaliegas te lanceren dat een aanbeveling bevat inzake minimale beschermingsmaatregelen.

BESLUIT

Aanbeveling 2014/70/EU van de Commissie van 22 januari 2014 betreffende de minimumbeginselen voor de exploratie en productie van koolwaterstoffen (zoals schaliegas) met gebruikmaking van grootvolumehydrofracturering.

SAMENVATTING

Wat is fracking?

Schaliegas zit vast in rotsstructuren die moeten worden opengebroken om het gas vrij te maken. De techniek die hiervoor wordt gebruikt, heet hydrofracturering of fracking. Deze techniek omvat het inbrengen van grote hoeveelheden water, zand en chemische stoffen in een boorgat om het gesteente te breken.

Aangezien er in Europa tot dusver weinig ervaring is opgedaan met fracking, zijn er zorgen met betrekking tot de veiligheid en het milieu, omdat de risico’s die in verband worden gebracht met schaliegasbronnen, zich over de grenzen kunnen uitstrekken.

Aanbeveling van de Commissie

In antwoord daarop heeft de Commissie in januari 2014 een aanbeveling gedaan, teneinde ervoor te zorgen dat alle lidstaten van de Europese Unie (EU) die van fracking gebruik willen maken, goede veiligheids- en milieumaatregelen treffen. Deze aanbeveling zou de lidstaten tevens moeten helpen de transparantie voor de burger te verbeteren, alsmede een duidelijker kader voor investeerders en gelijke concurrentievoorwaarden voor het bedrijfsleven te scheppen.

Mededeling

Een ander element van het schaliegasinitiatief van de Commissie is haar mededeling inzake fracking. In deze mededeling wordt gekeken naar de mogelijke voordelen van fracking in termen van energiezekerheid, concurrentievermogen en opbrengsten. Er wordt ook ingegaan op de uitdagingen op milieugebied met betrekking tot water, luchtvervuiling en ruimtebeslag. De sociaaleconomische gevolgen en de gevolgen voor het milieu van verschillende beleidsopties zijn onderzocht in een effectbeoordeling.

Verantwoordelijkheden

In de aanbeveling, die voortbouwt op bestaande EU-wetgeving, worden de verantwoordelijkheden uiteengezet van de lidstaten van de EU die van fracking gebruik willen maken.

De aanbeveling nodigt de lidstaten met name uit om:

  • op strategische wijze vooruit te plannen en milieu-effecten te evalueren alvorens vergunningen te verlenen;
  • de kwaliteit van lucht, water en bodem te controleren voordat de werkzaamheden beginnen;
  • de gassen op te vangen om emissies in de lucht te reguleren;
  • het publiek voor te lichten over de in elke boorput gebruikte chemische stoffen;
  • ervoor te zorgen dat exploitanten gedurende het hele boorproces beste praktijken hanteren als een standaard.

Volgende stappen

De beginselen van de aanbeveling moeten binnen zes maanden worden toegepast in de landen die van fracking gebruik willen maken. Vanaf december 2014 moeten zij de Commissie jaarlijks in kennis stellen van de maatregelen die zij hebben getroffen. De Commissie zal de maatregelen in de gaten houden en de doeltreffendheid van de aanbeveling binnen 18 maanden na de bekendmaking ervan beoordelen.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerking-treding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Aanbeveling 2014/70/EU

-

-

PB L 39 van 8.2.2014

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement betreffende de exploratie en productie van koolwaterstoffen (zoals schaliegas) met gebruikmaking van hoogvolumehydrofracturering in de EU (COM(2014) 23 final/2 van 17.3.2014 - Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).

Laatste wijziging: 16.06.2014

Top