EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Actieprogramma voor douane in de Europese Unie voor de periode 2014-2020 (Douane 2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Douaneprogramma — Douanesamenwerking' for an updated information about the subject.

Actieprogramma voor douane in de Europese Unie voor de periode 2014-2020 (Douane 2020)

Dit is een verordening tot vaststelling van een programma om de douane-unie van de EU te ondersteunen en te moderniseren door de samenwerking tussen de douaneautoriteiten uit te breiden.

BESLUIT

Verordening (EU) nr. 1294/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2013 tot vaststelling van een actieprogramma voor douane in de Europese Unie voor de periode 2014-2020 (Douane 2020) en tot intrekking van Beschikking nr. 624/2007/EG.

SAMENVATTING

Douane 2020 is een EU-samenwerkingsprogramma voor de periode 2014 tot 2020 dat voortborduurt op eerdere meerjarige actieprogramma's voor douane. Het hoofddoel is de werking en modernisering van de douane-unie te ondersteunen door middel van samenwerking tussen deelnemende landen, hun douaneautoriteiten en hun ambtenaren.

Het steunt met name de douaneautoriteiten bij het waarborgen van de financiële en economische belangen van de EU en de EU-landen, inclusief fraudebestrijding en de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten. Het is er ook op gericht de douaneautoriteiten te steunen bij hun inspanningen om de veiligheid te verhogen, burgers en het milieu te beschermen, de administratieve capaciteit te verbeteren en het concurrentievermogen van Europese bedrijven te verhogen.

Hoe het programma werkt en wat het kan doen

Douane 2020 wordt geleid door jaarlijkse werkprogramma's die door de Europese Commissie worden aangenomen. De acties worden gefinancierd door middel van subsidies, overeenkomsten voor overheidsopdrachten of de vergoeding van kosten van externe deskundigen.

Deze acties zijn voor ambtenaren van douanediensten van de EU-landen, maar staan ook open voor hun tegenhangers in toetredingslanden en kandidaat-lidstaten die zich bij het programma hebben aangesloten, en onder bepaalde voorwaarden voor partnerlanden van het Europese nabuurschapsbeleid.

De operationele doelstellingen van het programma omvatten:

  • het ontwikkelen, verbeteren en ondersteunen van de Europese informatiesystemen voor douane;
  • het in kaart brengen, ontwikkelen, uitwisselen en toepassen van beste werkmethoden en administratieve procedures;
  • het versterken van de vaardigheden en competenties van douaneambtenaren;
  • het verbeteren van de samenwerking tussen douaneautoriteiten en internationale organisaties, niet-EU-landen, andere overheidsinstanties, waaronder uniale en nationale markttoezichtautoriteiten, alsmede bedrijven en organisaties die hen vertegenwoordigen.

Begroting en subsidiabele acties

Het programma van 2014 tot 2020 heeft een begroting van 523 miljoen EUR. Voorbeelden van subsidiabele acties zijn:

  • seminars, workshops en projectgroepen;
  • werkbezoeken om ambtenaren in staat te stellen deskundigheid of kennis op het gebied van douaneaangelegenheden te verwerven of te vergroten;
  • activiteiten in het kader van toezicht door gemeenschappelijke teams van ambtenaren van de Commissie en ambtenaren, om douanepraktijken te analyseren, problemen met de toepassing van de regels in kaart te brengen en in voorkomend geval voorstellen te doen voor de aanpassing van de EU-regels en de werkmethoden;
  • activiteiten voor bestuurlijke en informatietechnologische capaciteitsopbouw en gezamenlijke opleidingsinitiatieven;
  • studies.

De verwachting is dat activiteiten van Douane 2020 zullen bijdragen aan de verwezenlijking van de Europa 2020-strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei, met name voor de digitale agenda voor Europa.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Verordening (EU) nr. 1294/2013

1.1.2014

-

PB L 347 van 20.12.2013

Laatste bijwerking 26.06.2014

Top