EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003430

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3430/01 van Erik Meijer (GUE/NGL) aan de Commissie. Het door Microsoft ongevraagd voorzien van internetsites van Smart Tags die verwijzen naar door Microsoft verzamelde en gecontroleerde informatie.

PB C 172E van 18.7.2002, p. 60–61 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E3430

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3430/01 van Erik Meijer (GUE/NGL) aan de Commissie. Het door Microsoft ongevraagd voorzien van internetsites van Smart Tags die verwijzen naar door Microsoft verzamelde en gecontroleerde informatie.

Publicatieblad Nr. 172 E van 18/07/2002 blz. 0060 - 0061


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3430/01

van Erik Meijer (GUE/NGL) aan de Commissie

(21 december 2001)

Betreft: Het door Microsoft ongevraagd voorzien van internetsites van Smart Tags die verwijzen naar door Microsoft verzamelde en gecontroleerde informatie

1. Is het de Commissie bekend dat het bedrijf Microsoft, dat 92 % van de personal computers in de wereld aanstuurt, op 31 mei 2001 onder de naam Smart Tags begon om zijn klanten ongevraagd en automatisch een nieuwe dienst aan te bieden door internetsites en office-documenten door middel van icoontjes op het scherm te voorzien van relevant links, die in eerste instantie alleen verwijzen naar met Microsoft verbonden websites die zijn geselecteerd en geredigeerd op een wijze waarop derden geen enkele invloed hebben?

2. Hoe beoordeelt de Commissie de mogelijkheid dat de dominerende positie van Microsoft op het gebied van internetbrowsers en besturingssystemen wordt gebruikt om consumenten te verbinden met de door haar gecontroleerde informatie, waarbij de Smart Tags indien ze onderdeel uitmaken van Office XP, Internet Explorer 6 en Windows XP ongevraagd worden opgedrongen aan consumenten en (werknemers van) bedrijven?

3. Kan de Commissie bevestigen dat het voor alle betrokkenen moeilijk, duur en tijdrovend is om desgewenst de Microsoft Smart Tags te vervangen door andere, voor zover die al bij concurrenten verkrijgbaar zijn, omdat uitgevers dan eerst voor veel geld bestanden moeten ontwikkelen, alle internetpagina's van een site moeten worden voorzien van een html-code en consumenten deze bestanden moeten downloaden en installeren?

4. Acht de Commissie het toereikend dat Microsoft als gevolg van vele bezwaren uit verschillende landen heeft besloten om toepassing van Smart Tags in het op 25 oktober 2001 gelanceerde Windows XP gedurende een half jaar op te schorten, maar tevens de mogelijkheid te behouden om deze op een gunstig moment weer in te schakelen, waardoor dan alsnog een totale dominantie over het internet kan worden verworven?

5. Wat denkt de Commissie te ondernemen om een grotere vrijheid en verscheidenheid van informatie te bewerkstelligen en tenminste voor de gebruikers in Europa de mogelijkheden te vergroten dat zij niet ongevraagd worden geconfronteerd met de Smart Tags van Microsoft, bijv. door het invoeren van een opt-in-verplichting waarbij de gebruikers vooraf zelf nadrukkelijk moeten instemmen met het beïnvloeden van hun informatiemateriaal door middel van deze Smart Tags en zij tevens te allen tijde de mogelijkheid hebben om er onmiddellijk van verlost te worden?

Antwoord van de heer Monti namens de Commissie

(18 februari 2002)

1. De Commissie heeft uit verschillende bronnen informatie over dit onderwerp gekregen. De door het geachte parlementslid bedoelde smart tags waren een functie van Windows XP, waarmee Microsoft en zijn partners hun eigen links konden aanbrengen op elke internetpagina die via de Internet Explorer wordt bezocht. Zoals aangegeven in vraag 4, heeft Microsoft de toepassing van deze smart tags in Windows XP stopgezet.

2. Bij het lopende onderzoek naar Microsoft, dat respectievelijk op 3 augustus 2000 en op 29 augustus 2001 heeft geleid tot een mededeling van punten van bezwaar tegen Microsoft, richt de Commissie zich op de verdenking dat Microsoft misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie op de markt voor software voor besturingssystemen voor pc's door deze macht aan te wenden op de markt voor serversoftware. De Commissie verdenkt Microsoft ervan verkopers van andere serversoftware bepaalde essentiële interoperabiliteitsinformatie, die zij nodig hebben om ervoor te zorgen dat hun producten kunnen communiceren met de dominante PC- en serverproducten van Microsoft, te hebben onthouden.

In haar tweede mededeling van punten van bezwaar beweert de Commissie tevens dat Microsoft een illegale koppeling tot stand brengt tussen zijn Media Player en het dominante Windows-besturingssysteem.

Op dit moment loopt er echter, zolang er geen formele klacht wordt ingediend, geen zaak tegen de door het geachte parlementslid genoemde Microsoftproducten Office XP, Internet Explorer 6 of Windows XP, hoewel de Commissie nauwlettend alle ontwikkelingen in verband met deze producten in het oog houdt.

3. De Commissie beschikt niet over informatie waaruit blijkt hoe moeilijk, duur en tijdrovend het is om de Microsoft smart tags te vervangen door andere, of dat bestanden moeten worden ontwikkeld en geïnstalleerd, of dat alle internetpagina's van een site moeten worden voorzien van een HTML-code en dat consumenten die moeten downloaden.

Dat neemt niet weg dat de Commissie in de lopende procedure onderzoekt in hoeverre Microsoft zoals door de concurrentie wordt beweerd bewust probeert het voor zijn klanten technisch moeilijk te maken om bepaalde Microsoftproducten te verwijderen en te vervangen door andere, die wellicht beter zijn toegesneden op de wensen van de klant.

4. De Commissie beschikt niet over een formele bevestiging van Microsoft of enige andere bron dat de onderneming de toepassing van de smart tags voor een periode van zes maanden heeft opgeschort. Indien de Commissie een klacht over een concrete inbreuk op de concurrentieregels van de Gemeenschap krijgt, zal zij die onderzoeken en de nodige maatregelen nemen.

5. Zoals het geachte parlementslid zal begrijpen, is het zolang het onderzoek van de Commissie naar Microsoft nog niet is afgerond voorbarig om te speculeren over de uitkomst. In de lopende procedure gaat het de Commissie in de eerste plaats om het handhaven van de keuzemogelijkheid voor de consument en van de mogelijkheid tot innovatie voor alle spelers op de relevante markten.

Top