Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001427

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1427/99 van Gerhard Hager (NI) aan de Commissie. INTERREG-steunverlening aan Karintië/Slovenië.

    PB C 170E van 20.6.2000, p. 10–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E1427

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1427/99 van Gerhard Hager (NI) aan de Commissie. INTERREG-steunverlening aan Karintië/Slovenië.

    Publicatieblad Nr. 170 E van 20/06/2000 blz. 0010 - 0011


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1427/99

    van Gerhard Hager (NI) aan de Commissie

    (1 september 1999)

    Betreft: INTERREG-steunverlening aan Karintië/Slovenië

    De gehele Oostenrijkse bondsstaat Karintië is een INTERREG-steunverleningsgebied. Hetzelfde geldt voor Slovenië, als direct aan de EU grenzende staat. In verband met de uitbreiding van de luchthaven Ljubljana heeft Slovenië uit de genoemde steunverleningsprogramma's gelden ontvangen. Op grond van informatie waarover ik beschik, werd op grond van dit feit geen steun verleend aan een aantal projecten in Karintië.

    Kan de Commissie naar aanleiding van het bovenstaande de volgende vragen beantwoorden:

    1. Voor welke bedragen werden aan Slovenië INTERREG-steunfondsen betaald?

    2. Welke geplande, momenteel in uitvoering zijnde of ook reeds afgesloten projecten werden tot op heden met behulp van INTERREG-fondsen gesteund?

    3. Voor welke bedragen werden aan Karintië INTERREG-steunfondsen betaald (in een met de steunverlening aan Slovenië vergelijkbare periode)?

    4. Welke projecten in Karintië waarvoor INTERREG-steun werd aangevraagd, werden afgewezen, en met welke motivering?

    5. Is de Commissie op de hoogte van het directe dan wel indirecte verband tussen de niet gesteunde projecten in Karintië en de gelijktijdige steunverlening aan projecten in Slovenië?

    Antwoord van de heer Barnier namens de Commissie

    (11 oktober 1999)

    Het Interreg IIA-Programma Oostenrijk-Slovenië bestrijkt de regio's Neder-Karinthië en Klagenfurt-Villach in Karinthië en Zuidwest-Stiermarken en Oost-Stiermarken in Stiermarken. Het programma is vooral gericht op de grensgebieden Wolfsberg, Völkermarkt, Villach-Stadt, Villach-Land, Klagenfurt-Stadt en Klagenfurt-Land in Karinthië en Deutschlandsberg, Leibnitz en Radkersburg in Stiermarken.

    Slovenië maakt geen deel uit van het gebied dat in aanmerking komt voor het Interreg IIA-Programma Oostenrijk-Slovenië en krijgt dus ook geen financiële steun uit hoofde van dit programma. Voor Interreg IIA-steun komen alleen projecten in aanmerking die worden uitgevoerd binnen de Gemeenschap. Deze projecten moeten een duidelijk grensoverschrijdend karakter hebben en moeten samenwerking met de aangrenzende regio's beogen.

    Passende projecten aan de Sloveense kant van de grens kunnen worden gefinancierd uit het PHARE CBC (cross border co-operation programma). Voor de periode 1995-1999 beschikt Slovenië over een indicatief budget van 14 miljoen uit het PHARE CBC-Programma voor grensoverschrijdende samenwerking met Oostenrijk.

    Voor de periode 1995-1999 heeft de Gemeenschap voor het Interreg IIA-Programma Oostenrijk-Slovenië in totaal 8 911 657 ter beschikking gesteld. Van dit bedrag is 4 078 318 bestemd voor Karinthië en 4 833 339 voor Stiermarken. Tot dusver heeft de Commissie 4 879 800 aan Oostenrijk betaald. Een totaal bedrag van 25 217 184 Oostenrijkse schilling (1 832 600) is door de federale regering aan de deelstaat Karinthië overgemaakt.

    In het kader van het Interreg IIA-Programma is steun verleend voor 150 projecten, waarvan er 54 zijn beëindigd. Daar de selectie van de projecten is gedecentraliseerd en tot de bevoegdheid van de lidstaten en de regio's behoort, beschikt de Commissie niet over de lijst van afgewezen projecten.

    Alle projecten moeten voldoen aan algemene selectiecriteria en prioriteiten die gelden op het niveau van het programma en, aan specifieke selectiecriteria en prioriteiten die gelden voor elke maatregel en die eveneens in het programma zijn vermeld. De selectiecriteria en prioriteiten worden in overleg tussen de lidstaat en de Commissie vastgesteld.

    De Commissie beschikt niet over een informatie waaruit een verband zou blijken tussen de goedkeuring van de projecten in Slovenië en de afwijzing van projecten in Karinthië. Interreg en PHARE CBC zijn, uit begrotingsoogpunt, twee verschillende, afzonderlijke financiële instrumenten. Sloveense grensprojecten kunnen slechts worden gesteund in het kader van het Programma PHARE CBC, terwijl grensprojecten in Karinthië kunnen worden gesteund in het kader van het Interreg-Programma.

    Top